Tüketilen pek çok gıdada olduğu gibi tarçının da aşırı tüketilmesi, birden fazla organa zarar vermekte ve vücut sistemini bozmaktadır. Özellikle önceden yaşadığınız herhangi bir böbrek problemi varsa ya da hassas bir metabolizmaya sahipseniz, normalden fazla tarçın tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Aşırı tarçın tüketmek karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Cilde uygulandığı takdirde yanma ciltte hissi yaratıp tahriş yapabilir. Çok tüketildiği takdirde kalp atışında artışa neden olabilir. Su içmeden direkt olarak tarçın tozu yutmak oldukça tehlikelidir ve ciddi bir boğulmaya sebep olabilir.
Antikoagulanlar: Tarçında kumarin olduğu için kan sulandırıcı ilaçlarla kullanıldığında fazladan etki yaratabilir. Statinler: Tarçının, kolesterol düşürücü statinlerle birlikte alındığında hepatite (karaciğer iltihabı) neden olduğu bildirilmiştir.
Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.
Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi durumlarda faydalı olabilir. Antimikrobiyal özellikle göstermesi, HIV virüsü ile savaşmada da yardımcı olabilir. Ayrıca antimikrobiyal etkisi tarçını vajinal mantar enfeksiyonlara karşı da değerli bir besin haline getirir.
İlgili 40 soru bulundu
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde bazı sağlık problemlerine yol açtığını belirten Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tarçında bulunan 'kumarin' adlı maddenin kanı sulandırdığı gerekçesiyle beyin kanamasına yol açtığını söyledi.
Peki, tarçınlı su tansiyonu düşürür mü? Sürekli ilaç kullanan kişiler özellikle yüksek tansiyon hastalarının tarçınlı su tüketimine dikkat etmeleri gerekir. İlacın etkisini arttıran tarçın, tansiyonun aşırı düşmesine neden olur.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olan tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde hem diyabet hem de kardiyovasküler hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar.
Antioksidan maddeler içeren tarçın, damarların temizlenmesi konusunda güçlü bir etkiye sahiptir.İdrar yolunda oluşan iltihaplar ve eklem iltihapları, tarçın ile yok edilir.
Kötü kolesterolü düşürdüğü ve vücutta iyi kolesterolü geliştirdiği bulunmuştur. Tarçın, akciğerleri destekleme özelliğine sahiptir ve anti-inflamatuar özelliğinden dolayı vücuttaki dokusu hasarı ile savaşabilir.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Tarçının zararları neler? -Hamileler için tarçın zararlı bir baharattır, hatta erken doğuma ve kasılmaya yol açabilir. -Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Karaciğere zarar vermez. Çok küçük miktarda kumarin miktarı bulunduğu için karaciğere sıkıntı yaratmayacaktır. Bunun dışında, dengeleme ve diyabetten korunma amaçlı kullanmak istiyorsanız, sularınıza katmak istiyorsanız muhakkak Seylan cinsi tarçını tercih edin" dedi.
İçerdiği flavonoid ve fenolik asit sayesinde stresi azaltır. Sakinleştirici özelliği vardır.
Ilık süt. Uyumadan yarım saat önce içine ılık bir bardak süt, beynin ve zihnin rahatlamasına yardımcı olacak ve uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Badem. Badem içerisinde bulunan kalsiyum ve triptofan, kasları gevşetecek ve uykuya geçişi kolaylaştıracaktır.
Tatlı ve kurabiyelere ilave edilen tarçın, özellikle diyabet hastaları için öneriliyor. Uzmanlara göre tarçın kabukları, kan şekeri ve kolesterolün düşürülmesinde etkili oluyor.
Tarçın kalp hastalığı riskini azaltabilir
Tip 2 diyabetli kişilerde günde 1 gram veya yaklaşık yarım çay kaşığı tarçının kan belirteçleri üzerinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir. Toplam kolesterol, "kötü" LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürürken "iyi" HDL kolesterol sabit kalır.
Tarçın mucizesinden yeterince faydalanabilmek için 20 gün boyunca yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz, kronikleşen yüksek kan şekeri seviyenizi düşürmede yardımcı olacaktır.
Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri