Genellikle kadınlar tarafından hazırlanan bu özel tarhanaya, kırmızı biber, hünnap, alıç, kuşburnu, ahlat, nane, patlıcan, ceviz, elma, acı biber, patates, yaban eriği, armut, ayva, soğan, sarımsak, kuru fasulye, nohut, kızılcık ve gürün katılıyor.
Yarım kg nohut (pişmemiş hali yarım kg. Haşlayarak kullanacağız.)
Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.
Haşlanan malzemelerin içinden nohutların kabuğunu soyuyoruz ki tarhananın içinde kabuk olmasın. Soğan, biber,domatesleri yine az suyla düdüklüde haşlıyoruz. Nohut, fasulye, mercimek, pirinç karışımını blenderden geçiriyoruz leğene koyuyoruz.
İlgili 41 soru bulundu
Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor.
Tarhana çorbası kıymalı, zeytinyağlı, tereyağlı, nohut, fasulye ilave edilerek pişirilmektedir. Tereyağı eritildikten sonra salçası ve tarhanası eklenerek soğuk su ile karıştırılarak pişirilir, sıcak olarak servis yapılır.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin. Vaktiniz yoksa siz diğer malzemeleri hazırlayana kadar beklesin. Ben tarhana tane tane kalmasın diye el blenderıyla biraz eziyorum, pürüzsüz oluyor.
Yoğurdun 5. gününde bir kaba yoğurttan biraz alınıp maya yoğrulacak 2 gün bekletilecek. Hamuru için : 15 kilo un, 2 avuç tuz , yoğurdun 7. gününde mayanınsa 2. gününde hepsi karıştırılıp un ile yoğrulacak oluşan hamur 5 gün bekletilecek. 5. günün sonunda tarhana bir beze küçük parçalar halinde kuruması için serilecek.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Tarhanaya tuz ne zaman konur? Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Tarhana eridikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı pirinci yıkayıp ekliyoruz. Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Miniklere afiyet olsun.
Ülkenin en doğusundan tutunda en batısına kadar her ilde farklı farklı yapılır tarhana. Çoğunlukla yazın yapılarak kış için saklanır. Yapımında genellikle un, yoğurt veya süt, soğan, domates, kırmızıbiber, tuz ve çeşitli baharatlar kullanılır.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Kaynamaya başladığı zaman 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ardından da 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin. Bunları çorbaya iyice karıştırın. Sonra sarımsakları ince ince dilimleyip çorbanın içine atın. Tuzunu da ilave edip biraz daha karıştırarak kaynatın ve sonra sıcak sıcak servis yapın.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Kurutmak için doğrudan güneş alan yerleri tercih ediyorsunuz
Tarhana, içeriğinde yoğurt başta olmak üzere birçok faydalı malzeme olan bir yiyecek.
Tarhana hamuru kabarmazsa ne olur? Bu durum tarhana yapımında hamurun aşırı sert olmasından da kaynaklanabilir. Hamur kabarmazsa ne yapmali? Bir çare olarak haşlanmış nohutlar blendırdan geçirilip hamura ilave edilir.
Tarhananın üzerine 1 buçuk su bardağı süt döküp, çırpıcı yardımı ile iyice karıştırıp, kenarda 10 dakika kadar dinlendirin. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir. Daha sonra orta boy derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, ısıtın.
Nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün az su katılarak nohut haşlanır ve diğer malzemeler domates, biberler ,soğan, sarımsak da az su ile haşlanarak robotta çekilir. Nohutta çekilerek bunlar hamur yoğuracağımız kaba boşaltılır. Maydanoz nane de robottan geçirilir eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri