Romatoloji, fizik tedavi veya ortopedi uzmanına başvurduğunuzda; şikayetleriniz dinlenir ve muayeneniz yapılır.
Taraklı ayağa sahip olmak bir problem değildir. Taraklı ayaklara uygun kalıpta ayakkabı seçildiğinde rahat kullanım imkanı vardır. Yine de taraklı ayak yapısından şikayetçi olan kadın ve erkekler uzman doktora muayene olabilir. Taraklı ayaklar ameliyatla düzeltilebilir.
İleri düzey olmayan taraklı ayaklar için kemik düzeltici atel kullanımı uygun görülüyor. Baş parmağı saran atel, doktor önerisine göre gün boyu veya yalnızca gece kullanılıyor. Atele ek olarak ağrı kesici kullanımları önerilebiliyor. İleri düzey vakalarda tedavi yöntemi ise ameliyat oluyor.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
Bu nedenle geç kalmadan bir Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna görünmenizde fayda vardır. Kemiğin çıkıntısı ve ağrının şiddeti ne kadar az ise tedavisi de ona göre şekillenir. Tedaviye geç kalındığında ameliyat kaçınılmazdır. Ameliyat ile genellikle kesin çözüme kavuşmak mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
Tedavi Edilmezse Ne Olur? Yanlış ayakkabı seçimi, ayak başparmağının şişmesine ve yan tarafında çıkıntı oluşmasına neden olabilir. Halluks valgus olarak bilinen bu çıkıntı, görünüşünün yanı sıra ciddi ağrılara ve tedavi edilmediği takdirde ameliyat gerektiren ayak sorunlarına neden olabilir.
Yanlış ayakkabı kullanımı sonucu ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi, halk arasında ayak parmağının kemik çıkıntısı olarak bilinen, halluks valgusdur. Kadınlarda daha sık Halluks valgus, ayakkabı giymeyi ve yürümeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.
Podoloji; ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Sağlıklı ayakta koruyucu ve önleyici, ayak hastalıkları üzerinde ise koruyucu tedavi yöntemleriyle hekimlerle iş birliği içerisinde çalışan bir disiplindir. Ayak üzerinde görülebilen hastalıklarda da erken teşhis çok önemlidir.
Podoloji nedir sorusu, ayak hastalıkları bilimidir şeklinde cevaplanabilir. Podiatri olarak da isimlendirilen tıp dalı, ön lisans düzeyindeki eğitimler arasında yer alır. Bölümde alınan eğitim ayak sağlığını iyileştirme ve ayak hastalıklarını önleme amacı taşır.
- Ayak şişliği için ORTOPEDİ bölümüne git.
Taraklı Ayak Neden Olur? Taraklı ayak sorunu ayakta yer alan tarak kemiğinin normalin dışında gelişmesinden kaynaklanmaktadır. Bazen bu kemiğin ebatlarının normalden büyük olması, bazen de konumunun ayağın dışına doğru olması taraklı ayakların sebebi olarak gösterilmektedir.
Sandalet seçiminde, taraklı ayaklar için geniş burunlu ve geniş tabanlı modeller en uygun olanlarıdır. Ayağı sıkmayan ve parmakların doğal olarak yayılmasına izin veren bir sandalet seçmek idealdir. Ayrıca, sandaletin tabanının yeterli destek sağladığından ve ayak tabanını kavradığından emin olunmalıdır.
37XN bedenin tarak genişliği ise 34 numara ile aynıdır. Geniş taraklı uygulamada ise 37W ayakkabı bedeni uzunluk olarak 37 bedenle aynı ancak tarak genişliği açısından 38,5 beden ile özdeştir. 37XW bedeni ise tarak genişliği olarak 40 numara ile aynıdır.
Taraklı ayaklara sahip olanlar burun kısmına doğru geniş bir yapısı bulunan ayakkabı modellerini kullanabilir. Nasır sorunu yaşıyorsanız, yastıklama sistemi gelişmiş ve yumuşak taban yapısına sahip olan modelleri tercih edebilirsiniz.
Taraklı ayaklar için kaymaz ve destekleyici tabanlı botlar tercih edilmelidir. Şok emici özelliklere sahip kalın ve yastıklı bir taban, adımlar sırasında basınç ve sürtünmeyi azaltır. Aynı zamanda ayakkabı tabanın olabildiğince esnek olmasına dikkat edilmelidir.
Küçük ve zarif ayaklara sahip olmak için ayaktaki deformiteleri veya şekil bozukluklarını gidermek adına yapılan cerrahi işlemlerin tümüne Sindirella ayak estetiği cerrahisi denir.
Devlet Hastanesinde Ayak Sağlığı için Sunulan Hizmetler
Devlet hastanesi ayak sağlığı için podoloji hizmetleri ve özel ayak klinikleri de dahil olmak üzere özel hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetler ayakla ilgili çeşitli sorunları teşhis etmeyi, tedavi etmeyi ve önlemeyi amaçlamaktadır.
Türkiye' de yeni gelişmekte olan Podoloji uygulamaları; Hastanemizin ayak sağlığına verdiği önem ve ayrıcalık sayesinde bir ekip iş birliği içerisinde hizmet vermektedir. Hastaların ameliyata gerek görülmeyen mevcut şikâyetleri azaltılarak veya ortadan kaldırılarak hastanın günlük yaşamını konforlu geçirmesini sağlar.
Podolog, ayak sağlığının bakımı ve korunmasına yönelik hizmet sağlayan ve ilgili uzman hekimin ortaya koymuş olduğu teşhise yönelik kişilerin ayak tedavilerini yapan sağlık teknikeri.
Ülkemizdeki tanımı ile Podolog, meslek yüksek okullarının podoloji programından mezun; bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman doktorun teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir.
Program nerede hizmet veriyor? Podoloji programı şu anda ülkemizde sadece Kocaeli'de, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda eğitim vermektedir.
En belirgin belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı genellikle ani ve keskin olup, yaralanma bölgesinde yoğunlaşır. Çıkık olan bölge şişer ve bazen ciltte morarma, kızarıklık veya solukluk gibi renk değişiklikleri gözlemlenebilir.
Genetik olarak 1.-2. tarak kemikleri arasındaki açı fazla olduğunda zamanla başparmak diğer parmaklara yaklaşır ve bu keskin açılanma bir çıkıntı olarak görülür. Genetik eğilimliler dışında uzun yıllar topuklu, sivri burunlu ayakkabı giyenlerde de meydana gelebilir.
AYAK TARAK KEMİKLERİ (Ossa metatarsalia)
Ayak tarak kemikleri 5 adettir. Başparmaktan küçük parmağa doğru 1'den 5'e kadar numaralanır (MT 1-MT 5). Bu kemiklerin her biri küçük birer uzun kemiktirler ve herbirinin bir gövdesi ile iki ucu vardır. Bunlar üstte ayak tarak kemikleriyle, altta ayak parmaklarıyla eklem yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri