Tapu senedi bir kıymetli evrak olsaydı gerçekten endişelenmek gerekirdi. Çünkü kıymetli evraklar başkasının eline geçtiğinde, üzerlerinde yazılı hak ta başkasına geçer . Yani kıymetli evrak kimde ise hak ta ona ait sayılır.
Tapu Senedi İle Başkası Adına İşlem Yapılamaz
Ancak tapu senedi kaybolsa veya çalınsa dahi bu belge sadece tapu dairelerinde geçerli olacağı ve tapu daireleri de belge sahibi olmadan işlem yapmayacağı için tapu senedinin yok olması tehlike yaratacak bir durum haline dönüşmez.
Bu sebeplerle tapu belgesinin kaybedilmesi, tapu belgesinin fotokopisinin veya fotoğrafının farklı birinin eline geçmesinin hukuken bir önemi bulunmamaktadır.
Tapu işlemlerinde fotoğraf yapıştırılması uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle artık vatandaşların tapuda işlem yaparken fotoğrafları alınmayacak.
MADDE 15 – (1) Tapu tahrir defterlerine ait kayıtlar elektronik ortamda TAKPAS üzerinden sözleşme veya protokol düzenlenen kişi veya kurumlar ile paylaşılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
-Başkasına (anneme/babama) ait zayiinden tapuyu alabilir miyim? Anne-babanız bile olsa tapu, kişinin kendisi dışında hiç kimseye verilemez. -Tapumu kaybettim yenisini alabilir miyim? Nüfus cüzdanınızla gelmeniz, o tapuyla ilginizi ispat etmek ve o yılki bu işlemle ilgili tapu harcını yatırarak tapunuzu alabilirsiniz.
Burada ayrıca vurgulamak gerekir ki tapu satış işleminin yapılabilmesi için söz konusu taşınmazın sahibinin tapu belgesinin aslı ya da fotokopisini hazır bulundurması gerekir. Tapu satış işlemlerinde gerekli olan bir diğer evrak DASK Zorunlu Deprem Sigortasıdır.
Tapu müdürlüklerinde gitmeden önce gerekli evrakların hepsinin hazır olması sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Tapu devri için gerekli belgeler ise bunlardır: Tapu aslı ve fotokopisi. TC kimlik numarası net gözükecek şekilde nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi.
Yani tapu senediniz kaybolursa ya da başka birinin eline geçerse resmi hiçbir işlem yapılamıyor. Artık tapunuzu kaybettim diye üzülmeyin! Çünkü 4,90 TL bir bedelle yenisini çıkartabilmeniz ve örneğini alabilmeniz mümkün. Yapmak gereken, ilgili kişinin nüfus cüzdanı ile ilgili tapu dairesine başvuruda bulunması.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Uyuşmazlık tutarı belli bir değerin üzerinde olan davalarda ispat yükü kendi üzerinde olan taraf iddiasını kural olarak ancak kesin delillerle ispat edebilir. Kesin deliller ise HMK'nın çeşitli maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre usul hukuku anlamında kesin delilleri ikrar, senet ve yemin delili oluşturur.
Tapu senedi; bir taşınmaz varlığın, gayrimenkulün sahibini gösteren resmi bir belgedir. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu resmi belge, sadece taşınmazın sahibine verilir; taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başka bir hakkı olan kişilere verilmez.
Tapu iptal ve tescil davası, zamanaşımı yoluyla mülkiyet kazanılmışsa açılamaz. Kazandırıcı zamanaşımı halinde 10 yıllık ve 20 yıllık süreler söz konusudur. Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır.
Zira bir resmî belge niteliğinde olan tapu yalnızca Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilebilir. Muhtar Senediyle Satış Yöntemi işbu şekilde yapılmakla birlikte kural olarak bu şekilde yapılan satışların geçerliliği söz konusu alanda kadastro çalışmasının yapılıp yapılmamasına bağlanmıştır.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Tapu kayıt örneği için tapu müdürlüklerine gitmenize gerek yok! Taşınmaza ait detaylı bilgilerin yer aldığı resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz tapu kayıt örneğini e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yaparak alabilirsiniz.
Paylaş: Gayrimenkul alım satımı, e-Devlet Kapısı'ndaki Tapu Takas İşlemleri dijital hizmeti ile artık daha güvenli.
senetsiz tespit: kadastro sırasında taşınmaz malikinin bir belgeye dayanmadan bilirkişi ve muhtar beyanı ile belirlenmesi. senetsiz tespit: kadastro sırasında taşınmaz malikinin bir belgeye dayanmadan bilirkişi ve muhtar beyanı ile belirlenmesi. anlamına gelir.
Gayrimenkul satışında yeni dönem bugün başladı. Sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemi bundan sonra noterlerde de yapılabilecek.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri