Tarak, ayağın yere temas ettiği, en geniş ölçünün alındığı alana deniyor. Taraklı ayak, baş parmağın biraz aşağısındaki kemiğin dışa doğru eğilmesi ile görünür oluyor. “Ayaklarım taraklı” diyebilmek için kemiğin çıkıntısının rahatsız edecek düzeyde olması, nasır, tahriş gibi sorunlar yaratması gerekiyor.
Ayak parmaklarının bulunduğu bölüm normalde de topuğa göre biraz daha geniştir, ancak fark olmasından fazlaysa taraklı bir ayağa sahipsiniz demektir. Tarak kemiklerinin genişliği ayaklarınızın daha geniş görünmesine neden olur ve genel anlamda geniş ayakkabılar tercih etmeniz gerekir.
Taraklı ayak tedavisi uzman doktorların müdahalesiyle mümkündür. Tarak kemiğine yapılan bazı törpüleme ve küçültme operasyonları vardır. Bu tür ameliyatlar ile taraklı ayakları normal ayaklara çevirmenin bazı yan etkileri olabilir. Ayakta durma, yürüme dengesi ve koşma gibi durumlarda sorun yaşanabilir.
Tarsal tünel sendromu (TTS), tibial sinirinizin ayak bileğindeki kemik ve bağların arasında tünel gibi bir kanaldan geçerken sıkışmasına bağlı gelişen; ayak tabanında ve ayak parmaklarının altında ağrı, yanma, karıncalanma hatta sinirin sıkışması daha da ilerlerse güçsüzlüğe neden olan bir hastalıktır.
Tarak kemiklerinin uzun ve geniş olmasının sonucunda ayağın ön kısmı daha büyük görünebilir. Taraklı ayak genetik etkenler, yanlış ayakkabı kullanımı, ayak kırıkları ve çeşitli kazalar sonucunda tetiklenebilir. Taraklı ayak ayakkabı seçimi bu açıdan oldukça önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Taraklı ayaklar için en uygun ayakkabılar genellikle geniş burunlu ve geniş tabanlı olanlardır. Bunlar arasında ortopedik ayakkabılar, geniş burunlu spor ayakkabılar ve geniş tabanlı sandaletler bulunur.
Normal bir taban çukuru ile şerit, ayağın ön kısmının genişliğinin yarısı kadardır. Eğer çukur tabanınız varsa, sadece ince bir şerit ayağın önünü topuk ile birleştirir. Eğer düz taban iseniz, şerit ayağın önü ile aynı genişliktedir ve uzayan gözleme gibi görünen bir ayak izi yaratır.
Her bir bilek kemiğine tarsus denir.
Stres kırıkları, en yaygın olarak alt bacak ve ayağın ağırlık taşıyan kemiklerinde, küçük çatlaklar şeklinde oluşuyor. Genellikle tekrar tekrar yukarı- aşağı zıplamak veya uzun mesafeler koşmak gibi tekrarlayan kuvvetten, aşırı kullanımdan kaynaklanıyor.
Stres kırıkları yoğun olarak alt vücuttaki kemiklerde meydana gelir. Çünkü bu kemikler insan vücudunun yapısı gereği tüm vücut ağırlığını taşır. Bu kemikler ayakta dururken veya hareket ederken vücudun ağırlığını destekleyen kemikler olduğu için kırık oluşma riski daha yüksektir.
Ayakta meydana gelen tarak kemiği kırıkları; ani burkulma, düşme, yük binmesi, ayak üzerine ağır bir cisim düşmesi gibi nedenlerle kırılmaktadır. Tarak kemiği kırıkları, genelde profesyonel sporcuların başına çok gelmektedir.
Ayak tabanında, ayak arkasında aşil tendonunda, parmak kısımlarında ağrı ile kendini gösterir. Düztabanlığın dolaylı bir diğer etkileri; diz, kalça ve bel problemlerine yol açabilmesidir. Özellikle dizde kireçleme, kalça ve bel ağrısı gibi problemlere yol açabilmektedir.
Bir kalem, kâğıda ( 90 derece açı ile) dik tutularak ayak etrafı çizilir. Topuğun en arka noktası ile başparmak uç noktası arası ayakkabıcı mezurası ile ölçülerek uzunluk belirlenir. Ayağın uzunluğu topuk arka kenarından ayak parmaklarının ucuna kadar ölçülür.
Ayağınızdaki tarağı ölçerken bunu bir mezura ile kolayca halledebilirsiniz. Ayaklarınız yere basarken mezura yardımıyla tarak bölgenizi ölçebilirsiniz. Yeni bir ayakkabı ayağınıza üstten çarparsa, bunun nedeni ayağınızın üst kısmının yüksek olmasıdır. Ayağınızın yüksek kısmına Contourpie denir.
Ayakkabının ayağa uygun olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır. İlk olarak ayakkabı ayağı sıkmamalı ancak aynı zamanda ayağı tam olarak kavramalıdır. Ayakkabı giyildiğinde, ayak ve ayakkabı arasında en az bir parmak boşluğu olmalıdır. Ayrıca, ayak parmakları ayakkabı içinde rahatça hareket edebilmelidir.
Ortopedik ayakkabı ayağı sıkıştırmamalı ve ayağın yapısına uygun, esnek özelliğine sahip olması gerekmektedir. Ortopedik ayakkabının burun kısımlarının yuvarlak olmasına dikkat edilmektedir. İç kısımlarının ise ayağın rahat edebileceği şekilde ek ayak destekleyicisine sahip olması koşulları aranmaktadır.
Ayakta duran çocuğun bacakları düzgün, bacak dizilimi düzgün ise ayaklarına bakılmalıdır. Çocuk ayakta dururken , ayaklar yere bastığında ayak içe doğru yayılıyorsa, ayak tabanı yere tam olarak temas ediyorsa, ayak kavsi kayboluyorsa ve çocuk 3 yaşının üstünde ise düz tabanlık var denilebilir.
Çok yaygın görülen düz tabanlık her iki ayakta veya tek bir ayakta görülebilir. Çoğunlukla genetik olan bu durum bazı durumlarda ise travmalar, ayak tabanında zamanla oluşan yıpranmalar gibi nedenlerle sonradan gelişmiş olabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda düz tabanlık normaldir.
Burun ve yan kısımları geniş olan, ayağı sıkmayan ortopedik ayakkabı modelleri, düz taban şikayeti için ideal bir kullanım sunar. Kaliteli ve esnek malzemeden üretilen ayakkabılar, gün içinde konforlu bir deneyim yaşamanızı sağlar. Düz tabanlılar, dolgu topuk, düz terlik, sivri burun gibi modellerden uzak durmalıdır.
Esnek düztabanlığı tedavi ile düzeltmek mümkün değildir. Esnek düztabanlık çok şiddetli değilse ayak gelişimi tamamlandıkça kendiliğinden düzelebilmektedir. Eskiden geleneksel olarak tedavi amaçlı tabanlıklar, ortopedik ayakkabılar, egzersizler önerilmekteydi.
Düz tabanlık, çoğunlukla çocukluk döneminde görülse de yetişkinlerde de meydana gelebilir. Yetişkinlerde görülen düz tabanlık genellikle kalıcıdır. Zaman içinde yaşanan aşınma ve yıpranmalar, ayak bileğinin iç kısmından geçen tendonu zayıflatarak düz tabanlığa neden olabilmektedir.
Düz taban ayak problemi çok çeşitli mekanizma ve hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabileceği için bu rahatsızlık belirli alt tiplere ayrılmaktadır. Düz taban, esnek ve sert düz taban olarak ikiye ayrılmaktadır.
Elin beşinci metakarp kemiği adı verilen tarak kemiği olarak bilinen kemiğin küçük parmağa yakın olan kısmında genellikle yumruk atma sonrası kırık oluşmasına boksör kırığı denilmektedir. Bu isim verilmiş olmakla birlikte, profesyonel boksörlerde nadiren görülür.
Genetik olarak 1.-2. tarak kemikleri arasındaki açı fazla olduğunda zamanla başparmak diğer parmaklara yaklaşır ve bu keskin açılanma bir çıkıntı olarak görülür. Genetik eğilimliler dışında uzun yıllar topuklu, sivri burunlu ayakkabı giyenlerde de meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri