Tarhana cipsi, Kahramanmaraş'ta yaklaşık beş asırdır üretilen ve tüketilen bir üründür. Son yıllara kadar evlerde geleneksel yöntemlerle üretilen bu ürünün endüstriyel boyutta üretimine başlanmış ve ürün bu bölgenin dışına çıkarılarak tüm ülkeye tanıtılmıştır.
Kahramanmaraş yöresine ait olan tarhana cipsi ülkemizin birçok köşesinde üretilen ve tüketilen bir üründür.
Malatya Tarhanası 23.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Anadolu Lezzetleri Kahramanmaraş Tarhana Cipsi 150 G - Migros.
Yoğurdun pişirilmeden işleme alınmasından dolayı bünyesinde bulunan probiyotik yoğurt kültürleri zarar görmemekte, yarmadan (dövme) gelen prebiyotik doğal katkıları ile birlikte Maraş tarhanası; sağlık, beslenme ve metabolik aktivite bakımından fonksiyonel özellik göstermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Tarhanadan elde edilen tarhana cipsi ise özellikle çocuklar ve diyabet hastaları için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketime uygun görülmektedir. Üstelik piyasada kızartılarak üretilen cipslerle kıyasladığımızda oldukça sağlıklı bir ürün olarak karşımıza çıkar ve bu cipslerin alternatifi olarak kullanılabilmektedir.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
kuvvetlendirip, nefes borusundaki pislikleri temizliyor. bronşite iyi gelip, soğuk algınlığından koruyor. Kolestrolü düşürüyor, mide asidini düzenliyor.
Belirli bir kıvamda hazırlanan bulamaç beze yapılarak bu bezelere yuvarlak şekli verilir. Ardından hasırlar üzerine serilerek 2 gün boyunca güneşte kurutulur. Ister tavada yağda, ister fırınlarda (sobada) yağsız kızartılarak tüketilebilir.
Yoğurt(pastörize inek sütü(laktoz içerir), yoğurt kültürü), buğday yarması(gluten içerir), su, tuz, kekik.
Haşiroğlu Tarhana Cipsi Sade 350 G - A101.
Kabakcı, Yavuz Sultan Selim'ın Ridaniye seferinde Sina çölünü geçerken ordusunun erzak katarları içerisinde Kahramanmaraş tarhanası bulunduğunu dile getirerek "Maraşlılar olarak tarhanayı günün her saatinde tüketiriz. Tarhana çok faydalı bir yiyecektir. Yıllarca saklanabilir.
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Doğrudan güneş ışığı alan yerlerden ve sıcak ortamlardan (ocak, doğalgaz) uzak tutulmalıdır. Bunun yerine serin, karanlık ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Evinizde kiler varsa, tarhanayı kilerde saklayabilirsiniz. Bu koşullar yerine getirildiğinde, toz tarhana 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Çorbaların Lezzet Sırrı: Tarhana Otu
Leziz çorbaya kokuyu veren anne sevgisinin yanında, içindeki bir ottur aslında. Çorbanın adında da geçen tarhana otu; farklı yörelerde çörtük otu, şifalı ot, dikenli ot, tarhana otunun diğer adı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anadolu Lezzetleri Kahramanmaraş Tarhana Cipsi 150 G - Migros.
evlerin damlarında çığ denilen, bambudan yapılma storlara benzeyen, bir örtünün üzerine tarhananın dökülüp kurutulmasıyla yapılır.
Uşak Tarhanasının ayırt edici özelliği kendine has iklim özelliklerinde uzun süre (21 gün) fermantasyonla üretilmesi ve Uşak'ın Sivaslı ilçesinde yetişen Sivaslı Biberi'nin üretimde yoğun olarak kullanılmasıdır.
Tarhana, geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan, tarihin o zamanlarından günümüze kadar olan süreçte özellikle de hastalıklarda şifa niyetine kullanılan bir besindir. Hatta filmlere, hikayelere bile konu olmuştur. Tarhana, 16. yy başında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han döneminde Mısır seferi öncesi ortaya çıkmıştır.
1 kilo tarhananın fiyat 97 tl 1.5 kilo kıymanın fiyatı 90 tl .
1985 yılından beri uluslararası standartlarda imalat yapan Dünya'nın en büyük tarhana üretim tesisidir. ITQI Tasteward, FDA, ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, ISO 45001 ve Helal sertifikalarına sahiptir.
Hazırlanışı: Haşiroğlu Çerezlik Tarhanayı tencereye boşaltın, üzerine 6 lt su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak 1 saat tarhanaların yumuşamasını bekleyin. Daha sonra ocağa alıp orta ateşte, karıştırarak yaklaşık 1 saat pişirin.
Tarhana cipsi, Kahramanmaraş yöresine ait bir atıştırmalıktır. Bildiğimiz cipslerden farklı olarak ekşimsi bir tadı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri