Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, "Kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Fazla kilolu kişiler, diyabet hastaları, gastriti ve hipoglisemisi olanlar tüketmemeli" dedi.
Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır.
Tarhana Çorbası Gelenekselin 100 gramında 50 kalori vardır ve besin değeri olarak: 2 gr protein, 10 gr karbonhidrat içermektedir. Ürüne ait değerler 100 ml hazırlanmış çorba içindir. Doymuş yağ oranı 0,1 g ve şeker oranı 0,3 g'dır.
İlgili 37 soru bulundu
Mercimek çorbasının faydaları:
*Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Lezzetli olduğu kadar şifalı bir çorbadır. Yazın hazırlayıp kışın tükettiğimiz kimi zaman hasta olduğumuz zamanlarda da tükettiğimiz bir çorba olan tarhana her yöreye göre içinde farklı sebze ve baharatlar bulundurmaktadır. Ana malzemesinde değişmeyen un ve yoğurttur.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
İçeriğinde A, B grubu, C vitamini ile çinko, demir ve kalsiyum mineralleri bulunur, aynı zamanda protein ve likopen kaynağıdır. -Düzenli tüketimi bağışıklığı günlendirdiği için özellikle kış mevsiminde haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilir.
Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, kronik hastalıkların gelişmesine karşı iyi bir savaşçı, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan etkenlerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Kelle paça çorbası şekeri yükseltir mi sorusu diyabet hastaları tarafından merak edilmektedir. Ölçülü şekilde tüketildiğinde kan şekerini etkilemeyecektir.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Türkiye'de tarhana çorbası Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Güçlü bir antioksidan olan tarhana çorbası, önceden hazırlanıp kurutularak sonbahar kış aylarında kullanılmaktadır. Tarhana çorbası her yaştan insan için büyük yararları bulunan nefis bir çorbadır. Diyetisyenler tarafından da kilo kontrolü sırasında güvenle önerilmektedir.
İçeriği sebebi ile vücuttaki fazla tuzun atılmasına ve insülin seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olur. Hipertansiyon hastalığına iyi gelir. Yüksek tansiyonu dengeler, kalp hastalıklarından ve kötü kolesterol risklerinden vücudu korur.
Tarhana çorbanızın yanına yaptığınız Lazanya çok yakışacaktır. Beşamel soslu tavuk sote de tarhana çorbası ile başlayacağınız menünüz için oldukça uygundur. Fırında kolay somon tarifi ya da fırında soslu balık tarifini de deneyebilirsiniz. Tarhana çorbanızın yanına Buhara pilavını da deneyebilirsiniz.
Orta boy kase 121 kalori. Büyük boy kase 181 kalori. Küçük boy kase tarhana çorbası ise 91 kaloridir. Gram hesabı yapanlar için 100 gramlık tarhana çorbası servisi 60 kalori içerir.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Yapılan bazı çalışmalar, soğanın kan şekeri seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yine şeker hastalarında yapılan bir çalışmada günde 100 gram çiğ soğan tüketiminin kan şekeri seviyelerinde önemli düşüş sağladığını ortaya koymuştur.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Diyabet hastaları klasik pirinç yerine, bulgur pilavı yemelidir. Ancak bulgur pilavını zenginleştirmek için nohut ve domatesten faydalanabilirsiniz. Tavuk göğsü, zencefil, zerdeçal ve nane ile hazırlanan bu kuskus, diyabet hastalarının öğle ve akşam yemeği menülerine eklenebilir. Protein bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri