Medeni Kanunumuza göre ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Bu düzenlemedeki asıl amaç tapu sicil müdürlüklerinde sicile ilişkin değişiklik ve düzenlemelerin ilgilerin rızası veya mahkeme kararı olmaksızın yapılmamasıdır.
Zira 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1027. maddesi uyarınca tapudaki tüm ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, resen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları (adi yazım hataları) dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz.
Tapu Sicil Müdürlüğünce Düzeltmenin Yapılması
“Tapu sicilinde değişiklik, hak sahibinin istemine ya da yetkili makam veya mahkeme kararına istinaden yapılır. Tapu sicilindeki değişiklikler, üzerinin kırmızı mürekkepli kalemle çizilip, değişiklik tarih ve yevmiye numarasıyla yeni kaydın yazılması suretiyle yapılır.
TAPU KAYDININ TAHSİSİ (DÜZELTİLMESİ)
Maddesi ile tescilin dayanağı olan kurucu unsurların eksik ve sakat olması gibi şekil noksanı hallerinde de yolsuz tescilin davasından ayrı olarak işbu hatanın giderilmesi amacıyla dava hakkı tanımıştır. Bu yöntemin adı “tapu kaydının düzeltilmesi – tahsisi” dir.
Sınırlandırma, ölçü, tersimat ve hesaplamalardan kaynaklanan hatalar, Kadastro Kanununun 41/1. maddesine göre düzeltme raporu tanzim edilerek ilgililere tebligat yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılmadığı belirlendikten sonra düzeltilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Yanılma Sınırı Nedir? Tapu plânının üretim yöntemi ve ölçeğine göre hesaplanan, taşınmazın zemindeki sınırları ile ölçü ve yüzölçümü değerleri arasındaki ölçü tekniğine göre bilimsel olarak kabul edilebilir farkdır.
3402 Sayılı Yasanın 41 nci maddesi gereğince, kadastrosu kesinleşmiş taşınmaz mallarda vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan ölçü, tersimat ve hesaplamadan doğan fenni hataların düzeltilebileceği öngörülmüştür. Somut olayda, 3402 Sayılı Yasanın 41. maddesi gereğince açılmış bir dava sözkonusu değildir.
Tapu kaydının hangi yönden düzeltilmesi gerektiğine ilişkin hukuki açıklamaların yer aldığı bir dilekçe ile Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılarak süreç takip edilmelidir. Hak kaybı yaşanmaması adına sürecin avukat ile takip edilmesi gereklidir.
Tapu İptal Davasını Açma Süresi
Tapu iptal davasının zamanaşımı süresi dayandığı hukuki sebebe ve kanuna göre değişir. Genel olarak 10 yıldır. Kadastrodan kaynaklı tapu iptal ve tescil davaları ise, Kadastro Kanunu'nda yer alan “hak düşürücü süre” nedeniyle 10 yıl içinde açılmak zorundadır.
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası, kadastro ile sınırları ve yüzölçümü tespit edilen taşınmazda mevcut hataların düzeltilmesi için süre sınırın takılmaksızın açılabilen bir davadır. Mevzuata göre bir yerin kadastrosu sadece bir kez yapılmaktadır.
Taraflar arasında anlaşmazlık durumu olması dava sürecinin uzamasına neden olabilmekte bu durum da bazen 3 ile 4 yıl arasında bir süreci kapsayabilmektedir. Ancak tarafların anlaşması durumunda tapu iptal davaları genel olarak kısa bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
Bir arazinin tapu siciline kaydedilmesi için araziler ve haritalar üzerinde yapılan tespit-kadastro çalışmasının gerçeğe uygun olmadığı, başkalarının haklarını ihlal ettiği durumlarda yapılan hukuki itiraz ve dava sürecine kadastro tespitine itiraz denir.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Taraflardan en az birinin kimliğinde şüpheye düşülmesi durumunda tanık istenebilir. Taktir yine tapu müdüründe olmakla beraber şahit istenmesindeki maksat kişinin kimliğinin tespiti ile ilgilidir.
– Tadil işlemi tapu sicilindeki ayni hakların değiştirilmesine yönelik bir tapu sicil işlemidir. – Şerhlerin kapsamını ise şahsi hakların kuvvetlendirilmesi, çekişmeli bir hakkın korunması, malikin tasarruf yetkisinin sınırlandırılması veya bir tescilin geçici olarak tapuya yazılması oluşturur.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
İyiniyetli 3. Kişi, taşınmazı devraldığı kişinin, yolsuz ve hukuka aykırı olarak taşınmaza malik olduğunu bilmeyen, tapuya güven ilkesi gereğince bilebilecek durumda olmayan kişidir. Taşınmazın iyiniyetli 3. Kişinin devralması durumunda TMK 1023.
Tapuda yapılan tescil işleminin herhangi bir nedenle hukuka aykırı olması halinde ise hak sahipleri tarafından tapu iptal ve tescil davası açılabilecektir. Açılacak tapu iptal ve tescil davası ile hukuka aykırı tescil işlemi iptal edilerek mahkeme kararı ile taşınmazın gerçek hak sahibine devri sağlanabilmektedir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Hisse hatası, tapu kütüğüne kayıtlı mevcut bir hissenin kadastro tespiti yapılırken veya tapu sicilinde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle hatalı olarak kayıt edilmiş olmasıdır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
2613 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanunu ile diğer kanunlar gereğince özel kadastrosu yapılan ve tutanakları kesinleşmiş bulunan taşınmazlar için 10 yıllık hak düşürücü süre geçmiş ise, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde hak sahipleri dava açabilirler.
Devletin Sorumlu Olduğu Tapu Sicil Kayıtları
Hatta, 15.3.1944 tarih ve 13/8 sayılı İBK göre devlet Medenî Kanunun kabulünden önceki eski tapu sicil kayıtlarındaki yanlışlıklardan da sorumludur. aynı şekilde kat mülkiyeti kütüğünün tutulmasından da devlet, MK. 917 m. göre sorumludur (KMK m.11).
Madde metninden de açıkça anlaşıldığı üzere, kadastro tespit tutanağında belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanılarak itiraz edilemez ve dava açılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri