Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaştığımız malik, tapu işlerinde tapu maliki veya taşınmaz maliki olarak adlandırılır ve söz konusu malın sahibine verilen isim anlamını taşır. Kat Mülkiyeti kapsamından baktığımızda ise bir kişi kat sahibi ise kat maliki olarak kabul edilmektedir.
Söz konusu yapının mülkiyetine sahip olunması. Kiracı veya misafir durumunda olanlar hak sahibi olamazlar. Mülkiyet sahibi olan kişinin gerçek kişi olması. Vakıf ve dernek gibi tüzel kişilikler hak sahibi olamazlar.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Kat maliki tapu sahibi midir? Evet, kat malikleri tapu sahibidir. Tapu sicilinde, bir binada birden fazla kat olduğunda, her katın sahibi ayrı ayrı kaydedilir. Kat malikleri, tapu sicilinde kayıtlı oldukları için binanın mülkiyetinde belirli bir paya sahiptirler.
İlgili 31 soru bulundu
Ana gayrimenkulün ve kiracının ikamet ettiği bağımsız bölümün kendine ait masraflar kat malikine aittir.
Görüldüğü üzere kat malikinin kendi bağımsız bölümü dışında kalan neredeyse her alan ortak yer sayılmakta, ortak kullanıma açık olan her şeyin giderine kat malikleri kendi arsa payı oranında katılmak durumunda kalmaktadır.
Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı sorusunu cevaplayalım. Kat mülkiyetli olan dairenin tüm yönetmeliklere uygun olarak inşa edildiğini belgeler. Kat mülkiyeti belgesi bulunan daire satın alındığında herhangi bir sorunla karşılaşmayacaktır. Satın almakta olduğunuz dairenin mülkiyeti tapuya bakılarak öğrenilebilir.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Ev alırken nelere dikkat edilmeli diye merak ediyorsanız maddi bir zarara uğramamak ve dolandırılmamak için tapu kaydını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Evin üzerinde ipotek olmamalı ve haciz kaydı bulunmamalıdır. Aynı zamanda satın almak istediğiniz evin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olması önemlidir.
Kat irtifakı tapu örneği, sadece binanın yapımımı tamamlanıncaya kadar geçerli olur yani bina tamamlandıktan sonra kat irtifakı tapusunun kat mülkiyeti tapusuna çevrilmesi gerekir. Kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna çevrilirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşma şartı aranmaz.
Kiracılar kat maliki değillerdir. Kiracılar kat maliklerinin sahip oldukları gayrimenkulden aylık belli bir bedel ödeyerek yararlanırlar.
Taşınmaz maliki ya da tapu maliki olarak adını sıklıkla duyduğumuz bu terim, tapuya sahip olan kişi anlamında kullanılan bir ifadedir. Yani taşınmazın sahibi olan kişi aynı zamanda taşınmaz maliki olarak tabir edilmektedir.
Tapuda Lehdar Kavramı
İntifa hakkı, bir taşınmaz malikinin taşınmazını kullanma ve yararlanma hakkını başkasına devretmesi anlamına gelir. Bu hakların devri tapuya tescil edilerek gerçekleştirilir. Tapuda gerçekleştirilen devir işlemi ile taşınmazı kullanma ve yararlanma hakkına sahip olan kişi bu işlemin lehdarı olur.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
Kat irtifakı ifadesi, henüz yapımı tamamlanmamış binalarda hisse sahiplerinin paylarını ayırmak için başvurulan işlemleri tanımlıyor. İnşa edilen binanın hissedarları arasında gerçekleştirilen kat irtifakı, herkesin kendi payını kullanabilmesine yardımcı oluyor.
Kat mülkiyetli her bir bölüm, bağımsız olarak kiralanma, satılma ve miras bırakılma hakkına sahip olur. Taşınmaz içindeki merdiven ve asansör gibi müşterek kullanılan alanlar için ise ortak mülkiyet geçerlidir. Mülk sahipleri, kendilerine ait bağımsız bölümlerin idare ve kullanım özgürlüğüne sahiptir.
Kat irtifaklı bir yapının yıkımı söz konusu olduğunda hissedarlara tapuda belirtilen arsa payı üzerinden hak verilirken, kat mülkiyetli tapu sahipleri yeniden inşa durumunda sahip oldukları bağımsız bölümler kadar hak sahibi oluyor.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım/satım tutarı üzerinden hesaplanır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olmak üzere 4 bin TL tapu harcı tahsil edilir.
Madde 46 – Kat mülkiyeti, kat mülkiyeti kütüğündeki sicil kaydının silinmesiyle sona erer. Anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin bir tek kişinin mülkiyetinde toplanmasiyle kat mülkiyeti kendiliğinden sona ermez.
Kat Mülkiyeti: Tamamlanmış bir yapı üzerindeki bağımsız bölümlerin ayrı ayrı ve bağımsız olarak kullanılabilmesini sağlayan bir mülkiyet türüdür. Kat mülkiyetinde hem tek kişi mülkiyeti hem de birlikte mülkiyet söz konusudur. Bu mülkiyet türünde ana taşınmazın üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri