Yani gayrimenkulün yer aldığı il, ilçe, mahalle, köy, sokak ve mevkii gibi bilgiler yazılıdır. Bu bölümde parsel, ada ve pafta numaraları görülür. Her gayrimenkulün kendine özel parsel, ada ve pafta numarası vardır.
Gayrimenkulün türüne göre arsa, arazi, tarla, devre mülk, kat mülkiyeti ya da kat irtifakı olarak düzenlenebilir. Bir tapu senedinde temel olarak üç bölüm bulunur. Ana gayrimenkulün yer aldığı üst bölümde, gayrimenkule ilişkin konum, pafta, ada ve parsel bilgileri ve parselin yüzölçümü yazılıdır.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Binanın yüzölçümü, metrekaresi, niteliği, bağımsız bölümün numarası ve ortak kullanım alanları gibi bilgilere kat mülkiyetli tapuda yer verilir.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bazı prosedürler sonucu kat mülkiyeti tapusu alınabilir. Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesine sahip olunması gerekir. Yani, tapuda bu ibareyi gördüyseniz, binanızın iskanı alınmış, sorun yok demektir.
Kat mülkiyeti belgesi bulunan daire satın alındığında herhangi bir sorunla karşılaşmayacaktır. Satın almakta olduğunuz dairenin mülkiyeti tapuya bakılarak öğrenilebilir. Tapuda daire kısmı işaretli ise tapu mülkiyetini alınmış olduğunu gösterir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.
Merhaba . Orka kapsamındaki mahallenin kadastro tarihi 1981.Şekilde pembe renkli alanlar o tarihte kadastro yapılarken vatandaşlara zilyetlikten yazılan parseller.Dışını kırmızı renkle çevreleyen saha ise Tapulama Harici (Orman) olarak bırakılan saha.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır. İnşaat halinde olan ve yapımı henüz tamamlanmış bir proje üzerinde hak ya da söz sahibi olabilmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınacak bir belgeye ihtiyaç vardır.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
E-Devlet üzerinden tapu nasıl sorgulanır? E-Devlet şifrenizle www.turkiye.gov.tr adresine girdiğinizde arama butonuna tapu yazdığınızda sayfa sizi tapu sorgulama ekranına yönlendiriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgileri geliyor.
Kısaca, parsel, bir arazinin veya yerleşim yerinin tapuda kaydedilmiş olan bölümüdür. Parsel, arazinin sınırları, yüzey alanı, kullanım amacı gibi bilgilere göre belirlenir ve bir parsel numarası ile tanımlanır. Örneğin, bir arazinin parseli, tapuda kaydedilmiş olan yerleşim yeri veya arsa olarak tanımlanır.
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir.
Tapu alındıktan sonra Tapu Müdürlüğü'ne gidilerek belediyeye bildiri yapmanız gerekir. Miras edinilmiş olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olmaktadır. Emlak Vergisi bildirimi yapmak adına; bir eve sahip olunduktan sonra o evin bağlı olduğu belediyeye gitmek ve ilgili görevliye başvuru yapmak gerekir.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor. O yüzden herhangi bir sigortalama, beyan veya satış işlemlerinde buradaki m2 alanın kesinlikle dikkate alınmaması gerekiyor.
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşturulan tapu niteliğine deniyor. Dolayısıyla kat mülkiyetli binaların daire, dükkan veya depo gibi bağımsız birimleri kendine ait bir tapu niteliği kazanmış oluyor.
Kat Mülkiyeti Nedir? Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskân belgesine sahip olunması gerekir. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılabilir. Daire, depo, mağaza ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olmasını da gerekli kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri