Toz tarçın ile hazırlanan tarçın çayı için 1 tatlı kaşığı toz tarçın cam ya da porselen bir demlik içine koyulur. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı kaynatılmış sıcak su eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek tüketilebilir.
* Bir fincanın içerisine 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 2 adet kabuk tarçın ekleyin. (Yalnızca biri seçilmelidir.) * Kaynayan suyu, tarçının üzerine ekleyin. 10 dakika demlenmeye bırakın.
Su kaynamaya başladığında ocağın altını kapatın. Suyun içerisine toz tarçın veya çubuk tarçın ekleyerek 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Hazırladığınız tarçınlı suyu aç karna tüketebilirsiniz.
Tarçın çayı için toz tarçın veya tarçın çubuklarını tercih edebilirsiniz. Toz tarçın ile çayı hazırlamak isterseniz öncelikle sıcak su kaynatmalı ve kaynayan suyu bir bardağa dökmelisiniz. Su kaynadıktan sonra demliğe 1 veya 2 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek demlemeye bırakmalısınız.
Tarçın çayının kan şekerini sabit tutma, kalp sağlığını destekleme, kansere karşı koruma, kilo kaybını teşvik etme, iltihabı azaltma, beyin işlevini koruma gibi önemli faydaları bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Soğuk Algınlığı - Sık ya da ağır soğuk algınlığı şikayeti olanlar bir kaşık ılık bal çeyrek kaşık toz tarçınla üç gün boyunca birer kez alabilir. Bu tedavi çoğu kronik öksürüğü ve soğuk algınlığını tedavi edebilir, sinüsleri temizleyebilir.
Beyin gelişimini destekler ve hafızayı güçlendirir. Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılmasını sağlar. Solunum yolu hastalıklarının kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır, mideyi rahatlatır.
Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi durumlarda faydalı olabilir. Antimikrobiyal özellikle göstermesi, HIV virüsü ile savaşmada da yardımcı olabilir. Ayrıca antimikrobiyal etkisi tarçını vajinal mantar enfeksiyonlara karşı da değerli bir besin haline getirir.
Tarçın kabuğu halk hekimliğinde, gaz söktürücü, kabız ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Bunun için bir miktar drog, su ile kaynatılıp hastaya içirilir. Ayrıca toz drogun iştah açıcı etkisi de bilinmektedir2.
Kabuk ya da toz tarçın kaynamış sıcak su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletilir.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Tarçında bulunan güçlü antioksidanlar ve polifenoller, vücudu zararlı olabilecek serbest radikallerle oksidatif hasardan koruyarak genel sağlığı destekler. Tarçının iltihabı azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN TARÇIN KÜRÜ
Akşam yemeklerden 2 saat sonra bir bardak kaynayan klorsuz suyun içine çubuk tarçını ekleyin. 5 dakika kaynadıktan sonra süzüp ılık olduktan sonra bir bardak için. Bu uygulamayı haftada 4 gün düzenli yapıldığında olumlu sonuçlar alınır.
Bal ve tarçın karıştırılıp tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir, doğal bir antibiyotiktir. Birçok vitamin ve yüksek miktarda demir içeren karışım, vücudu bakteri ve virüslere karşı korur. İdrar Yolu Enfeksiyonunu tedavi ederek, İdrar yollarında oluşan mikropları öldürür.
Peki, günde kaç bardak tarçın çayı içilmeli? Tarçın çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir.
Tüketilen pek çok gıdada olduğu gibi tarçının da aşırı tüketilmesi, birden fazla organa zarar vermekte ve vücut sistemini bozmaktadır. Özellikle önceden yaşadığınız herhangi bir böbrek problemi varsa ya da hassas bir metabolizmaya sahipseniz, normalden fazla tarçın tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Vitamin deposu olan tarçın bal karışımı, sperm kalitesini artırır ve kısırlık tedavisine katkı sağlar. Kan akışını hızlandırarak erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlık sorununa çare olur. Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel isteği ve gücü artırdığı bilinir.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde bazı sağlık problemlerine yol açtığını belirten Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tarçında bulunan 'kumarin' adlı maddenin kanı sulandırdığı gerekçesiyle beyin kanamasına yol açtığını söyledi.
Tarçının fazla tüketimi karaciğer yetmezliği sorununa neden olabilmektedir. Tarçın cilt için kullanıldığında kimi zaman tahriş edici etkide bulunabilir. Olması gerekenden fazla tüketildiği zaman kalp çarpıntısına yol açabilir.
Tarçın, en sağlıklı baharatların başını çeker ve bir çay kaşığı kadar tüketseniz bile kan şekerinin düzeyini, sindirimi, bağışıklık sistemini ve genel olarak bütün vücut sağlığını korumada oldukça yardımcıdır. Tarçını sık tüketerek diyabet, kanser ve kalp hastalığına karşı riski azaltabilirsiniz.
- Tarçının en önemli zararı, fazla tüketimidir. Sağlıklı bir birey, tarçını aşırı şekilde tüketmeye başlarsa, çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Midesi zarar görebilir veya bağırsaklarda gaz oluşabilir.
İçerdiği flavonoid ve fenolik asit sayesinde stresi azaltır. Sakinleştirici özelliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri