Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
İlgili 24 soru bulundu
Akü Bitmesi Nasıl Anlaşılır? Akünün bittiğini anlamanın en belirgin işareti kontak anahtarı çevrildiğinde ve marşa basıldığında tık sesinin gelmemesi ve aracın çalışmamasıdır. Bu durumda gösterge ekranı ışıkları, önce yanıp sonra söner veya hiç yanmaz. Yine de tüm bunlar akünün bittiği anlamına gelmeyebilir.
Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir. Bu riskler bazı pratik önlemlerle azaltılabilir” şeklinde konuştu. -Aküleriniz bakım gerektirmeyen türde bile olsa, aracınızın aküsü boşalabilir.
Akü, elektrik depolamaya yarayan bir ünitedir. Bu ünite, deşarj bir yapıya sahiptir. Yani durduğu yerde kendi kendine şarjı azalabilir ve kullanıldıkça da enerji depolayabilir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Eğer uzun bir süre bu konumda farlar açık kalırsa tabii ki aküyü boşaltır. Eğer uzun bir süre bu konumda farlar açık kalırsa tabii ki aküyü boşaltır. sırf far degil teyp bile uzun süre acık kalırsa biter. sırf far degil teyp bile uzun süre acık kalırsa biter.
Akü Neden Biter? Aracınızı kullanırken, klimanın çok açılması, radyonun kullanılması, sürekli sileceklerin çalıştırılması ya da araç içi lambaların açık bırakılması, akünün hızlı bitmesine neden olur. Akünüz biterse, kesinlikle paniğe kapılmayın. Soğukkanlılığınızı koruyun.
Hocam Kontaksız Bağlanırsa Akü Bitmez. Açık unutursanız Biter Eğer Kapatırsanız Bitmez.
Araç kapalıyken de enerji kullanır. Bu da akünün şarj olma fırsatı bulamadan tüketilmesine ve zamanla bitmesine neden olur. Çok sık marşa basmak da çok sık dur kalk yapmak da akü ömrüne olumsuz etki eder. Radyoyu açık bırakmak, farları açık unutmak ya da araç içi aydınlatmayı açık unutmak gibi sebeplerle de akü biter.
Eğer uzun bir seyahate çıkıyor veya aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız akünüzün durduğu yerde deşarj olmasının önüne geçmek için akünün kutup başı çıkarılmalı ve araç park halinde bırakılmalıdır.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Aracın uzun süre nemli ve kapalı ortamda kalması araç içerisinde rutubet, hareşe vb. istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde aracın uzun süre güneş altında kalması da uzun vadede araç üzerinde güneş yanığı ve lekelenmelerin oluşmasına neden olabilir.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri