Rayiç bedel, bir gayrimenkulün piyasadaki alım satım bedelini ifade ediyor. Tapuda beyan edilen tutarın üzerinden ise yüzde 4 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor.
Gayrimenkulün değeri, öncelikle daha az tapu harcı ödemek amacıyla piyasa değerinden düşük gösterilmektedir. Tapu harcı alım satımda her bir taraf için %2 olmak üzere toplam %4 uygulanmaktadır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Bilindiği üzere tapudaki işlemlerde gayrimenkulün satış değeri, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında bedel beyan edilememektedir. Ancak emlak vergisinin tespiti için belirlenen bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük olmakta ve güncel rakamları yansıtmamaktadır.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
İlgili 26 soru bulundu
Dolayısıyla tapu harcının daha az çıkması için, tapuda evin bedeli düzenlenen belgelerde düşük gösterilebiliyor. Ancak doğru ve tam ödenmeyen tapu ve harçlar sebebiyle taşınmazı alana da, satana da belli miktarlarda ceza kesiliyor.
Tapu Müdürlüğü'nde mülkiyet el değiştirdiğinde (tescil işlemi yapıldığında) Takasbank tarafından satıcının bildirdiği IBAN numarasına satış bedeli EFT ile gönderilir. İşlemlerin her aşamasında taraflara kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
Buna göre, katma değer vergisine tabi gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı matrahına katma değer vergisi dahil edilmeyecektir.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Satış bedeli peşin olarak ödenir. Ancak icra memuru alıcıya on günü geçmemek üzere bir süre verebilir. Satış bedelinin ödenmesi için süre verilmiş ise para verilinceye kadar yarar ve zararı alıcıya ait olmak üzere taşınmaz, icra dairesi tarafından idare olunur.
Rayiç bedel, bir gayrimenkulün piyasadaki alım satım bedelini ifade ediyor. Tapuda beyan edilen tutarın üzerinden ise yüzde 4 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Satış işleminde daha az tapu harcı ödemek için bu bedel düşük gösterilebiliyor. Ancak bunu yapmanın bir çok cezası ve yaptırımı var.
Gayrimenkul alım-satım işlemleri öncesinde Belediyeden rayiç bedel yazısı alınması gerekmektedir. Bu yazıyı alabilmek için gayrimenkul malikinin belediyeye gitmesi gerekir.
Bundan dolayı yanlış bilgi veren kişilerin alacağı tapu rayiç bedeli cezası, faiz işleminden de geçirilmektedir ve aradaki fark tahsil edilmektedir. Farklı cezalara ek olarak ödenmesi gereken asıl harç miktarının %25'i oranında ceza kesilmektedir.
Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan harçtır.
Ev Satın Alırken Yapılan Tapu Masrafı Ne Kadardır 2020? Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadığı sürece alıcı ve satıcıdan eşit olarak yüzde 2 + yüzde 2 şeklinde tahsil edilir. 4.000 lira alıcıdan ve 4.000 lira satıcıdan olmak üzere toplam 8.000 lira tapu harç ödemesi gerçekleşir.
Bu açıklamalara göre gayrimenkul satışlarında tapuya bildirilen satış bedeli KDV hariç bedel olmalıdır. Satış sonrası 7 gün içinde fatura düzenlenmeli ve düzenlenecek fatura tapu satış bedeline KDV ayrıca hesap edilerek işlem yapılmalıdır.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre güncel tapu harcı alıcı ve satıcıdan alınmak üzere %2 oranındadır. Daha da detaylandırmak gerekirse toplam satış değeri üzerinden %4 oranında harç alınır.
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tabi bu kısım kanuni bazı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor. Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Noterce paranın teslimi gerçekleşir ve tapu verilir. Emlak alım satım işlemi gerçekleşmiş olur. Yine noterde gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde para, online yöntemlerle gönderilir.
Devir sırasında ödenmesi gereken harçlar yüksek olduğu için gayrimenkulün satışı sırasında devir işlemi daha çok tercih edilir. Aile içi tapu devrinin satış süreci gerçek olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri yani bağış ya da hibe olarak yapılabilir.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri