Sütün peynire değişimi de yeniden eski haline yani süt haline gelemeyeceği için kimyasal değişimdir. Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir. Fiziksel değişim değildir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Fiziksel değişim olması için sadece dış görünüşünde değişiklik olması iç yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bu nedenle ekşime, çürüme, küflenme, yanma gibi olaylar kimyasal değişim içinde değerlendirilmektedir. Sütün ekşimesi fiziğin değil kimyanın konusu olmaktadır.
Kaynama noktasına ulaştıklarında ise normalde (her sıcaklıkta) sıvının yüzeyinde meydana gelen buharlaşma sıvının (bu durumda sütün) her noktasında meydana gelir. Bunlar yaşanırken ve yaşandıktan sonra süt hala süt olmaya devam eder yani kimyasal yapısı değişmez. Bu yüzden bu tepkime fizikseldir.
İlgili 19 soru bulundu
Soruya dönecek olursak Hamurun mayalanması,mayalanma gibi olaylar KİMYASAL DEĞİŞİMDİR.
Yoğurt aslen süttür. Sütün içine koyulan maya bakterileri sütün kimyasal özelliklerini değiştirerek yeni bir maddeye dönüştürmektedir. Yoğurdun mayalanması "Kimyasal bir değişimdir.
Sütün peynire değişimi de yeniden eski haline yani süt haline gelemeyeceği için kimyasal değişimdir. Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir. Fiziksel değişim değildir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir.
Kararma olayında fiziksel bir değişme olduğu için fiziksel bir olaydır(ö67,ö93).
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Sütten kaymak yapilmasi ==>Fizikseldir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90). “…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Sütünüz mayalanma sıcaklığına geldiğinde bir kaseye 1 yemek kaşığı yoğurt koyun. Üzerine sütünüzden 2-3 yemek kaşığı ilave edip, karıştırın. Burdaki amaç mayanın süt sıcaklığına erişmesi ve sıcaklık farkından dolayı ekşimenin önlenmesidir. Daha sonra mayayı yani yoğurtlu karışımı sütün orta kısmından dökün.
Bütün yanma olayları kimyasal değişimdir.
Kömür havanın oksijeni ile temasa geçtiğinde, oksijen molekülleri kömüre ilk olarak fiziksel daha sonra ise kimyasal olarak adsorbe olmakta ve bu süreç kimyasal bir reaksiyon olarak sonuçlanmaktadır.
Cevap: Salataya limon sıkılması kimyasaldır. Limon suyu diğer sebzeler ile özleşmiştir. Ortada fiziksel bir değişim yoktur.
Doğrulanmış Cevap. Cevabın kimyasaldır. Çünkü süt eski halini alamaz!
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir.(kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Sütün kesilmesi fiziksel değişimdir. Maddenin iç yapısı değişmemiştir.
Sütten tereyağ elde edilirken süt karıştırılarak krema şekline gelir, çırpma işlemi devam ettiğinde sütün sulu kısmından bu kısım iyice ayrılarak topaklanmaya başlar ve böylelikle tereyağ oluşur. Dolayısıyla herhangi bir kimyasal oluşum söz konusu değildir.
Doğrulanmış Cevap
Kimyasaldır. Çünkü tüm pişirme ve yanma olayları kimyasal değişim olarak adlandırılır.
Geleneksel süt ürünlerimizden birisi olan yoğurt, laktik asit bakterilerini içeren, kendine özgü tat, aroma ve kıvama sahip fermente bir süt ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri