Anadolu kültüründeki yemek anlayışına uygun beslenmenin altını çizen Çelik, "Tarhana çorbasının içeriğinde o kadar kanserden koruyan madde var ki... Yoğurdundan domatesine içindekilere bir baksınlar” değerlendirmesinde bulundu.
Bir kanser hastası paça çorbası içmeli. Kolajen tüm hayvanların iskelet sisteminde yoğun olarak bulunur. Ama paçada özellikle fazlaca bulunur. Kolajen moleküllerinin bağlanmasında da C vitamini aktiftir.
Lezzetli olduğu kadar şifalı bir çorbadır. Yazın hazırlayıp kışın tükettiğimiz kimi zaman hasta olduğumuz zamanlarda da tükettiğimiz bir çorba olan tarhana her yöreye göre içinde farklı sebze ve baharatlar bulundurmaktadır. Ana malzemesinde değişmeyen un ve yoğurttur.
İlgili 39 soru bulundu
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Türkiye'de tarhana çorbası Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Tarhana Çorbası: Likopen açısından çok zengin olan bir diğer çorba ise, geleneksel tarhana çorbası olarak bilinir. Bağışıklık sistemini önemli ölçüde kuvvetlendirdiği için grip tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda da iştah açıcı bir özelliğe sahiptir.
Mide dostu olarak bilinen tarhana çorbası hem lezzetli hem de çok sağlıklıdır. Tüketilmesi durumunda mide asidi önemli ölçüde dengelenir. Mide sağlığı açısından önem teşkil eden tarhana çorbasını tüketerek sindirim sistemine de olumlu etki edebilirsiniz.
Tarhana çorbanızın yanına yaptığınız Lazanya çok yakışacaktır. Beşamel soslu tavuk sote de tarhana çorbası ile başlayacağınız menünüz için oldukça uygundur. Fırında kolay somon tarifi ya da fırında soslu balık tarifini de deneyebilirsiniz. Tarhana çorbanızın yanına Buhara pilavını da deneyebilirsiniz.
Tarhana ise probiyotik bakımından zengin bir besin olduğundan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan tarhana çorbası, yazın hazırlanır ve tüm kış tüketilebilmektedir.
Tarhanayı genelde hem şifasıyla hem de lezzetiyle biliriz. Fakat bazı hastalık grupları için tarhananın zararlı olduğunu belirten uzmanlar, tarhananın kan şekerini çok hızlı yükselttiğini ve sağlık açısından risk oluşturduğunu söyledi.
Beslenme planı tam tahıllar, çavdar, siyez gibi sağlıklı karbonhidratlar; bitkisel ve az yağlı hayvansal protein kaynakları, süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebze gruplarını içermelidir. Haftada 2 kez ızgara veya fırında pişmiş balık tüketimine yer verilmeli; kavrulmamış kuruyemişler günlük beslenmede yer almalıdır.
Baklagiller çok yararlı. Özellikle kolon ve mide kanserine karşı en önemli koruyucular. Kemoterapi sırasında hastalara yeşil mercimek yemeği ve çorbası veriyoruz.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Tarhana Çorbası Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Şeker hastalığına iyi gelir. İçeriği sebebi ile vücuttaki fazla tuzun atılmasına ve insülin seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olur.
Tarhana çorbası, tencereyle birlikte buzdolabına konulabilir. Tencerenin kapağı mutlaka kapatılmalıdır. Buzdolabında bekletme süresi maksimum 2 gündür.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak.
Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir ve o ülkeye özgü olarak bilinen bazı yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Tarhana da Türk mutfağı için bunların başında gelen ve örnek gösterilebilecek önemli yiyeceklerden bir tanesidir.
İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor. Hamuruna emek karışan tarhana bir gece dinleniyor. Daha sonra şekil verilip, kurutuluyor. Kuruyunca da toz haline gelip, afiyetle yeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri