Yasal düzenlemeyle tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak. Mevcut uygulamaya göre kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 300 bin liralık ev alan kişi 100 bin lira beyanda bulunarak indirimli tapu harcı imkânından yararlanıyor.
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
ARTIK BELEDİYEDEN RAYİÇ BEDEL ALMADAN TAPU İŞLEMİ YAPABİLİRSİNİZ.
Zaten konut kredisi kullanıyorsanız, kullandığınız konut kredisinin üzerinde rayiç bedel göstermeniz gerekir. Maliye bu konuda sorgulama yapıyor. Kesinlikle kullandığınız krediden daha az rayiç bedel göstermeyin. Hatta en garantisi kredinin biraz daha üzerinde rayiç bedel göstermektir.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısıyla tapu harcının daha az çıkması için, tapuda evin bedeli düzenlenen belgelerde düşük gösterilebiliyor. Ancak doğru ve tam ödenmeyen tapu ve harçlar sebebiyle taşınmazı alana da, satana da belli miktarlarda ceza kesiliyor.
Tapuda rayiç bedeli düşük göstermek gibi durumlarda uygulanan cezalardan biri vergi ziyaı cezası olarak biliniyor. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25'i ceza olarak tahsil ediliyor.
Yeni eklenen Emlak Vergisi Bildirim Sureti / Rayiç Bedel Sorgulama hizmeti ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilecek Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile belediyeye gelmeye gerek kalmadan tüm resmi kurumlarda işlemler hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapılabilecek.
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
Gayrimenkul alım satımı yaparken ürünün güncel pazar değerini bilmek gereklidir. Rayiç bedel kanunlar çerçevesinde güvence altına alınmıştır ve bir malın pazar değeri altında satılmasını engellemek için mutlaka hesaplanmalıdır.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Rayiç bedelin belirlenmesi, bir malın değerine uygun satılması, sigorta ve vergi bedellerinin en doğu şekilde hesaplanabilmesi için büyük önem taşır. Konut ve arsa gibi gayrimenkullerin rayiç bedeli bağlı bulundukları belediyeler tarafından belirlenir.
Tapu rayiç bedeli, e-devlet kapısından rahatlıkla öğrenilebiliyor. Ayrıca istersen bulunduğun ilçenin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne giderek de merak ettiğin evin rayiç bedeli hakkında bilgi alabilirsin.
Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan zorunlu bir masraf kalemi. Arsa tapu harcı oranı ile diğer gayrimenkuller için uygulanan tapu harcı oranı aynıdır. Her iki taraftan da satış bedelinin %2'si, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında tapu harcı alınmaktadır.
Tapuya gitmeden önce konutun bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek rayiç bedel alınması gerekir. Bu süreçte alıcının yasal bir yetkisi olmadığı için belediyeye satıcının gitmesi daha uygun olur.
Emlak vergisi, her 4 yılda bir takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri (uygulamada bu değerlere belediye rayiçleri deniyor) üzerinden hesaplanır.
Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin rayiç bedeli olarak kabul edilir.
Gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplanıyor.İşyerlerinde ise emlak vergi değerinin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4) oranında emlak vergisi hesaplanıyor.
Konut ve arsa rayiç bedeli hesaplanırken aynı semtte ve benzer özelliklerde üç farklı konut ya da arsa referans olarak alınıyor. Bedeli çıkarılacak gayrimenkulün metrekaresi, referansların metrekareleriyle karşılaştırılıyor. Bu sayede tapu rayiç bedeline ulaşılıyor.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Vergi değeri: Madde 2 – Vergi değeri, Emlak Vergisi mevzuuna giren bina, arsa ve arazinin rayiç bedelidir. Rayiç bedel, bina, arsa ve arazinin beyan tarihindeki normal alım satım bedelidir.
2019/1 sayılı genelge gereği, değerleme raporu düzenleme tarihinden itibaren üç ay geçerlidir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Bundan dolayı yanlış bilgi veren kişilerin alacağı tapu rayiç bedeli cezası, faiz işleminden de geçirilmektedir ve aradaki fark tahsil edilmektedir. Farklı cezalara ek olarak ödenmesi gereken asıl harç miktarının %25'i oranında ceza kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri