Toplumda Devletin arazi gibi özel mülklere El Koyması olarak anılan Kamulaştırmasız el atma, kamu yararının bulunduğu tüm taşınmazlarda (Tarla, Arsa, Bina, Araz, vs.) ilgili kurumun tapu kaydı dahil tasarruf hakkını kendi eline almasıdır.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Kamu yararı söz konusu olduğu zaman gayrimenkullerin kamu ya da devlet tüzel kişiliğine geçmesini sağlayan kanuni işleme kamulaştırma ya da istimlak ismi verilir.
Devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan tapusuz taşınmazlar, bazı durumlarda kamu hizmetine tahsis edilmiş olabilir. Bu tahsis resmi/idari tahsis olabileceği gibi fiili bir tahsiste olabilecektir.
Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Dedemin Arsasına Yol Gitmiyor, Dava Açabilir Miyim? Taşınmazına ait herhangi bir yol bulunmayan ya da mevcut olan yolun hiçbir şekilde elverişliliği bulunmayan taşınmaz sahipleri ya da taşınmazın mirasçıları, taşınmazları için yol yapılabilmesi adına geçit hakkının tesis edilmesi için mahkemeye başvurabilir.
Arsamdan yol geçiyor diyen vatandaşlarımızın ilk olarak bunu net bir şekilde tespit etmesi gerekir. Bunu kadastro ölçümü yapan özel mühendislik şirketleri vasıtasıyla yapabilirsiniz. Ancak öncesinde arama motorlarına “parsel sorgu” yazdığınızda “www.parselsorgu.tkgm.gov.tr” üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Zilyetlik hakkı kanunen 20 yıl olarak belirlenmiştir. Söz konusu olan zilyetlik durumunun 20 yıl boyunca fiilen ve yasal olarak her anlamda devam ediyor olması gerekir. Kişiler zilyet üzerinde haklara sahip olmakla beraber, zilyetin korunmasını ve kullanılmasını da sağlamalıdırlar.
-Tarla ya imar planı içindedir ya da dışında. -İmar planı dışında ise mutlak suretle kadastral yola cepheli bir tarla olması gerekir. Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Kamulaştırmasız El Koymadan Kaynaklanan Davalar Ne Kadar Sürer? Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar 1 ay olarak en kısa sürede tamamlanırken aynı zamanda 13 ay kadar da uzadığı durumlarda sürebilir.
İstimlak bedeli, mülk sahibinin mülkün kullanım hakkını başka bir kişiye verdiği ve bu kişinin mülkü belirli bir ücret karşılığında kullandığı bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, istimlak bedeli, mülk sahibi ve istimlakçı arasında yapılan istimlak sözleşmesinde belirlenir.
Normalde süreç böyle işler. Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler. Bedelin hiç ödenmemesi veya geç ödenmesi durumlarında şahsın dava açma hakkı bulunmaktadır.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
Özetle, taşınmaz üzerinde yapılan imar planı neticesinde, yeşil alan, cami yeri, okul yeri gibi mülkiyet hakkınız sınırlayıcı şerhlerin olması durumunda vatandaş artık çaresiz kalmayacak, buna karşı dava yoluyla en azından taşınmazının bedelini, idareden isteyebilecektir.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bunun için https://e-plan.gov.tr/imar adresine tıklayarak, burada sol tarafta bulunan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel numaralarını doldurup sorgulama yapabilirsiniz.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
Mülk üzerinde zilyet hakkına sahip olmak mülkün tapulu veya tapusuz olmasına göre belirlenmektedir. Tapusuz taşınmazlarda zilyet hakkının kazanımı daha kolayken tapulu mülklerde zilyet hakkına sahip olmak uzun vadede sonuç vermektedir. Zilyet hakkına sahip olan kişi taşınmaz mülk içerisinde söz sahibi olan kişidir.
Türk Medeni Kanunu'na göre bir taşınmazın mülkiyeti, geçerli bir hukuki işleme dayalı olarak tapu kütüğünde yapılacak tescil ile kazanılabilir. Öyle ki bir taşınmazın satılması veya bağışlanması gibi hallerde mülkiyetin devredilebilmesi için tapuda tescil işlemi yapılması gerekmektedir.
Arsanın imara açık olup olmadığını nasıl anlarız? İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri