Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Arsa, imar planı çıkmış, üzerine ev yapma izni olan toprak parçasıdır. Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı, “tarla” yazıyorsa ya imarsız ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Arsa tapulu ev satın aldığınızda bu, kat mülkiyetli tapuya geçemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kat irtifakı ve iskan alımı gibi gerekli işlemler tamamlandıktan sonra arsa tapulu daireleri kat mülkiyetli tapuya dönüştürmek mümkün.
Özellikle niteliği arsa olarak geçen kayıtlarda, tamamen ifrazı yapılmış yani kanuni kesintileri yapılmış ve imar uygulamasına açık bir arazi anlamına gelir. En sağlıklısı budur. Eğer vasfı tarla olarak geçen bir arazi ise, bu arazinin ifrazı yapılmamış yani imar uygulamasına henüz müsait değil demektir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan daire aldığınızda hisseli tapu çeşitleri almış oluyorsunuz. Halk arasında “arsa tapulu” olarak da bilinen bu binalar tapu kayıtlarında gözükmezler. Eğer, arsa tapulu bir binadan daire alıyorsanız, binanın yapıldığı arsadan pay almış oluyorsunuz.
Arsa cins değişikliği nasıl yapılır? Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından şahıslardan nüfus cüzdanı, fotoğraf, tapuyla ilgili gerekli evraklar ve cins değişikliği için dilekçe talep edecektir. Bu sayede gayrimenkullerin cins değişikliğiyle ilgili her türlü özelliği yenilenebiliyor.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Taşınmazın niteliği bölümünde ise mülkiyetin cinsinin ne olduğu ifade edilir. Örneğin; arsa tapusu, kat mülkiyeti tapusu, bina tapusu vb. gibi nitelik ifadeleri yazar.
İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Arsa/arazi tapulu yapı denilince aklımıza gelmesi gereken durum (imar planı olan yerde dahi olsa), bu tür tapu olarak ifade edilen yapıların çok büyük bir ihtimalle ruhsat alınmadan kaçak şekilde inşa edilmiş ve birçok kurumla başı belada olan yapılar olduğudur.
Evin satın alınmasından sonra, kiralama veya satma işlemleri sadece mülk sahibinin tasarrufundadır. Arsa Tapulu bir daire sahibi olarak tapu kayıtlarında dairenin sahibi olarak görülmezsiniz, ancak arsanın hissedarlarından birisisiniz. Bu nedenle, diğer hissedarlardan onay almak gerekir alım satım işlemlerinde.
Bozulmayan Tapu Var Mıdır? Tapu tescili hukuka aykırı ise süresi içerisinde açılan dava sonucu bozulmaması mümkün değildir. Her türlü hileli tescil dava yoluyla ispat edilerek iptal edilebilir.
Arsa sahibinin tapu kaydını iptal ve kendi adına tescil hakkı bulunmamaktadır. Özetle, Bu iki ihtimalde, yüklenicinin sözleşmedeki inşaatı tamamlama edimini yerine getireceği esasından hareket edilerek üçüncü kişiye tapuda devirler yapılmaktadır.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Ayrıca tapular mavi ve pembe olmak üzere iki farklı renge ayrılır. Mavi renkte olan, arsa tapusudur. Pembe renkte olan ise mülkün inşaat ruhsatının alınmasının ardından kullanım alanları ve hisselerinin belirlenmiş olduğunu belgeleyen tapudur.
Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
İmar Uygulaması Sonucu Oluşan Parsellerin Niteliği
Arazi, tarla, bağ, bahçe vb. nitelikli taşınmazların imar uygulamaları sonucu iş ya da konut alanlarına denk gelen bölümlerinin nitelikleri, tapu kütüğünde “arsa” olarak değiştirilmektedir.
İmar planı değişikliği sadece zorunlu hallerde yapılabilir. Kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde imar planı değişikliği ile imar alanının kullanım şekli değiştirilebilir. En sık karşılaşılan imar planı değişikliği alanın kullanım şeklinin değiştirilmesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Tapu Çeşitleri Nelerdir? Taşınmazlara ait olan üç farklı tapu çeşidi bulunur. Bunlar kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusu ve hisseli tapudur.
Taşınmaz Sahibi Bilgisi Nasıl Öğrenebiliriz ? Bir taşınmazın tapu bilgilerine ulaşmak isteyen kişi, tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı olduğu tapu dairesine giderek sorgulama işlemi yapabilir. Bu işlem e-Devlet üzerinden ' Tapu Harç Sorgulama ' bölümünden de yapılıyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskan alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun ya da arsa üzerindeki hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmasıyla kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri