Tapu Müdürlüklerinde randevusuz işlem yapılmaz bunun için ilk olarak tapu randevusu alınması gerekir. Randevunun mutlaka hak sahibi ile alınması gerekir. İnternet ya da telefon hattı üzerinden kolaylıkla tapu randevusu alabilirsiniz. Telefonla tapu randevusu almak isteyenlerin 181 hattın aramaları yeterlidir.
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi. Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi. İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi.
E-randevu ile internet sitesinden. Telefon ile Alo-181 Çağrı Merkezini arayarak. Web-tapu üzerinden doğrudan başvuru yaparak.
Tapu devir işlemi için tapu müdürlüğüne randevu almadan gidilemiyor. İşlemin tamamlanmasını istediğiniz gün için mutlaka randevu almanız gerekiyor.
İlgili 39 soru bulundu
Hemen belirtelim aynı gün içerisinde yalnızca bir randevu alabilirsiniz ve bir yıl içerisinde aynı TCKN ile alınmış randevulara 5 defa gitmemeniz durumunda o yıl içerisinde yeni randevu almanız mümkün olmayacaktır.
Randevuları hak sahibi tarafından alınması gerektiği unutulmamalıdır. Randevu işlemlerini internetten ya da telefon hattı üzerinden yapmak mümkün. Telefonla randevu almak için 181 nolu hattı arayabilirsiniz.
Evi satın alan kişi, bankadan aldığı kredi evraklarını ve tapu dairesi tarafından istenen diğer belgeleri hazırlar (nüfus cüzdanı aslı, vesikalıklar vb). İlgili Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri randevu bilgilerinde yer alan birime teslim eder.
Tapu müdürlüğü erken bir tarihe randevu verebileceği gibi daha geç bir tarihe de erteleyebilir. Verilen tarih gününde ise başvuru yapılarak sürecin sonuçlanması beklenir. Süreç genellikle ya gün içerisinde ya da 1-2 gün içinde kesinleşmektedir.
Aynı gün içinde 1 randevu alabilirsiniz.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapu devri için gerekli belgeler ise bunlardır: Tapu aslı ve fotokopisi. TC kimlik numarası net gözükecek şekilde nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi. Alıcıya ait son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf.
Renkli olarak çekilen fotoğraflar, vesikalık formatta çekildiğinde tapuya uygun nitelikte olur. Tüm bu fonksiyonlara bir düzenleme getirilerek satılık konut ve tüm gayrimenkullerin alışverişlerinde biyometrik fotoğraf kullanımına geçildi. Fakat isteyen tapu sahipleri normal vesikalık fotoğraf da kullanabilecek.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün web tapu sisteminin, bir randevu sistemi değil, tapu işleminin tapu müdürlüğüne gitmeden 7 gün 24 saat zaman kısıtlaması olmaksızın başlatıldığı bir sistem olduğu bildirildi.
RANDEVU MESAJI: Bu mesaj, tapu müdürlüğünün işlemleri hazırlamasının ardından, işleme ait harç ödemesinin yapılabilmesi için harç makbuz numarası ve ödemenin yapılacağı banka bilgisi ile birlikte, işlemin ve işlemlerin imza için hazır olacağı, tapuda bulunulması gereken zaman bilgisini içerir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Tapu Müdürlüğü'ne Başvuru Aşaması
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
Randevu alındıktan sonra belirlenen gün ve saatte alıcı ve satıcı yanında bulundurması gereken evraklarla Tapu Müdürlüğü'ne gitmesi gerekiyor. Evraklar eksiksiz ise ve tapu harcı ile tapu döner sermaye bedeli de ödendi ise tapu devir işlemi kısa sürede hallediliyor.
Sisteme daha önce giriş yapmadıysanız öncelikle www.tkgm.gov.tr adresine e-Devlet şifrenizle giriş yapın. Giriş sağlandıktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayın. Çıkacak olan sayfadan kimlik doğrulamanızı gerçekleştirin. İletişim bilgilerinizi (güncel telefon numarası, e-posta adresi) ekleyin.
Sisteme daha önce giriş yapmadıysanız, www.tkgm.gov.tr/ internet adresi üzerinden e-Devlet şifrenizle giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayın. Açılan sayfadan kimlik doğrulamanızı gerçekleştirin. İletişim bilgilerinizi (mevcut telefon numarası ve e-posta adresi) ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri