[ په . ] 1 - ( اِ.) عیب ، نقص . 2 - بیماری ، مرض .
Sûfîlere göre Allah'ın zâtına işaret eden ismi. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın en büyük ismi anlamında bir tabir.
Hat, tezhip ve minyatür sanatlarında kullanılan kâğıt üzerine sürülen koruyucu tabaka. Aslen Türkçe olan âhar (آخار) kelimesi aktan türemiştir; “düzgün bir şekilde perdahlama, perdah kolası” mânasına gelir.
Mevlevîler'in zikir törenlerine verilen ad. Mevlevî âyinlerinin sonunda istek üzerine okunan âyin/ilâhi. Mevlevî âyininin icrası sırasında âyîn-i şerif okuyanlara verilen ad. Sûfînin zâhirî ve bâtınî şeyleri işitmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Ârif - عارف
(رِ) [ ع . ] (اِفا.)1 - دانا، آگاه . 2 - خدا - شناس . anlı(izah: tantıl.
İlgili 44 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
(Ar. ṣufret “sarılık”tan aṣfer) Sarı, sarımsı: “Benî asfer: Sarı ırk.” “Bahr-i asfer: Sarı deniz.” Zemîne ferş ederek bir setîre-i asfer (Cenap Şahâbeddin).
Duygusal bir ifade ile söylemek gerekirse “ög” dil- bilim ve aile açısından boynu bükük bir sözcüktür. Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Âyin (Farsça: آیین) ya da ritüel (Fransızca:rituel), genellikle önceden belirlenmiş kimi kurallara göre yapılan dinî tören. Ayinlerde çoğunlukla sembollerden ve tanrısal kavramlardan faydalanılır. Genellikle tapınaklarda, özel giysilerle ve bazı dinlerde özel makyajlarla yapılır.
Ayin: Mutasavvıflara has bazı hal ve hareketleri ifade etmek için ilk defa İranlılar tarafından kullanılan ayin terimi daha sonra Türk Tasavvuf Edebiyatına da geçmiş Mevlevilerin sema meclislerinde söyledikleri ilahilere verilen ad olmuştur.
Ahar Ne Anlama Gelir? Dilimizde özellikle de son yıllarda çok sık duyduğumuz kelimeler arasında yer alan ahar kelimesi, hattatların kağıt cilalamak için kullandıkları nişasta ve yumurta ile yapılan özel bir karışım anlamına gelir.
Sözlükte “engellemek, yasaklamak, kısıtlamak” mânasına gelen hacir (hacr) kelimesi, İslâm hukukunda sözlük anlamıyla da bağlantılı olarak kişinin sözlü tasarrufunun hukukî geçerliliğinin engellenmesini ifade eder.
Köken 1. Osmanlı Türkçesi, اخبار (ahbâr) sözcüğünden alıntıdır.
Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Ya Hu Allah'a söylenen aşk, sevgi şarkısının ismidir.
Hums (İslam), İslam terminilojisinde bir kavram. Hums (Sancak) Osmanlı Devletinde Trablusgarp Vilayetine bağlı bir sancak merkezi birim, kaza. Hums, Libya, Libya'da şehir.
la ilahe illa hu ise, "tanımsız olan zat'tan başka ilah yoktur" anlamına gelir. "hüve/hu" hiç bir idrakın ulaşamadığı, kuşatamadığı, tanımsız "zat" mertebesidir.
İnsanlar, özellikle dini bakımdan, kutsal saydıkları bazı davranışları ritüel olarak adlandırmıştır. Hristiyanlar tarafından yapılan ayinler ya da Hinduların özellikle suyu kullanarak gerçekleştirdiği ibadetler bir çeşit ritüeldir.
Ritüel sözcüğü dilimizde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte de yer almaktadır. TDK bu sözcüğü "ayin" anlamıyla açıklamaktadır. Sözlükte ritüelin bir diğer anlamı da "adet haline gelen şey" şeklinde belirtilmektedir.
Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelime olan ayan; âyan olarak da TDK'da yer alırken; 'şapkasız a' olarak kullanılmaktadır. Ayan kelimesinin anlamı; - Belli ve açıktır. - Toplumda ileri gelenler(vasıflı kimseler, ün salmış(başarılı) kimselerdir.)
XI. yüzyıldan sonra Türkler babaya “ata” demeye başladılar. Eski Türkler de bugün bizim ana-baba söyleyişimiz gibi, anayı öne alarak “öğ ve kang” diyorlardı. Anadolu'da babaya “ece, izi, ede, eye” denilmektedir. Bu Anadolu sözleri de en eski Türklerdeki ”eşi, içi, ige” gibi deyişlerden başka bir şey değildir.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
kız - قز، قیز
(ﻓﻘﻬﺎﺀ) i. (Ar. faḳіh'in çoğul şekli fuḳahā') Fıkıh âlimleri, fıkıh ilminde söz sâhibi olan kimseler, fakihler: Aliyyülkārî, Hanefî fukahâsından pek muktedir ve fâzıl bir zattır (Ömer N. Bilmen).
fesat - فساد
علامهٔ جرجانی) (منتهی الارب). ضد صلاح. کسی را. || (اِمص) تباهی. (منتهی الارب). [ فُ سْ سا ] (ع ص، اِ) جِ فاسد.
sefil - سفیل
1 - پست ، زبون .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri