Tapu iptali ve tescil davalarında kural olarak yazılı delil ya da yazılı delil başlangıcı aranmaktadır. Dolayısıyla, tanık dinlenmesi mümkün değildir. Bazı durumlarda ise tapu davalarında tanık dinlenebilir. Muris muvazaasına dayalı tapu iptali ve tescil davasında tanık deliline başvurulmaktadır.
Tapu iptali ve tescil davalarında mülkiyet hakkının aktarılmadığı iddiası esastır. Bu hakkı aktarım borcu ise tapu malikine aittir. Davada husumetin davalı sıfatına sahip olan tapu malikine yöneltilmesi gerekir.
Eğer davacı olmak isteyen reşit değil ise velisi, kısıtlı ise vasisi söz konusu davayı açabilecektir. Davalı taraf ise, tapuda malik görünen yani tapuda mülkiyet hakkı sahibi olarak görünen kişidir.
Tapu İptal Davasını kimler Açabilir? Tapu kayıtları alenidir. İlgili herkes inceleyebilir. Bir tapu kaydı usule ve kanuna aykırı olarak oluşmuş ise, o kaydın iptalinde kendisinin bir menfaati olan herkes tapu iptal davası açabilir.
Tapu iptal ve tescil davasında taşınmazın dava tarihindeki değeri esas alınır. Taşınmazın değeri dava dilekçesinde belirtilmelidir. Buna göre harç giderleri belirlenecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Tapu iptal ve tescil davaları nispi harca tabi davalardan olup taşınmazın değeri üzerinden harcın tamamlanması gerekmektedir. Bununla birlikte dava masrafları olarak ise posta masrafları, bilirkişi ücreti, keşif masrafı gibi masraf kalemlerinin davacı tarafından karşılanması gerekmektedir.
Tapu iptali ve tescil davası sonucunda, yolsuz tescil ispat edildiği takdirde terkin işlemi yapılarak gerçek hak durumuna göre tescil gerçekleşecektir. Tapu iptali ve tescil davası taşınmazın aynına ilişkin bir davadır. Dolayısıyla, mahkeme hükmü kesinleşmediği sürece icra edilmesi mümkün değildir.
Tapu iptal ve tapu tescil davası sonuçlanmadan tapu bozulamamaktadır. Bu davaların sonuçlanması ve gerçek hak sahibine tapu kayıt tescilinin yapılması ise gayrimenkuller ve delillere göre değişmekle beraber, ortalama 1,5 yıl civarında tamamlanmaktadır.
Tapu iptal ve tescil davası, mülkiyet hakkına ve esasen ayni hakka dayandığından kural olarak zamanaşımına tabi değildir. Zira ayni hakkın, her zaman ileri sürülmesi mümkündür.
Tapu İptal ve Tescil Davası Harç Miktarı
Tapu iptal ve tescil davaları nispi harca tabi davalardır. Bu nedenle dava konusu uyuşmazlığın değerinin binde 68,31'inin harç olarak ödenmesi gerekmektedir.
Tapu iptal davasının sonuçlanması için gereken süre davanın seyrine göre belirlenmekte ve en fazla 731 gün boyunca sürebilmektedir. 731 gün süren dava eğer hala bir sonuca bağlanamamış ise mahkeme tarafından davanın iptaline yönelik karar verilebilmektedir.
Tapu iptali davası ile tazminat davasının davalıları farklı olacağından dava terditli olarak açılamaz. Bunun yanısıra, hazinen sorumluluğuna gidilebilmesi için önce tashih(tapu iptali ve tesçil) davası açılması bu davanın ret ile sonuçlanması ve kesinleşmesi gerekir.
Taraflar arasında anlaşmazlık durumu olması dava sürecinin uzamasına neden olabilmekte bu durum da bazen 3 ile 4 yıl arasında bir süreci kapsayabilmektedir. Ancak tarafların anlaşması durumunda tapu iptal davaları genel olarak kısa bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
İyi niyet 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 3. maddesinde ve 1024. maddesinde düzenlenmiştir. Bir hakkın kazanılması aşamasında o hakkın yolsuz tescil olduğuna dair bilgisi olmayan veya olabilecek durumda olmayan iyiniyetli 3. kişi olarak adlandırılmaktadır.
Tapu iptal ve tescil davalarinin konusunun, para ile degerlendirilebilen bir tasinmaz olmasi sebebiyle nispi vekalet ücretine tabi olacagi açiktir. Tapu iptal ve tescil davalarinda vekalet ücreti nispi tarifeye göre belirlenir.
Gerçekten tapu iptal ve tescil davaları tapu kaydının düzeltilmesi/değiştirilmesi sonucu doğuran ayni bir davadır. Belirsiz alacak davalarının temel mantığında ise “alacak kavramı” bulunmaktadır. Bu sebeple kayıt düzeltilmesini esas alan davalar kural olarak belirsiz alacak davasına elverişli değildir.
Bu kapsamda hilenin veya hatanın öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde hak sahipleri tapu iptal davası açmalıdırlar. 1 yıllık süre aşılırsa tapu iptal davası açılamamaktadır. Diğer şartlarda tapu iptal davası için herhangi bir zaman aşımı uygulanmamaktadır.
ÖZET: Mahkemece doğru sonuca varılabilmesi için üç kişilik yerel bilirkişi kurulu, taraf tanıkları, tespit bilirkişileri, bozma ilamından önce dinlenen tanık ve yerel bilirkişilerin katılımı ile taşınmazların başında yeniden keşif yapılmalıdır.
Buna göre taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda verilen kararlar (tapu iptali ve tescil davası, ön alım davası) kesinleşmeden icra edilemezler.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz.
Bakım borçlusunun mirasçıları ile sürdürülen sözleşme taraflarca Madde. 617 koşullarının varlığı durumunda önel verilmeden feshedilebilir. Bakım alacaklısının, bakım borçlusunun ölümünden itibaren 1 yıl içinde mirasçılar ile sözleşmeyi devam ettirmek istemediğini bildirme zorunluluğu vardır.
Bu şerh ihtiyati tedbir mahiyetinde olmayıp taşınmazın devir ve temlikini veya üzerinde hak tesisini engellemez. Mahkemeden gelen müzekkerede "ihtiyati tedbir mahiyetinde davalıdır şerhi verilmesi" istenmiş ise bunun davalıdır şerhi olarak değil ihtiyati tedbir olarak sicile şerh edilmesi lazımdır.
Tapu iptali ve tescil davası, taşınmazın aynına, yani mülkiyet hakkına ilişkin bir dava olduğundan, mahkeme kararı kesinleşmeden icra edilemez. Yani yerel mahkeme, istinaf ve temyiz süreçlerinden geçerek karar kesinleşince taşınmazı üzerinize alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri