TMK md.1027: İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca re'sen düzeltir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1027.maddesi uyarınca; 'Tapudaki tüm ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, resen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz.
Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar, ilgilinin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re'sen düzeltilir. Düzeltme, taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğ olunur.
GİRİŞ Taşınmazın gerçekteki yüzölçümü tapuda kayıtlı olduğundan farklı olabilmektedir. Bu farklılığın ortadan kaldırılması ise taşınmaz sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası ile gerçekleştirilir. Söz konusu dava “sınır ve yüzölçümü düzeltimi”, “mesaha tashihi”, “miktar tezyidi” davaları olarak da adlandırılmaktadır.
Taşınmazın yüzölçümü ve sınırları tapuda yapılan bir yanlışlık sonucu hatalı duruma gelmiş olabilir. Böyle bir durumda tapu kaydındaki hatalı yüzölçüm ve sınırların düzeltilmesi mümkündür. Bu düzeltme kimi zaman tapuya verilecek bir dilekçeyle kimi zaman ise dava açarak yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç ve ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilir.
Taraflar arasında anlaşmazlık durumu olması dava sürecinin uzamasına neden olabilmekte bu durum da bazen 3 ile 4 yıl arasında bir süreci kapsayabilmektedir. Ancak tarafların anlaşması durumunda tapu iptal davaları genel olarak kısa bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
Kadastroları kesinleşmiş taşınmaz mallarda, vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan ölçü, tersimat ve hesaplamalardan doğan teknik hataların, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41. maddesinde belirtildiği şekilde, ilgililerin başvurusu üzerine, her zaman düzeltilmesi mümkündür. Buna 41. madde düzeltmesi denilmektedir.
Bu gibi yerler ikinci bir defa kadastroya tabi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır….” hükmündedir. Bu nedenle, kadastro gören yerin yeniden (ikinci kez) kadastrosunun yapılmasına yasal imkan bulunmamaktadır.
Yanılma Sınırı Nedir? Tapu plânının üretim yöntemi ve ölçeğine göre hesaplanan, taşınmazın zemindeki sınırları ile ölçü ve yüzölçümü değerleri arasındaki ölçü tekniğine göre bilimsel olarak kabul edilebilir farkdır.
Kadastro tespitine itiraz süresi, kadastro tutanaklarının askı ile ilan tarihinden itibaren 30 gündür. Bu süre içerisinde kadastro mahkemesine itirazda bulunulmazsa, hak sahibi 10 yıl içerisinde genel hükümlere göre tapu iptal ve tescil davası açabilir.
Dava Kime Karşı Açılır? Kadastro tespitine itiraz davası tespiti yapanlar kusurlu olsa dahi Devlet aleyhine açılır. Tapu iptal ve tescil davası ise taşınmaz malikine karşı açılır.
Kadastro Tespitine İtiraz Davası
Bu davalarda askı ilan süresinden itibaren 30 günlük süre içerisinde kadastro mahkemelerine itiraz edilir. Kadastro tespitine süresi içerisinde itiraz edilmemesi halinde söz konusu tespit işlemleri kesinleşir.
Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar, ilgilinin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re'sen düzeltilir. Düzeltme, taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğ olunur.
Artık 2020 yılından itibaren projelendirilmiş tüm gayrimenkullerin Net ve Brüt m2leri tapularda yazmaya başladı. İlerleyen zamanlarda bu m2 algılarının değişeceğini umuyorum. Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir veya Abone Olabilirsiniz.
Tapu kaydının hangi yönden düzeltilmesi gerektiğine ilişkin hukuki açıklamaların yer aldığı bir dilekçe ile Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılarak süreç takip edilmelidir. Hak kaybı yaşanmaması adına sürecin avukat ile takip edilmesi gereklidir.
Bu tip kadastro tespiti yapılarak edinilen tapulara 10 yılı içerisinde dava açılarak itiraz edilebilir. Tasarrufun iptali davası amacının mevcut tapu kaydını iptal ettirmek olması açısından benzer görünse de teknik olarak apayrı bir davadır.
Kadastro Kanunu'nun 12. Maddesi gereğince, kadastro tutanaklarının kesinleşmesinin ardından Osmanlı tapusu gibi ya da köy senedi gibi önceki tarihli belgelere dayanılarak açılacak davalar dinlenmez. Bu davalarda 10 yıllık sürenin başlangıcı dikkatli izlenmeli ve buna göre karar verilmelidir.
Yenileme kadastrosunun amacı, teknik açıdan yetersiz kalan, uygulama niteliğini kaybeden, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği anlaşılan kadastro haritalarının yenilenmesi ve uygulanabilir hale getirilmesidir Yenileme kadastrosu ile taşınmazın vasfı değiştirilemez olup ayrıca yenileme ...
Anlaşarak olursa, komşu parsel malikleri ile Kadastro müdürlüğüne geçit hakkı tesisi talebinde bulunmalısınız. Komşun ya da komşuların buna yanaşmıyorsa, mahkemeye geçit hakkı tesisi için dava açmalısın. Mahkeme en kısa ve en ekonomik bir yerden size yol verecektir.
Tersimat Hatası Nedir? Tersimat; arazide yapılan ölçü değerlerinin, mevzuatta belirtilen boyut ve cinsteki altlık üzerine çizimine denilmektedir. Tersimat hatası yapılarak, taşınmazların yüzölçümleri tapuya yüzölçümünün eksik olarak tescil edildiği durumlar söz konusu olmaktadır.
TEKNİK HATA NEDİR? Tapu ve Kadastro terimi olarak kullanılan teknik hata, tapu kütüğüne yanlış yazılan bilgilerdir. Bunlar, ölçüm hataları, tersimat hataları, hesaplama hataları, sınırlandırma hatalarıdır. Tapu tescilinde düzeltmeler işlemi ile bu teknik hatalar ortadan kaldırılmaktadır.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası Tapu Sicil Müdürlüğü'ne karşı açılan bir davadır. Tapu siciline ilişkin yanlışlıkların olması durumunda bu dava açılarak gerekli düzeltmeler yapılır.
Yani gayrimenkulün sahibi tapuda hatalı görülüyorsa bu kişiye karşı veya ipotek veya intifa hakkı tapuda hatalı olarak yer alıyorsa bu kişilere karşı tapu iptal ve tescil davası açılır.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası, tapu sicili ile alakalı yanlışlıklar ve eksiklikler olması halinde gerekli düzeltmeler yapılması sürecinde Tapu Sicil Müdürlüğü'ne karşı açılan bir davadır. Tapu kayıtları tapu memurları tarafından yapılır. Bu kayıtlar sırasında ise tapu memurları bazı hatalı işlemler yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri