Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
6. ZENCEFİL NE KADAR TÜKETİLMELİDİR? Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir.
Yemek Tarifleri: Kabuğu soyulmuş taze zencefili rendeleyerek veya dilimleyerek, toz zencefili ise tıpkı bir baharat gibi yemek tariflerinize ekleyebilirsiniz. Zencefilli Çay: Sıcak su içinde kabuğu soyulmuş taze zencefil dilimleri veya zencefil kurusu demleyerek çay elde edebilirsiniz.
Taze zencefil balık ya da tavuk yemeklerinde sürekli olarak kullanılır. Rendelenmiş olan zencefil yapılan bu yemeklere ilave edilmektedir. Aynı zamanda zencefilin bir diğer tüketim şekli de zencefil çayıdır. Zencefil çayı ile birlikte de zencefil tüketimi oldukça yaygındır.
İlgili 42 soru bulundu
Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Hazır poşet çaylara veda edin, taze taze zencefilleri demlemek sadece 5 dakika sürüyor.
Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Zencefil Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça az olarak görülür. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
İçeriğinden dolayı zencefilin günlük tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bunun yanı sıra fazla taze zencefil tüketimi kalpte ritim bozukluğuna, depresif durumlara ve deri döküntülerine yol açabilir.
1 Çay Kaşığında 10.05 kcal ve 3 gr vardır. Rendelenmiş Yemek Kaşığında 50.25 kcal ve 15 gr vardır.
Zencefilin günde 2 gramdan fazla tüketilmesi insan vücuduna zarar verebilmektedir. Zencefil çay şeklinde tüketilirse günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Günde 2 bardaktan fazla tüketilen zencefil çayının insan vücuduna zarar verebileceği bilinmektedir.
Taze zencefiller ince ince doğrandıktan ya da rendelendikten sonra kaynar suyun içerisine atılıyor. Limon ve portakal dilimleri eklendikten sonra beş dakika demleniyor. Tarçın çubuklarıyla servis ediliyor.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Kolesterol düşürücü olarak bilinen bu besin, tansiyonu da dengeleyerek sabit tutmaktadır.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Taze zencefili soyulmadan 3 haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda soyulmadan 6 hafta saklanabilir.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Taze zencefil kabukluysa, bir kağıt havlu, peçete veya temiz havluya sarın. Zencefili sardıktan sonra buzdolabına yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 21 gün muhafaza edebilirsiniz. Taze zencefilin kabukları soyulmuşsa, mutlaka buzlukta saklamak gerekir.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Su kaynarken taze zencefilin kabuklarını bir kaşık yardımıyla kolayca soyun ve zencefili rendeleyin. Kaynayan suyu temiz bir termosa ya da sürahiye aktarın. İçine rendelediğiniz zencefilleri ilave edip 10 dakika ağzı kapalı şekilde demlendirin. Ardından elde ettiğiniz çayı süzüp içinden zencefil parçalarını çıkarın.
Bitkisel içerikli bu çaylar metabolizma üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Zencefil limon çayı da bu bitki çaylarından biridir. Metabolizma hızını arttırır ve yağ yakımını hızlandırır. Kalori kaybına sebebiyet vererek ideal kilonuza ulaşmanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri