Tapu ve gayrimenkul satışına ilişkin davalar hukuk sistemimiz içinde en çok görülen davalar arasında yer almaktadır. Satışı yapılan ancak taşınmazın satışı sırasında hileli işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun bozulmasına yönelik hukuki işlem başlatılabilmektedir.
Mevzuatımıza göre bir taşınmazın mülkiyetinin kazanılabilmesi için taşınmazın tapuda tescil işlemlerinin yapılması ve devir işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Tapuda yapılan tescil işleminin herhangi bir nedenle hukuka aykırı olması halinde ise hak sahipleri tarafından tapu iptal ve tescil davası açılabilecektir.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
İlgili 20 soru bulundu
Tapu kütüğünden sahibi anlaşılamayan veya sahibi hakkında 20 yıl önce gaiplik kararı verilen gayrimenkulü, nizasız ve aralıksız 20 yıl malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, gayrimenkulün kendi adına tescilini sağlamak üzere tapu iptal ve tescil davası açabilir.
Belirtilen her bir husus hukuki bir şekilde temellendirilmektedir. Bu nedenle kişisel istekler ile değil konut satışının iptali sadece mahkeme kararı ile olabilir. Satış sözleşmelerinde iptal durumunda ne yapılacağı ve cayan tarafın nasıl bir yaptırım ile karşılaşacağı da net bir biçimde belirtilir.
TMK 712. Madde: "Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.
Satış sözleşmesi yapıldığı, kaparo verildiği halde tapudan dönenler oldu. Uzmanlar her iki tarafın cayma hakkı olduğunu, ancak bazı durumlarda vazgeçen tarafın tazminatla karşılaşacağını söyledi.
Yine tapu iptal davası bir dilekçeyle açılabilmektedir. Ancak başvuru dilekçesinin kusursuz olması gerekmektedir. Tapu iptal davalarında yetkili mahkeme; asliye hukuk mahkemesidir. Bu mahkemeye verilecek olan bir dilekçe yardımıyla tapu iptal davası açılabilir.
Eğer tapu iptal davası kadastrodan kaynaklı olarak açılmış, Kadastro Kanunu'nda yer almakta olan “hak düşürücü süre” göz önünde bulundurularak 10 yıl içinde davanın açılması zorunludur.
Yanılma Sınırı Nedir? Tapu plânının üretim yöntemi ve ölçeğine göre hesaplanan, taşınmazın zemindeki sınırları ile ölçü ve yüzölçümü değerleri arasındaki ölçü tekniğine göre bilimsel olarak kabul edilebilir farkdır.
Tapu iptal davasının sonuçlanması için gereken süre davanın seyrine göre belirlenmekte ve en fazla 731 gün boyunca sürebilmektedir. 731 gün süren dava eğer hala bir sonuca bağlanamamış ise mahkeme tarafından davanın iptaline yönelik karar verilebilmektedir.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ait olan sistem üzerinden yapılan tapu başvurularının iptalini sağlamak da mümkündür. Web tapu sistemi üzerinden yapılan tapu başvurularının iptali de sağlanabilir. Aynı zamanda alınan randevuların iptali de e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra gerçekleştirilebilmektedir.
Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denir. Geri alım hakkı olarak da bilinen bu uygulama, eski sahibinin gayrimenkulü tekrar satın alma hakkını saklı tutmasını sağlar. Banka kredisini ödemekte zorluk yaşayan kişiler vefa hakkının kurulmasını talep edebilmektedir.
Noterde ölünceye kadar bakma akdi yapıldıysa ve bakım borçlusu yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa, taşınmazı devreden kişi tapu iptal davası açabilir. Bu süreçte, tanıkların beyanları ve mevcut belgeler önemli bir rol oynar.
Tapu İptali ve Tescil Davası Hangi Durumlarda Açılamaz? Olağan zamanaşımı ve olağanüstü zamanaşımı yoluyla taşınmaz mülkiyetinin kazanımı halinde yolsuz tescil söz konusu değildir. Kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyeti kazanan kişi aleyhinde tapu iptali ve tescil davası açılamaz.
Yasalara göre satın alınan ev geri iade edilebilmektedir. Tüketici kanununda yapılan değişiklikler göre; yeni satın alınmış olan evden 14 gün içinde nedensiz ve cezasız cayma hakkı bulunmaktadır.
Satıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıştan vazgeçerse, komisyoncu ile arasındaki sözleşmeye göre belirlenecek komisyon bedelinden ve cezai şarttan sorumludur.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Tapu iptal ve tescil davası, mülkiyet hakkına ve esasen ayni hakka dayandığından kural olarak zamanaşımına tabi değildir. Zira ayni hakkın, her zaman ileri sürülmesi mümkündür.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME HALLERİ
Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapacaklardır. Diğer bir fesih yolu ise Borçlar Kanunu'nun 106'nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesidir.
Yeni Ev Sahibinin Hakları
Barınma ihtiyacının olması. Yeni malik, kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki 1 ay içinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekir. Kiracıya taşınmazı tahliye etmek için 6 aylık süre tanınır. Malikin tahliye davasını açabilmesi için 6 aylık sürenin dolması gerekir.
Satıcı satış bedelinin tamamını aldığını beyana zorlanamaz. Satıcı ve alıcı satış bedelinin miktarı üzerinde anlaşınca bu bedel resmi senede yazılır. Satıcı bu satış bedelinin tamamını o sırada alabilir. Dilerse bir kısmını alır geri kalanını vadeye bağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri