Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor.
Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, soğan, biber, tuz, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerle karıştırılarak yoğurulan daha sonra fermente edildikten sonra kurutularak, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıda maddesi olarak ...
Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıdadır.
Tarhana, tahıl ürünleri içerisinde fazlaca tüketilen ve yöresel olarak farklı formülasyonlarda olsa da genel olarak buğday unu, yoğurt, maya ile çeşitli sebze ve baharatlar ile üretilen geleneksel fermente bir ürünümüzdür.
İlgili 41 soru bulundu
Tarhana, doğru koşullar sağlandığında uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ancak bozulduktan sonra kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Tarhana, hazır olarak satın alınacaksa mutlaka kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulmalar gerçekleşebilir.
-Üzerine bir kova yoğurdu boşaltın ve taze veya kuru naneyi, reyhanı içine doğrayın. -Nohudu hiçbir işlem yapmadan yani haşlamadan içine ekleyin. -Sonra kaya tuzunu ekleyin ve tüm karışımı karıştırın. -Daha sonra unu kontrollü bir şekilde ekleyin ve kek kıvamında bir hamur elde edene kadar karıştırın.
Anadolu'da yöresel çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan tarhana, temel ham maddesi tahıl ve yoğurttan oluşan laktik asit ve alkol fermantasyonuyla üretilen bir gıda ürünüdür.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir. Kötü kolesterolü azaltır, yüksek tansiyonu düşürür.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
En alta domates, üstüne soğan, biber ve sarımsak gelecek şekilde düdüklü tencereye dizin. Üzerine 400 ml su ilave edin, en son naneyi ve tarhana otunu ilave ettikten sonra kapağı kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar haşlayın. Düdüklü tencereniz yoksa normal tencerede, malzemeler iyice yumuşayana kadar kaynatın.
Tarhana yapımında genellikle süt ve yoğurt kullanılır ama vegan tarhana yapmak imkansız değildir.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Güçlü bir antioksidan olan tarhana çorbası, önceden hazırlanıp kurutularak sonbahar kış aylarında kullanılmaktadır. Tarhana çorbası her yaştan insan için büyük yararları bulunan nefis bir çorbadır. Diyetisyenler tarafından da kilo kontrolü sırasında güvenle önerilmektedir.
Bununla birlikte tarhana iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle vitaminlerden tiamin ve piridoksinden zengindir, vücut metabolizmasının düzenlenmesini sağlar ve kilo kaybını destekler.
Grup: Tahıllar ve ekmek
Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer.
Fermente olarak üretilen bazı gıdalarda da alkole sıklıkla rastlanır. En ekşi, en sert kefirde alkol oranı on binde 5'i geçmez. Piyasalarda satılan ve evde yapılanlarda bu oran en fazla on binde 1 veya 2'dir. Yoğurt ve ayran da az miktarda alkole rastlanır.
Ayrıca tarhana fermente bir gıda olduğundan yoğurt içerisinde bulunan laktozun da laktik aside dönüşmesi ve süte göre çok daha düşük düzeyde laktoz içermesi nedeniyle laktoz intoleranslı hastalar tarafından da kullanılabilmektedir.
zekasının ve algılarını tam olarak açmadan, filtreli bir algı ile ömrü geçirmeye sebep olur. yeteri kadar alkol zekayı ve algıları açar. beyindeki filtreleri kaldırır. hayatın bize sunduğu gerçekleri beynimiz filtreden geçirmeden alır içine.
Un büyükçe bir kaba konur, ekşi maya salça ve yoğurt kontrollü bir şekilde ilave edilerek yoğrulur. Malzeme yarı unlu kalmalıdır. Böyle olması tarhanayı dökme aşamasında size kolaylık sağlayacak. Tarhana yapımında kesinlikle hazır maya ve hazır yoğurt kullanmayın ki probiyotik olsun.
Kuru tarhanalar sabahtan ıslatılarak kapağı kapatılır ve iyice yumuşayıp şişmesi için en az 4-5 saat bekletilir. Daha sonra elle veya tahta bir kaşıkla güzelce ezilir. Az daha su ilave edilip ocağa alınır, kaynayıncaya kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir.
Yaklaşık 4-5 saat sonra nemli hale gelen serilmiş tarhana parçaları elle ovularak irmik boyunda ufaltılır. Oluşan parçalar elekten geçirilerek toz haline getirilerek, tamamen kuruması için tekrar serilir. Kuruyan tarhanalar bez torbalara doldurularak serin ve havadar bir yerde saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri