Limonun sıcak suya katılması ve lekeli bölgenin bu suda bekletilmesi sonrasında yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir. Bir miktar alkol ve suyun karıştırılarak oluşturulduğu karışımın da sentetik ve renkli kumaşlardaki meyve suyu lekelerini çıkardığı bilinmektedir.
Kurumuş meyve suyu lekelerinde lekenin üstüne ilk olarak Peros Bulaşık Deterjanı dökülerek lekenin yumuşaması sağlanır. Ilık suda birkaç dakika beklettikten sonra durulayarak lekenin çözülmeye başlaması sağlanır.
Bu gibi durumlarda bölgenin sabunlu suyla yıkanması gerekmektedir. Fakat bu yöntem lekenin çıkması için yeterli değilse limon takviyesi uygulanabilir. Limonun sıcak suya katılması ve lekeli bölgenin bu suda bekletilmesi sonrasında yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir.
1 litre ılık suya bir çay kaşığı halı şampuanı ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı azar azar halıya serpin. Kağıt havlu veya temiz bir bez kullanarak iyice silin. Bulaşık makinesi tablet deterjanından yararlanarak da halıdaki meyve suyu lekesini çıkarabilirsiniz.
Meyve suyu lekesi hala görünmeye devam ediyorsa, bir çay kaşığı halı şampuanını bir litre ılık suyla bir kovada karıştırın ve bu karışımla elde edeceğiniz solüsyonu doğrudan lekeli bölgenin üzerine tatbik edin. Bu işlemin ardından lekeli bölgeyi yeniden kağıt havlu ya da temiz bir bezle hafifçe silin.
İlgili 28 soru bulundu
Tek yıkamada leke tamamen çıkmadıysa, çamaşırı birkaç saat boyunca seçtiğiniz Persil deterjan çözeltisinde bekletmeniz, ardından her zamanki gibi yıkamanız tavsiye edilir. Suda bekletmeniz, inatçı meyve ve sebze lekelerinden kurtulmanızı sağlayabilir.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Kumaşlardan bu lekeleri çıkarmak öncelikle oksijenli su yöntemi işe yarayacaktır. Lekeyi bol su altına tutmalı ve lekenin fazlasını kumaştan uzaklaştırmalısınız. Ardından kalan izler üzerine oksijenli su dökmeniz ve kumaş üzerinde 10 dakika beklettikten sonra yıkama talimatlarına göre yıkamanız işe yarayacaktır.
Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Lekenin üzerine beyaz sirke dökün. Sirkenin üzerine ise temiz bir bez örtün. Bu şekilde en az 8 saat bekleyin. Lekeli olan bir kıyafetse 8 saatin ardından makineye atıp yıkayın.
Meyve Suyu Fazla Tüketilirse Ne Olur? Hazır meyve suları çok miktarda glukozu, yani şeker içerirler. Bu kadar yüksek miktardaki glukoz en başta metabolizmayı olumsuz yönde etkiler. Bunların haricinde yine bu kadar yüksek miktarda glukozu vücuda almak kanser, obezite ve diyabet gibi ciddi hastalıklara kapı açar.
Eklediğiniz suyu temiz bir bez yardımıyla ıslatıp lekeyi silin, kumaş üzerinde kalan vişne suyu/vişne tortusunu temizleyin. Lekenin üzerine birkaç damla limon suyu damlatın. Temiz bir sünger yardımıyla nazikçe ovarak lekenin üzerinden geçin.
Bunun için ihtiyacınız olan 3 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı su. Bu iki malzemeyle hazırladığınız macunu kalın bir tabaka olarak lekenin üzerine yayın. 15 dakika kadar macunu lekenin üzerinde bekletin. Ardından lekeyi tersinden yıkayarak temizleyin.
Meyve lekesi kıyafetin üzerinde ise hemen lekenin üzerine bir tutam kadar tuz serpin ve sonra da lekeli bölgeyi soğuk suda ovarak durulayın. Sonrasında giysiyi sıvı deterjan ilave ettiğiniz sıcak suda iyice yıkayın. İnatçı meyve lekelerinde hidrojen peroksit uygulamasına başvurabilirsiniz.
Kumaştaki Meyve Lekesi Nasıl Çıkar? *Kumaştaki kurumuş meyve lekesinin üzerine bir miktar bulaşık deterjanı döküp lekeyi yumuşatın, kumaşı ılık suda 10 dakika bekletin ve makinede yıkayın.
Limon Suyu ve Deterjan Karışımı
Kurumuş kiraz lekesini kolayca çıkarmak için bir kova kaynara yakın sıcak suyun içine limon suyu ve çamaşır makinesi deterjanı atılır. Hazırlanan karışımın için kiraz lekesi bulaşmış kıyafet atılır ve takribi 30-45 dakika kadar bekletilir. İyice yumuşayan leke çitileyerek çıkarılır.
Bu işlemi leke tazeyken denemelisiniz. Hala leke geçmediyse 1 ölçü ılık su ve yarım çay kaşığı deterjan karışımında 15 dakika bekletin. Alkol sürerek de vişne veya kiraz lekesini temizleyebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra her zaman yıkadığınız programda makineye atabilirsiniz.
Bulaşık deterjanı halı liflerine zarar vermeden kiraz lekesini çıkarmanın en güvenilir yoludur. Biraz su içerisine 2-3 kaşık kadar bulaşık yıkama sıvısı koyun ve hazırladığınız karışımı sünger yardımıyla uygulayın. Özellikle taze lekeleri bu şekilde kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Lekenin olduğu yerin üzerine biraz sirke dökün. Sirke döküldükten sonra, leke yumuşayarak, peçetenin üzerine dağılacaktır. Yaklaşık olarak on beş dakika bekledikten sonra kıyafetinizi soğuk su ile tekrar durulayın. Kalan portakal lekesinden tamamen kurtulmak için ise kıyafetinizi çamaşır makinesine atın.
Böyle durumlarda çamaşır sodası gibi çözüm yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz.
Temizlik yaparken talihsiz bir kazayla halınıza sıçrayan çamaşır suyu halınızı lekelemişse halıdan çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar sorunuzun çözümü de sirke ya da karbonat olabilir. Bu yöntemi, ayakkabıdan çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar probleminiz için de kullanabilirsiniz.
Çay lekeleri için en etkili çözüm leke çıkarıcılar olsa da evde her daim bulunan malzemelerle de leke çıkarmak mümkün olabiliyor. İnatçı olmayan lekelerde soda, sirke, karbonat ya da limon suyu yardımıyla yapılan işlemler de etki gösterebiliyor.
Lekenin üzerine döktüğünüz karbonatı nemli bir bezle yedirdikten sonra soğuk suyla durulayarak lekeden kurtulabilirsiniz. Kan lekesi geçer mi diye sorarsanız mısır nişastası da lekeyi çıkarmak için denemeniz gereken bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri