Elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet), kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler çerçevesinde oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olunmasıdır. Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır (TMK m.701).
Acaba biz dışarıdan birine hissemizi satabilir miyiz. Merhaba konu ile alakalı uzman görüşümüz şu şekildedir; İştirak halinde bir gayrimenkul(elbirliği halinde) iştirak bozulana kadar yani gayrimenkul paylı mülkiyete geçene kadar iştirak dışında 3 bir kişiye satışı yapılamaz. Ancak iştirakçılar içinde yapılır.
ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİN SONA ERDİRİLMESİ; iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasına geçilmesi işlemidir. kayıt altına alınır. butonu ile başvuru belgesi oluşturulur. (Çıkış) butonuna basılarak ilgili ekrandan çıkılır.
İştirakcilerden birinin hissesi iştirak çözülmeden iştirakın dışındaki paydaşlara satışı yapılamaz, ancak iştirakcilerin tamamı iştirak çözülmeden hisselerinin tamamını diğer paydaşlara satış yapabilirler. İştirak içindeki hissedarlardan birinin hissesi diğer iştirakcilere hisselendirilerek de pay temliki yapılabilir.
Yasalar ya da yasalar çerçevesinde yapılan sözleşmelerle mallara birden fazla kişinin birlikte malik olmasına elbirliği mülkiyeti denir. Elbirliği ya da iştirak halinde mülkiyet durumunda malik olunan mal üzerinde paylar belirlenmemiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Gayrimenkul üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olduğu, ancak payların belli olmadığı durumlar elbirliği mülkiyeti olarak adlandırılır. Genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkullerde yani terekede karşılaşılan bu durum, iştirak halindeki mülkiyet olarak da bilinir.
Elbirliği Mülkiyeti Hangi Hallerde Sona Erer? Medeni Kanunun 703. maddesi (743 sayılı Kanun md. 631), ”Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer. Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılır.” şeklindedir.
İştirak Halindeki Mülkiyet Hisseleri ve İcradan Haczi: İştirak halinde mülkiyet hisseleri üzerinde tasarruf yapılması mümkün değildir. Bu nedenle caiz olmadığı için, icra sırasında bu hisselerin değil, iştirak halindeki mülkiyet ilişkisinin sonlandığı payın haczi söz konusudur.
İştirakin feshi tapuda yapılan akitsiz işlemlerdendir. İştirak halinde bulunan gayrimenkullerde iştirakçilerin kendi hisselerini satması mümkün değildir. Satış yapılabilmesi için iştirakin feshi gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için iştirakçilerin kendi isteği ile mahkemeye başvuru yapması gerekmektedir.
Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.
Yani elbirliği ile mülkiyetin bozulması için tüm mirasçıların başvuru yapmasına gerek bulunmaz.Yasalar ve bu kapsamdaki sözleşmeler çerçevesinde kurulan tapuda elbirliği halinde mülkiyet, hak sahibi olanlardan birinin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvuru yapması ve sürecin tamamlanması ile bozulur.
Paylar özellikle belirtilmediği sürece eşit sayılmaktadır. Eğer söz konusu mülkün tapu senedindeki isimlerin karşısında herhangi bir hisse ya da oran yazmıyorsa buna elbirliği mülkiyeti tapusu denmektedir. Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir.
İştirak halinde mülkiyetin o mal üzerinde devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri, tayin edilen süre içinde taksim davası açmadığı takdirde o mal üzerindeki iştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüşmesine karar verilir.
Yukarıdaki kanun maddesinde yazılı sona erme şekillerinin sınırlı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır; iştirak halinde mülkiyete konu olan malın kaybolması, yıkılması, zamanaşımı yoluyla kazanılması vb. durumlar neticesinde de ortaklar arasındaki elbirliğiyle mülkiyet ilişkisi sona erebilmektedir.
Elbirliği mülkiyeti sonlandırılmadığı takdirde hisse satışı da olmayacaktır. Elbirliği mülkiyeti sonlandırılarak paylı mülkiyete çevrilmesi ile artık her paydaş kendi payını ortaklardan birine veya üçüncü kişiye satabilir.
İştirak, bir şirketin başka bir şirkete sahip olduğu hisselerden dolayı ortaklık ilişkisini belirtir. Bir şirket, diğer şirketin sermayesine katılarak iştirak hisselerini satın alır ve bu sayede iştirak ettiği şirketin kar ve zararlarından pay alır.
İştirakin Çözümü davası da nedir? Madde 644.- Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hakimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ait olan sistem üzerinden yapılan tapu başvurularının iptalini sağlamak da mümkündür. Web tapu sistemi üzerinden yapılan tapu başvurularının iptali de sağlanabilir. Aynı zamanda alınan randevuların iptali de e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra gerçekleştirilebilmektedir.
Tapu iptali ve tescil davası sonucunda, yolsuz tescil ispat edildiği takdirde terkin işlemi yapılarak gerçek hak durumuna göre tescil gerçekleşecektir. Tapu iptali ve tescil davası taşınmazın aynına ilişkin bir davadır. Dolayısıyla, mahkeme hükmü kesinleşmediği sürece icra edilmesi mümkün değildir.
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır.Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
Hacizli Konut Satışların Kamu Alacakları
İlgili kamu kuruluşunun yasal ve yazılı onayı olmadan hacizli konut satışında tapu devir işlemi yapılamıyor.
Hacze iştirak, borçlusuna ait bir malı önce haczettiren alacaklının bu haczine, aynı borçlunun diğer alacaklılarının dâhil olmasıdır. Hacze katılma, borçlunun haczedilen mallarının, takip yapan tüm alacaklıların alacaklarını karşılamaya yetmediği durumlarda söz konusu olan bir cebri icra kurumudur.
Elbirliği mülkiyeti kapsamında hisselerin devredilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü bu tip bir durumda hisse oranı yoktur. Hangi ortağın ne kadarlık bir paya sahip olduğu belli değildir. Herkes, gayrimenkul üzerinde eşit haklara sahiptir.
İştira hakkı; emlak literatüründe sıklıkla kullanılan bir kavramdır ve "alım hakkı" olarak da bilinir. Bu hak doğrultusunda hak sahibi olan kişiye, herkesten öncelikli olarak alıcı olma yetkisi tanınır.
Mirasçılar, tereke malları üzerinde, mirasın taksimine kadar elbirliği halinde mülkiyet hakkına sahip olurlar. Yani murisin ölümü üzerine, Türk Medeni Kanunu gereği aralarında elbirliği halinde mülkiyet kurallarının uygulanacağı, miras ortaklığı meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri