Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider. 21 gün bekletilen tarhanaların tatlı tarhana olarak adlandırılmasının sebebi budur.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Harcanan sodyum hidroksit çözeltisinin miktarı 5 ile çarpılarak tarhananın asitlik derecesi bulunur. 21 günün sonunda ekşiyen ve tatlanan tarhana hamuru küçük parçalara bölünür ve temiz bir bez üzerine serilerek gölgede kurutulmaya bırakılır.
İlgili 24 soru bulundu
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Ancak tarhanayı daha sağlıklı hale getirmek için beyaz una biraz yakından bakmak gerekiyor. Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor. İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor. Böylece beyaz un elde ediliyor.
Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun. Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın. Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Tarhana hamuru sert mi olmalı? Hayır, hamurun kıvamı ele yapışan çok yumuşak bir hamur olmalıdır.
Uzun süre havasız kalan tarhana bakteri üretimine yol açar ve kısa zamanda tazeliğini yitirerek bozulur. Tarhanayı ister bez torbada ister cam kavanozda saklayın; ortamın sık havalandırılan, hijyenik ve fazla nemli olmamasına dikkat edin. Tarhananın güneş ışığını arada bir görmesinin bir sakıncası yoktur.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Her gün sabah, öğlen, akşam hamuru karıştırın. Çok sulanırsa un ilave edebilirsiniz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülün.
Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.
Fakat zaten genellikle çoğu yörede tarhana ekşi olarak kullanılır. Yine de tarhanayı ekşi tattan arındırmak istiyorsanız, toz haldeki tarhanayı ıslatıp süzmeniz yeterli olacaktır. Eğer tarhanayı çorba haline getirdikten sonra ekşi olduğunu fark ettiyseniz çorbanın içine bir miktar havuç rendelemelisiniz.
Robottan geçirdiğimiz tarhanaları temiz çarşafa sereriz ve güneş görmeyen yerde özellikle evin içinde herhangi bir odada kurumaya alırız, kurumanın günü tarhanaya kalmış, 3-5 gün serili kalır iyice kurutulur, yaş kalırsa küflenebilir.
Tarhana hamuru cıvık olursa ne olur? Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin.
Peki bunun için ne yapmalısınız? İyice kurutup geçirdiğiniz tarhanayı plastik değil cam kavanozun içerisine doldurun. Evinizin güneş almayan, serin bir bölümünde saklamaya özen gösterin. Böylece tarhananın ömrünü uzatabilir, tüm kış boyunca lezzetinden bir şey kaybetmeden keyifle tüketebilirsiniz.
Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür.
Diyelim ki bir şekilde tarhana veya kesme makarnanız böceklendi, fazla çoğalmadan fark ettiyseniz o zaman hala kurtarma şansınız var demektir. Hemen malzemenizi büyücek bir tepsiye yayıp üzerini örtmeden güneşe koyunuz. Ara sıra karıştırıp havalandırarak birkaç gün içinde böceklerden kurtulabilirsiniz.
Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin. Hamur taşabileceği için altına bir tepsi ya da gazete kağıdı serin. Çok cıvıklaşırsa bir yoğururken bir miktar un ekleyin.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Süzme yoğurt ve kaya tuzu ekleyip karıştırın. Ekşimesini kolaylaştırmak için kuru maya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin. Azar azar elenmiş un ekleyip poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Kekik, nane, maydanoz, fesleğen derken şifalı otlar listesine siz tarhana otunu da ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri