Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Toz tarçının içine batikon koyup, karıştırıldığında mavi renge dönüşüyorsa o zaman bunun zehirli tarçın olduğu söyleyebiliriz. Ayrıca gerçek tarçının çubukları çift taraflı kıvrımlara sahiptir ve aroması çok daha keskindir.
Seylan tarçını, Çin tarçınına nazaran, aroma, lezzet ve vücuda olan fayda açısından da çok üstündür.Dünya üzerinde en iyi ve tek gerçek tarçın olarak bilinen Seylan Tarçını, baharat olarak lezzet ve aroması için tercih edilmesinin yanı sıra, olağanüstü yararları için de kullanılmaktadır.
Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
Tarçın Çeşitleri:
En çok kullanılan çeşitleri Ceylon, Cassia, Saigon, Korintje. Bu 4 çeşit tarçın ağaçlarından elde edilen baharatlar birbirinden farklı özellikler gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Son yıllarda Çin tarçını olarak bilinen “cinnamomum cassia” adlı tarçın sağlıklı Seylan tarçını ile karıştırılır. Seylan tarçında eser miktarda bulunan kumarin, Çin tarçınında çok miktarda bulunur ve kanserojen olduğu belirtilir.
Dışındaki mantar tabakası soyulmuş, bu bakımdan Çin Tarçınından farklı; Seylan Tarçını gibi kokuyor ama görünüşü ince dokulu değil, bayağı kalın bir kabuk. Bu tarçın “Saygon Tarçını” ya da “Vietnam tarçını” olarak biliniyor.
İşte mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatların raf ömürleri: Toz zencefil: 3-4 yıl. Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl.
Yemeklerde, tatlılarda ve daha birçok içecekle birlikte tüketilmekte olan toz tarçın, ülkemizde en çok toz Endonezya tarçın olarak tercih edilmektedir. Güzel kokusunun yanı sıra, sağlığımız açısından da çok faydalı olan tarçın, tatlılarla tüketildiğinde kandaki şeker oranını dengeleyerek yükselmesini önler.
Seylan Tarçınının faydaları:
Tarçının en bilinen ve en büyük faydalarından biri, kan şekerini düşürmesidir. İltihap önleyicidir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kokusunun hafızayı arttırmaya etkisi bulunur.
Çubuk ya da toz şekliyle tüm dünyada bol miktarda tüketilen bu ürünün “has”ı Seylan tarçını denilen Sri Lanka, Madagaskar ve Seyşeller'de üretilenidir. Pahalı olan bu türün yerine sıklıkla daha ucuz olan, Çin tarçını da denilen Endonezya ya da Çin'de üretilen tarçın kullanılmaktadır.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Tarçın, en sağlıklı baharatların başını çeker ve bir çay kaşığı kadar tüketseniz bile kan şekerinin düzeyini, sindirimi, bağışıklık sistemini ve genel olarak bütün vücut sağlığını korumada oldukça yardımcıdır. Tarçını sık tüketerek diyabet, kanser ve kalp hastalığına karşı riski azaltabilirsiniz.
Tarçının anavatanı Sri Lanka'dır. Çin tarçını olarak bilinen ve bir tarçın cinsi olan “cassia” ise Vietnam, Çin ve Endonezya'da yetişir ve tarçının en yakın akrabası olarak nitelendirilebilir.
Çubuk Tarçın Nasıl Yakılır? Çubukların yakılması her zaman çok kolay değildir. Ocak üzerinde onları tutuşturmak, doğrudan şömine içine atmak ya da küçük parçalara ayırdıktan sonra derin bir çanak içinde adaçayı, buhur gibi daha kolay yanan doğal tütsü malzemeleri ile yakmak akıllıcadır.
Uzun süre ve çok tüketilmesi halinde kabızlık meydana gelir. Yüksek tansiyon ilacının etkilerini arttırabilir. Bu da kan şekerinin düşmesine sebep olur. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
Düşük kan şekeriniz varsa, gün içinde sık sık tarçın almayın. Aşırı tarçın tüketimi kan şekerini düşürür ve ani bayılmalara neden olabilir.
Kabuk ya da toz tarçın kaynamış sıcak su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletilir.
Arifoğlu Seylan Tarçınımız Organik sertifikalıdır. Baharatlarımız, ışınlanmamış saf baharatlardır. Az miktarda kullanmak yeterli ve etkilidir.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Turhan, “Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Bazı bilimsel araştırmalara göre, fazla kumarin tüketmek, karaciğerde hasar riskini artırıyor. 59 kilogram bir kişi, günde en fazla 5 miligram kumarin almalı. Çin tarçınının kumarin içeriği ise, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram arasında değişebiliyor.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Ahmet Aydın, karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çekerek, un ve şekerden kaçınarak bol sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulundu. Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri