Eğer tarçın yemek reflü hastalığınızı tetiklemiyorsa, yulaf ezmesi içerisine bir miktar tarçın katarak, tatlandırabilirsiniz. Yulaf ezmesine az yağlı süt kullanmaya özen gösterin. Yüksek yağlı süt de reflü belirtilerinin başlamasına neden olabilir. Aşırı yağlı gıdalar, reflü şikyetlerini arttırabilmektedir.
Tarçın da zencefile benzer özelliklere sahiptir. Mide yanmanızın azalması için yediğiniz yiyeceklere toz tarçın ilave edebileceğiniz gibi tarçını çay olarak demleyip tüketebilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 1-2 çubuk tarçın ilave edip 10 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Sindirim bozukluğu: Yemeklerden önce yutulan iki çay kaşığı bal ve tarçın, mide asidini alır, sindirimi kolaylaştırır. Gençleştiriyor: Her gün 4 kaşık bal ve bir kaşık tarçını sıcak suyla karıştırıp tüketmek, yaşlılık belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Tarçın, mide gazına karşı en etkili baharatlardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Bir tutam tarçın eklediğiniz su veya çay midede oluşan gazı giderecektir. Hem de çok kısa bir sürede. Tarçının faydaları sadece mide için değil aynı zamanda kan şekeri için de dikkat çekiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Tarçın kabuğu halk hekimliğinde, gaz söktürücü, kabız ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Bunun için bir miktar drog, su ile kaynatılıp hastaya içirilir. Ayrıca toz drogun iştah açıcı etkisi de bilinmektedir2.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Beyin gelişimini destekler ve hafızayı güçlendirir. Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılmasını sağlar. Solunum yolu hastalıklarının kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır, mideyi rahatlatır.
Tarçın her özelliği ile adeta bir sağlık dostudur. Antioksidan maddeler içeren tarçın, damarların temizlenmesi konusunda güçlü bir etkiye sahiptir.İdrar yolunda oluşan iltihaplar ve eklem iltihapları, tarçın ile yok edilir.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin. Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin. Yemek borusunu irite eden maddelerden kaçının. Alkol, kola, gazoz gibi asitli içecekler, konserve meyve suları, içmeyin.
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir.
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
Tahin, ülser, gastrit, reflü vb. mide rahatsızlıklarında kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
Uzun süre ve çok tüketilmesi halinde kabızlık meydana gelir. Yüksek tansiyon ilacının etkilerini arttırabilir. Bu da kan şekerinin düşmesine sebep olur. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
Ancak tarçının vücut için alışkanlık haline gelen bir özelliği vardır ve bu da zamanla sindirim sisteminde olumsuz bir etki oluşturur. Kullanım miktarına dikkat edilmeyen tarçın, zamanla mide ve bağırsaklarda problemler oluşturabilir ve aşırı tüketim sonucunda kabızlığa neden olabilir.
Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.
Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi durumlarda faydalı olabilir. Antimikrobiyal özellikle göstermesi, HIV virüsü ile savaşmada da yardımcı olabilir. Ayrıca antimikrobiyal etkisi tarçını vajinal mantar enfeksiyonlara karşı da değerli bir besin haline getirir.
Mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir
Tarçın ve yoğurt, sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlık problemini azaltmaya destek olur. Kabızlık sorunu çekiyorsanız bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olacağı için bu sorunu ortadan kaldırabilir.
Tarçının zararları neler? -Hamileler için tarçın zararlı bir baharattır, hatta erken doğuma ve kasılmaya yol açabilir. -Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır.
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez. Bu durum asitlerin yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ara öğünler yapılması veya sağlıklı atıştırmalıklar alınması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri