Kullanım miktarına dikkat edilmeyen tarçın, zamanla mide ve bağırsaklarda problemler oluşturabilir ve aşırı tüketim sonucunda kabızlığa neden olabilir.
Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler. Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır. Kolesterol düzeylerinin dengede tutulmasını sağlar.
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
-Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir. Bu nedenle tarçını tüketirken miktarını doğru ayarlamk, aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Şişkinlik tarzı sindirim problemlerinde ve midedeki rahatsızlıklarda faydalıdır. Sık tüketiminde kanseri önleyebilir, özellikle mide ve kolon kanserinde tarçın oldukça yararlıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Tarçın, mide gazına karşı en etkili baharatlardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Bir tutam tarçın eklediğiniz su veya çay midede oluşan gazı giderecektir.
Mide hastalıkları: Mide ağrısı ve spazm tedavilerinde önemli bir etkisi olan tarçın ve bal, ülser tedavisinde de sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bağışıklık sistemi: Her gün tüketildiği takdirde tarçın ve bal bağışıklık sistemini güçlendirirken, bakteri ve virüs tehlikelerine karşı da koruma sağlar.
Mide yanması ve hazımsızlığa karşı tarçın ve kimyon tüketin.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
8) Bağırsakları Rahatlatır
Geleneksel tıpta bağırsak sorunlarına karşı kullanılan en etkili besinlerden biri olan tarçın, bağırsaklarda ve midede oluşan şişkinlik ve gaz sorunlarına karşı kullanılan doğal bir çözümdür.
Toz tarçının günde en fazla bir çay kaşığı (2,3 gram) tüketileceği düşünülürse, bu miktar yaklaşık olarak sadece 5,6 kaloriye tekabül ediyor.
Tarçını günlük hayatınızda istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Öte yandan bu baharat doğal bir antibiyotik görevi gördüğü için hastalandığınızda antibiyotik ilaç içiyorsanız tüketilmemelidir. Araştırmalar, tarçının bu tip ilaçlarla beraber kullanımı sonra bazı yan etkilere sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Ancak tarçının vücut için alışkanlık haline gelen bir özelliği vardır ve bu da zamanla sindirim sisteminde olumsuz bir etki oluşturur. Kullanım miktarına dikkat edilmeyen tarçın, zamanla mide ve bağırsaklarda problemler oluşturabilir ve aşırı tüketim sonucunda kabızlığa neden olabilir.
Mide yanmanızın azalması için yediğiniz yiyeceklere toz tarçın ilave edebileceğiniz gibi tarçını çay olarak demleyip tüketebilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 1-2 çubuk tarçın ilave edip 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Tarçın da mide ağrılarına iyi gelen besinlerden biridir. İsteğe göre yoğurtla veya suya karıştırılarak tüketilebilir. Aynı zamanda bitki çayının içerisine bir çubuk tarçın eklemek de mideye iyi gelebilir.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
– İltihap giderici
Tarçının iltihabı azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Anti-enflamatuar özellikleri, düşük dereceli inflamasyonun rol oynadığı artritin doğal tedavisi için özellikle faydalıdır.
BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden ikisidir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Mide koruyucu bitkisel çözüm önerilerinden biri de nane. Sindirim sistemini destekleyici özelliklere sahip olan nane hazımsızlığa ve bulantıya iyi gelir. Mide koruyucu yerine ne iyi gelir diye araştırmalar yapıyorsanız sabahları bir fincan nane çayı içmenizi öneririz.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir.
Ülserin nedeni nedir? En büyük neden "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet) , her türlü stresler, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı , çevre kirliliği sayılabilir.
Mide ağrısına iyi gelecek pek çok gıda vardır. Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri