Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Tapuya başvuru yapıldıktan sonra Tapu Takas Sistemi web sitesi ya da tablet/ akıllı telefonlara indirilen uygulamaya alıcı ve satıcı, banka hesap/ IBAN numaraları ile tapudan verilen e- ödeme makbuzu numarası ve sistem tarafından istenen diğer bilgilerin girişini sağlamaktadır. Alıcı parayı sisteme göndermektedir.
Para transferi, direkt olarak banka çeki ile yapılmaktadır. Böylece hem alıcı hem de satıcı tarafında, herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Alıcı tarafın bankası tarafından bloke çek talebinde bulunulur. Noterde tüm işlemler tamamlandıktan sonra, alıcı ve satıcı arasında bloke çek alışverişi tamamlanır.
Emlak satışında para genellikle nakit olarak ödenir ancak ödeme yöntemi satıcı ile alıcı arasında anlaşmaya bağlıdır. Ödeme yöntemleri arasında çek, elden ödeme, online ödeme gibi yöntemlerin yanı sıra tapu takası olabilir. Bu durumda, alıcı satıcıya başka bir gayrimenkul verebilir.
Buna karşın, gayrimenkul satışlarında bankadan ödeme zorunluluğu yoktur. Ödeme nakit, bankadan havale/eft yoluyla veya çek verilmesi suretiyle yapılmaktadır. Fakat bu yöntemlerden sadece banka ödemeleri hukuki açıdan alıcının beklediği düzeyde güvence sağlayabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Tapu nezdinde işlemlerin yapılıyor olması finans kurumları aracılığı ile ödeme zorunluluğunu kaldırır mı? Gayrimenkul satışları için banka ödemesi zorunlu değildir.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Banka Havalesi veya EFT: Alıcı, evin değerini banka havalesi veya elektronik fon transferi (EFT) ile satıcıya öder. Bu yöntem, paranın güvenli bir şekilde transfer edilmesini sağlar ve genellikle güvenilir bir seçenektir. Kredi veya Banka Çeki: Alıcı, evin değeri için bir kredi veya banka çeki kullanarak ödeme yapar.
Tapu harcı ödeme işlemi kanunen alıcı ve satıcıya eşit oranda yansıtılarak yapılır. Yani % 4 olarak uygulanan tapu harcının % 2'sini alıcı, % 2'sini ise satıcı öder.
O kadar para, elden teslim
Noterce paranın teslimi gerçekleşir ve tapu verilir. Emlak alım satım işlemi gerçekleşmiş olur.
Tapu dairesi, devir teslim işleminin gerçekleşeceği tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirir.
Tapu Harç Bedeli
2021 yılı itibarıyla yapılan satış bedelinin %4'ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde bölüştürülmektedir.
Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekmektedir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir.
Şöyle ki bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir.
Dolaylı vekalet varsa kendi adına vekalet veren hesabına yapar parayı vekile ödersiniz. O sonra vekalet verene aktarır. Uygulama: Eğer karşında vekil olduğunu iddia eden biri varsa vekalet sözleşmesinin noterden verilmiş olmasını iste parayı vekalet verene öde sözleşmeyi vekille yaparsın.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapuda yazan isim ile kimliğini gösteren kişinin isminin aynı olmasına dikkat edilmeli. Ev ve arsa mutlaka görülmeli. Ödeme tapuda ismi yazan kişiye banka üzerinden yapılmalı. Projenin inşaat ruhsatı ve irtifakına dikkat edilmeli.
Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüğüTapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme. Bu hizmet Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu işlem için yaklaşık 2 dakikanızı ayırmalısınız.
Tapuya gitmeden önce konutun bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek rayiç bedel alınması gerekir. Bu süreçte alıcının yasal bir yetkisi olmadığı için belediyeye satıcının gitmesi daha uygun olur.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Satış bedeli peşin olarak ödenir. Ancak icra memuru alıcıya on günü geçmemek üzere bir süre verebilir. Satış bedelinin ödenmesi için süre verilmiş ise para verilinceye kadar yarar ve zararı alıcıya ait olmak üzere taşınmaz, icra dairesi tarafından idare olunur.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Dolayısıyla tapu harcının daha az çıkması için, tapuda evin bedeli düzenlenen belgelerde düşük gösterilebiliyor. Ancak doğru ve tam ödenmeyen tapu ve harçlar sebebiyle taşınmazı alana da, satana da belli miktarlarda ceza kesiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri