Aynı zamanda da kalori bakımından oldukça düşük içerikli bir meyvedir. Demir oranı yüksek meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilecek olan kırmızı erik kan yapan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Demir emilimini desteklediği için kansızlık gibi ciddi sorunların önüne geçer.
Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir.
Kansızlık (anemi) problemi yaşayan kişilerin mevsimi boyunca günlük bir porsiyon erik tüketmesi önerilir. Demir içeren erik, güçlü içeriğiyle kansızlıkla mücadeleyi destekler, tedavi sürecini ve kansızlık oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Mürdüm eriği faydaları incelendiğinde C vitamini desteği dikkat çeker.
Erik, demir emilimini artırdığı için kansızlık sorununun çözümüne yardımcı olur. Erik, renginden de anlayacağınız üzere bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini ise vücudun demir emilimini arttırır ve demir eksikliği sonucu ortaya çıkan kansızlığın azalmasında önemli bir rol oynar.
Kolesterolü dengeler. Kabızlığı giderir. Demir eksikliğini önlemedeki tedavi sürecinde kullanılır. Astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, öksürük ve kronik akciğer rahatsızlıklarından korur.
İlgili 31 soru bulundu
Can eriği de papaz eriğine benzer bir formattadır ancak görüntü olarak papaz eriğinden daha yuvarlaktır. Rengi açık yeşildir ve tatlı bir tık daha mayhoştur. Can eriği, oldukça suludur. Papaz eriği kadar etli bir yapısı yoktur.
Erik bulunan vitaminler; A, C, E, K, niasin vitaminlerine sahiptir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, fosfor, folat, çinko, bakır, demir, potasyum ve manganez mineralleri içerir.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
KANSIZLIĞI GİDERİR
Yeşil eriğin faydaları arasında demir ve kalsiyum içermesi vardır. Sağlıklı beslenme eşliğinde günde bir avuç yeşil erik yiyerek kansızlığın üstesinden gelebilirsiniz.
Sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Yeşil erik, sindirilebilir lif açısından zengin olduğundan mide gazı, kabızlık ve gaz problemi yaşamamızı da önler. Bağışıklık sisteminin oluşmasında ve korunmasında etkilidir.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir. Olgunluk ilerledikçe yeme kalitesi artar.
Yeşil erik kansızlığı giderir
Yeşil eriğin faydaları arasında demir ve kalsiyum içermesi vardır. Sağlıklı beslenme eşliğinde günde bir avuç yeşil erik yiyerek kansızlığın üstesinden gelebilirsiniz.
Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Düşük glisemik endeksine sahip olan mürdüm eriği, bu özelliği sayesinde kan şekerini dengede tutar. Sindirim sistemindeki parazitleri temizleyerek metabolizmayı hızlandırır ve kabızlığa yakalanmayı önler.
Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği olarak biliniyor. Kırmızı eriğin faydaları; C vitamini içeren erik; kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin önlenmesinde büyük rol oynuyor.
Damar tıkanıklığını da önleyen can eriği mutlaka yaz aylarında tüketilmesi gerekmektedir. C vitamini kolesterol için en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Can eriği ayrıca kansızlığa da çözüm olarak sunulmaktadır. Can eriği yoğun miktarda demir ve kalsiyum içermektedir.
Yeşil erik ile birlikte mevsimi gelen sarı erik, antitoksidan etkisi ile vücudu yenileyerek, bahar yorgunluğunuzu da alıyor. Lif bakımından oldukça zengindir. Antitoksidan etkisi ile vücudu zararlı toksinlerden korur. Yüksek oranda C vitamini içeren sarı erik, hastalıklara karşı direncimizi artırır.
Düzenli kütür kütür yeşil erik yemek diş etlerini güçlendirir. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir emilimini artırır ve kansızlığı önler. Özellikle kırmızı et ve yumurta tüketimi sonrasında meyve olarak erik tercih edilerek demir biyoyararlılığı artırılabilir.
'TUZLA TÜKETMEK ÖDEM YAPAR'
Bağırsak hareketlerini düzenlemek, demir emilimini artırmak ve kilo vermeyi desteklemek için günde 200 gram eriğin tüketilebileceğini belirten Altuntaş, “200 gr yeşil erik sadece 94 kaloridir.
Yeşil erik Mayıs ayının sonuna doğru hasadının tamamlanması ile birlikte İlkbahar aylarında tüketilir.
Basit çözüm, erik gibi ekşi bir şey yedikten sonra asidi nötralize etmek için ağzımızı suyla yıkamalıyız. Sonra 1 bardak ılık su içmeliyiz.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Kışlık olarak hazırladığınız dondurulmuş erik ile reçel, marmelat, sos, komposto ve erik suyu yapabilirsiniz. Aynı zamanda dondurulmuş eriği kek, muffin, tart, crumble ve sütlü tatlılar da istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Demir oranı yüksek meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilecek olan kırmızı erik kan yapan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Demir emilimini desteklediği için kansızlık gibi ciddi sorunların önüne geçer. Şişkinlik, gaz gibi sorunları önleyen kırmızı erik bağırsak sağlığını da destekler.
Demir ve bakır içeren kara erik kan dolaşımını da hızlı bir şekilde iyileştirir. Yüksek potasyum miktarı olan kara erik hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
- K vitamini günlük ihtiyacının %5 kadarını karşılar. - Potasyum günlük ihtiyacının %3 kadarını karşılar. - Bakır ve Manganez günlük ihtiyacının %2 kadarını karşılar. Aynı zamanda yüksek oranda fosfor, magnezyum ve B vitamini gibi önemli kaynaklar da barındırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri