"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez.
Namaz, seslice kıraatte bulunulan namaz da olsa, sessizce kıraatte bulunulan namaz da olsa yine besmele çekmek sünnettir. İmama uyan kişi ise besmele çekmez. Zîra imama uymuş olduğu gerekçesiyle onun kıraatte bulunması caiz değildir. Ancak imama uyan kişi besmele çekse bile namazı geçerlidir.
Namaz içinde, Sübhaneke okuduktan sonra, Fatihadan önce, Euzü Besmele okumak sünnettir. Unutulursa secde-i sehv gerekmez. Sizin dediğiniz gibi, farz olsa idi, secde-i sehv kurtarmazdı, farz terk edildiğinden o namazı yeniden kılmak gerekirdi.
Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız euzü okunur, besmele okunmasa da olur. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken besmele çekilmese de olur. Sadece euzü okunabilir. Besmele de çekilirse mahzuru olmaz.
Sübhaneke duası, namazda okunması unutulursa namaza bir mani olmaz, sehiv secdesi de gerekmez.
İlgili 18 soru bulundu
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Namaz kılmak, İslam'ın farz ibadetleri arasında yer almaktadır. Sübhaneke duası da her namazın ilk rekatında iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır.
Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise, her rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi söylemek sünnettir.
Namaz dışında, Fatiha'dan başka bir sure okumaya başlarken de Besmele çekmek sünnettir. Müstehab olduğu yerler: Namazda, Fatiha ile zamm-ı sure arasında Besmele çekmek, caiz veya müstehabdır. Mubah olduğu yerler: Yürümeye, oturmaya, kalkmaya ve her mubah işe başlarken Besmele çekmek mubahtır.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Okunduğu yerler
Her namazın ilk rek'atinde iftitah tekbirinden sonra, İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Teravih namazı dört rek'atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek'ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
Besmele okunmamasının nedeni ise Sübhaneke'nin bir dua olmasıdır. Yani Kurandan bir ayet olmadığı için besmele okunmasına gerek yoktur.
1. Niyet ile tekbir arasında besmele çekmek namaza mâni değildir.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
Değerli kardeşimiz, Namazda sessiz okunması gereken yerde sesli okumak namazı bozmaz; ancak sehiv secdesi gerekir.
Namazda okunan sûre ve dualarda, kelimeyi tekrarlayınca mana değişirse, namaz bozulur. Rabbi Rabbil'âlemîn, mâliki mâliki yevmiddîn deyince bozulur. Fakat, mananın değiştiğini bilmezse veya ağzından kaçarsa yahut harfi doğru okumak için tekrar ederse, namaz bozulmaz.
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
Euzu Besmele Euzubillahimineşşeytanirracim demenin Türkçe anlamı; “Rahman Ve Rahim Olan Allah adıyla” olarak ifade edilmektedir. Euzubillahirrahmanirrahim Esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir. Günlük yaşamda kısaca Bismillah olarak okunmaktadır.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Değerli kardeşimiz, Hanefilere göre, namazda fatihadan sonra sure veya ayet okurken besmele çekilmez.
Şafii ve Hanbelilere göre, kıraatten önce her rekatın başında "Euzubillahimineşşadanirracim" demek suretiyle gizlice taavvüzde bulunmak sünnettir. Hanefi ve Hanbelilere göre her rekatta gizli olarak besmele çekilir. Şafiilerce açıktan okunan namazlarda besmele açıktan söylenir.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rekâtta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, s. 141-142).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri