Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıdadır.
Tarhana tam buğday unu, yoğurt, kırmızı biber (kapya), soğan, nane, domates, kaya tuzu ile yoğrulan hamurun doğal ortamda fermente edilmesi ve bu fermente edilen hamurun küçük parçalar şeklinde serilerek doğal ortamda kurutulması, katkı ve koruyucu madde kullanılmadan elde edilen şifalı ve besleyici bir gıdadır.
Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, soğan, biber, tuz, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerle karıştırılarak yoğurulan daha sonra fermente edildikten sonra kurutularak, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıda maddesi olarak ...
İlgili 39 soru bulundu
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün az su katılarak nohut haşlanır ve diğer malzemeler domates, biberler ,soğan, sarımsak da az su ile haşlanarak robotta çekilir. Nohutta çekilerek bunlar hamur yoğuracağımız kaba boşaltılır. Maydanoz nane de robottan geçirilir eklenir.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Haşlanan tarhana otunun suyunu diğer harçlarda kullanmak için süzelim büyük bir tencereye alalım. Tarhana otunun suyunu koyduğunuz tencerenin içine soğan, kırmızı biber, domates, ayıklanmış Nane ve maydanozu iri iri doğrayıp ekleyelim. Kaynatmaya başlayalım. Yumuşayan harcı blenderdan geçirelim.
Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
Çorbaların Lezzet Sırrı: Tarhana Otu
Leziz çorbaya kokuyu veren anne sevgisinin yanında, içindeki bir ottur aslında. Çorbanın adında da geçen tarhana otu; farklı yörelerde çörtük otu, şifalı ot, dikenli ot, tarhana otunun diğer adı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yaklaşık 4-5 saat sonra nemli hale gelen serilmiş tarhana parçaları elle ovularak irmik boyunda ufaltılır. Oluşan parçalar elekten geçirilerek toz haline getirilerek, tamamen kuruması için tekrar serilir. Kuruyan tarhanalar bez torbalara doldurularak serin ve havadar bir yerde saklanır.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Tarhana yapımında genellikle süt ve yoğurt kullanılır ama vegan tarhana yapmak imkansız değildir.
Türk mutfağında geleneksel gıdalar önemli bir yere sahiptir. Tarhana da, yörelere göre çeşitlilik gösteren geleneksel ve oldukça besleyici bir gıdadır.
Yurdumuzun her bölgesinde çeşit çeşit tarhana üretimi yapılmaktadır. TSE tarhanayı, un, göce, irmik ve karışık tarhana olmak üzere 4 farklı gruba ayırmıştır. Bunlar un tarhanası, göce tarhanası, irmik tarhanası ve karışık tarhana olmak üzere gruplandırılmış ve litaratüre o şekilde kayıt edilmiştir.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Pişirme Önerisi: 1 su bardağı Su, 1 Tatlı kaşığı OG Bebek Tarhanası 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ölçüsünü kullanarak çorbanızı hazırlayabilirsiniz. Çorbanın kıvamını su miktarı ile oynayarak ayarlayabilirsiniz Tarhanayı önceden ıslatmanız ve soğuk su ile iyice ezip, karıştıra karıştıra pişirmeniz tavsiye edilir.
Tahta kepçe yardımıyla suyla buğday özdeşleşene kadar karıştıralım ve üzerini kapatarak 10 dakika demlenmeye bırakalım. Pişen buğdayı tepsilerin üzerine serelim. İyice soğuduktan sonra leğenlere alarak kese yoğurdu ekleyip yoğuralım. Kese yoğurdu bulamazsanız 2 gün kesede bekletilmiş süzme yoğurt kullanabilirsiniz.
Öncelikle domatesler rendelenmiş, biberler ince ince doğranır ve zeytinyağında kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir ve tarhana yavaş yavaş ve bir kaşıkla karıştırılarak soslu suya eklenir. Yüksek ateşte ara ara karıştırılarak 10 dk. pişirilir. Afiyet olsun.
Türkiye'de tarhana çorbası Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Yoğurdun 5. gününde bir kaba yoğurttan biraz alınıp maya yoğrulacak 2 gün bekletilecek. Hamuru için : 15 kilo un, 2 avuç tuz , yoğurdun 7. gününde mayanınsa 2. gününde hepsi karıştırılıp un ile yoğrulacak oluşan hamur 5 gün bekletilecek. 5. günün sonunda tarhana bir beze küçük parçalar halinde kuruması için serilecek.
Tarhana 1 su bardağı su ile ıslatılarak 10 dakika bekletilir.Tencereye yağ ilave edilerek salça,nane,pul biber kavrularak su ilave edilir.Kaynayınca altı kısılır tarhana ilave edilir kaynayıncaya kadar karıştırılır. Tuz ilave elilerek 5 dakika daha kaynatılarak servis edilir.Arzuya göre sarımsak ilave edilir.
Tarhana bir kâseye konularak bir bardak su ile ıslatılır, bir tencereye bir çorba kaşığı yağ konularak eritilir içine ezilmiş salça, dövülmüş sarımsak katılarak karıştırılır. Sonra üzerine 6 bardak su dökülerek tekrar karıştırılır. Tencere orta ateşte ısıtmaya bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri