Köy isimleri her zaman için büyük yazılmaktadır. Çünkü bu isimler özel isim olarak geçmektedir. Şehir adları büyük harfle başladığı gibi köy isimleri de büyük harfle başlamaktadır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Köy isimlerine gelen ekler ayrılır mı? Köy olarak bilinen yerleşim birimlerine verilen adlara ek getirilirken kesme işaretinin kullanılması gerekir. Yani özel isim olan köy adlarına gelen ekler mutlaka kesme işaretiyle ayrılmalıdır.
* İl, ilçe, köy, kasaba, semt, mahalle, cadde, bulvar, sokak adlarının ilk harfi büyük yazılır.
Coğrafî bölgeler, yerleşim birimleri, kıtalar, ülkeler; sokak, cadde, mahalle adları vs. özel isimdir ve hem adın hem de varsa yerin türünün (bölge, sokak, cadde vs.) ilk harfi büyük yazılır: İç Anadolu Bölgesi, Avrupa, Balâ, İrlanda, İstiklal Caddesi vs.
İlgili 44 soru bulundu
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
Hayvanlara takılan özel isimler: Tekir, Karabaş, Yumoş, Minnoş, Pamuk... Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir.
Köy isimleri büyük yazılsa da köy kelimesi küçük harfle yazılır. Ancak köy kelimesi cümlenin başında yer aldığı zaman büyük harfle başlamaktadır. Onun dışında köy kelimesi her zaman için küçük harfle yazılmaktadır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt) büyük harfle başlar. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz gibi tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar.
Tür bildiren kelimeler küçük harf- le başlar. büyük harfle başlar. yer adlarında kullanıldığında özel isimden sonra gelirse bitişik yazılır.
TDK kurum adlarına getirilen ekleri ayırmada kesme işareti kullanma kuralını kaldırdı.
Babakale, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür.
İsimler varlıklara verilişine göre, sayılarına göre ve varlıkların oluşuna göre üçe ayrılmıştır. Varlıklara verilişine göre özel isim ve cins isim olarak ikiye ayrılır. Özel isimler tek olan ve eşi benzeri bulunmayan isimlerdir.
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb. ***Topluluk adları çoğul eki (-ler, -lar) alabilirler.
Yer adları (kıta, ülke, bölge, il, ilçe, köy, semt, cadde, sokak vb.) büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa'da toprakları var. NOT: Yer adlarında ilk isimden sonra gelen “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” tür bildiren ikinci isimler küçük harfle başlar.
TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
3 Kasım 2017 Tarihli ve 30229 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, “19.10.2017 Tarih ve 7039 Sayılı Kanunun” 36. maddesi gereğince, İlçemizin adı "Eyüp" iken "Eyüpsultan" olarak değişmiştir.
Özel İsimlerin Yazılışı: Özel isimlerin ilk harfi, cümlenin her yerinde büyük harfle yazılır. Örnek: Serhat'ın babası Antalya'yagitmiş. Özel isimlere eklenen çoğul ekleri”-ler, -lar “ ile yapım ekleri ( genellikle ” -li, -siz, -ci, -gil, -cik, -ler ” ) ekleri kesme işareti ile ayrılmaz.
Köy ve mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürütmek için o köy veya mahallede oturanların seçtikleri kimse, köy muhtarı, mahalle muhtarı, özerk, her işe burnunu sokan anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle muhdar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı muhtar şeklinde olmalıdır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Kızılay {özel isim}
Çünkü çevresindeki gezegenlere ısı ve ışık veren her gök cismine güneş deniyor. Yazım yanlışı sorusu değilse, ve g harfini büyük yazdıysa özel küçük yazdıysa cins isimdir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri