Tebliğ, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan resmi evrakların muhataplarına ulaştırılması anlamına gelir. Belirli bir sürede yapılan tebligatların amacı ve hangi kurumdan geldiği evrak üzerinde açıkça belirtilir.
GİB tarafından uygulanan e-Tebligat, ilgili kamu kurumunca düzenlenen belgelerin mükelleflere posta yerine elektronik adresleri üzerinden ulaştırılması anlamına geliyor. e-Tebligat, fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğuruyor.
Tebliğ, kelime manasıyla “bildirme, duyurma, haber verme” manasına gelir.
Unutmayınız ki tebligat her konuda olabilir. Tanık olarak çağrılmanız, borcunuz olduğu için aleyhinizde icra takibi başladığının bildirilmesi, dava gününün bildirilmesi gibi pek çok değişik konuda tebligat gönderilir. Hangi mahkeme veya makam tarafından ne sebeple gönderildiği tebligatın üzerinde yazılıdır.
Tebliğ Nedir? Yukarıda tanımına yer verdiğimiz tebligat kavramından yola çıkarsak; tebliğ etmek ise resmi kurum ve kuruluşların göndermiş olduğu resmi ve yazılı şekilde düzenlenmiş tebligat zarflarının muhatabına iletilmesi olarak tanımlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Tebligat üzerinde yazan bilgilere göre, en kısa sürede harekete geçmeli, gerekli yerlere başvurmalısınız. Eğer bu tebligat size bir mahkemeden gelmiş ise bu mahkemenin bulunduğu adliyeye gidip hukuki hak ve yükümlülüklerinizi öğrenmelisiniz. Bu durumda tebligatı atmayıp, muhafaza etmelisiniz.
Tebliğ nasıl yapılır? Tebligat Kanunu'nun 10. maddesine göre tebliğ kişinin bulunduğu son adrese yapılır. Eğer bu adres tebligat için uygun değilse sistemde kayıtlı son adrese tebligat gönderilir. Tebliğin yapılış şekli ise 7201 Sayılı Kanunun 1. ve 2. maddesinde açıkça ifade edilmiştir.
Tebligat, tebligata yetkili makamın belirli hukuki işlemlerden haberdar edilmek için o işlemin muhatabına belli usuller çerçevesinde bildirim yapılmasıdır. Tebligatın asıl amacı, belirli bir işlemden etkilenecek olan kimseye bu durumun bildirilmesidir.
Tebliğin sözlükte anlamı; “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamına gelmektedir. Ancak kelâm ilminde; “Peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir.
Tebligat Kime Yapılır? Kısaca bahsetmek gerekirse, tebligat kural olarak muhatabına yapılır. Muhatap gerçek kişilerde, davanın veya takibin tarafı olan bireylerdir. Tüzel kişilerde muhatap ise tüzel kişinin yetkili temsilcisidir.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan tebliğ etmek sözcüğü, bir dosya ya da resmi bir evrakın ilgili makamlara ulaştırılması demektir. Kelime aynı zamanda nakletmek ve bildirmek anlamına da gelir. Örnek Cümle: Müdür Bey'e yarın işe gelemeyeceğimi yazılı olarak tebliğ ettim.
Yargı kuruluşları ya da idari kurumlar tarafından herhangi bir işe bağlı olarak taraflara gönderilen tebligat, ilgili kişinin kayıtlı olan son adresine bir zarf ile birlikte gönderilir. Tebligatın yapılacağı ilgili muhatabın bilinememesi ya da bulunamadığı durumlarda ilanen tebliğ yapılmaktadır.
Conversation. ***UYAP Tebligat Ücreti Duyurusu*** 01.02.2023 tarihinden itibaren; ✉️Normal: 58,00-TL 📨Hızlı: 116,00-TL 📧E-Tebligat: 10,00-TL olacaktır. Bu tarihten sonraya sarkabilecek işlemleriniz için masraf eksikliği nedeniyle iş aksamasın diye şimdiden fazla avans göndermekte fayda var.
gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin. Karşınıza gelen pencerede sizden istenilen 13 haneli barkod numarasını doğru şekilde girin. Mavi renkli sorgula butonuna tıklayarak işlemi başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Tebligat, Anayasa ile güvence altına alınan iddia ve savunma hakkının tam olarak kullanılmasını ve bu suretle adil bir yargılamanın yapılmasını sağlayan çok önemli bir araçtır….Tebliğ muhatabına yapılmadıkça, temyiz ve itiraz gibi kanun yollarına başvurma süreleri işlemeye başlamaz. ….Tebligatın önemi sadece davada ...
Resmi kurumlar ya da kişiler tarafından, resmi bir işlemle ilgili olarak gönderilen, karşı tarafı bilgilendirme amacı taşıyan resmi belgeye tebligat denir. Tebligatın, tebliğ etmek ifadesinden yola çıkarak, ulaştırma ve iletme anlamlarını taşıdığını söyleyebiliriz.
(1) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. (2) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
Tarafınıza gelen tebligat bir mahkemedeki ya da icra dairesinde taraf sıfatınız nedeniyle size gönderilmişse, e-devlet hesabınızdaki mahkemeler ve icra daireleri bölümünde veya vatandaş UYAP sayfanızda da yer alacaktır.
Yargı organları ve Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa Ekli I, II, III ve IV Sayılı Cetvel 'de yer alan idare ve kurumlar dışında il özel idareleri, bele- diyeler, köy tüzel kişilikleri, barolar ve noterler17 de 7201 sayılı Tebligat Kanu- nu m. 1'e göre tebligat çıkartmaya yetkilidir.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca, hukuki işlemlerin anılan Kanunda öngörüldüğü şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili şahıslara yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemini kapsayan gönderi türüdür.
7201 sayılı Tebligat Kanunu ile Elektronik Tebligat Yönetmeliği'nde elektronik yolla tebligata ilişkin yer alan düzenleme, “Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.” şeklindedir.
E-devlet üzerinden yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri