Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir. Orun ve ülüş kurallarına uymak hükümdara itaat anlamına gelirken bu davete katılmamak ise hükümdarın otoritesine itaatsizlik anlamına gelmekteydi.
TDK'ya göre orun anlamı ise şöyledir; - Özel yer, - Makam, mevki, mansıp ve mesnet.
Makam ya da orun, bir yeri belirtir. Arapçada ayakta durmak demektir ve Türkçeye buradan girmiştir. Türkçe'si orundur.
[1] (bilişim) İnternet üzerinde, sunucu-istemci yapısını kullanan; yardımlı metinlerle, birbirlerine bağ verilerek oluşturulmuş, gözatıcılarla görülebilen belgelerden oluşan ağ.
Bodun/Budun sözcüğü kavim, kabile anlamına gelir. Boy sözcüğünden türemiştir. Eski Türkçede Bodu, Tunguzcada Boda sözcükleri bağlamak, birleştirmek, bir arada tutmak anlamlarını içerir.
İlgili 33 soru bulundu
İslâmiyet öncesi Türk toplumunda ilk sosyal birlik olan ve “oguş” (veya uguş) sözü ile ifade edilen aile, sosyal bünyenin çekirdeği durumunda idi. Bu sebeple, aile sistemini esasları siyasî, sosyal hemen bütün Türk kuruluşlarına ve fertlerin davranışlarına yansımıştır.
Bunlardan bir tanesi ise Orun ve Ülüş kurallarının hükümdar makamında uygulanmasıdır. Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
örpek '(tüyleri) ürpermiş, kabarmış (insan ya da hayvan için)' (DLT I:103) <*örpe-k, Harz. örpek 'dolaşık (saç)' (NFIII:339), Kıpç.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Orunun en genel manasıyla “yer” ifade ettiği aynı zamanda “rütbe ve mevki” anlamlarının da olduğu anlaşılmıştır. Orun mevzusu üzerine çalışan araştırıcılar, efsanevi ya da tarihi hükümdarlar tarafından yapılan taksimin kanunlaştığını ifade etmişlerdir.
Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır. Rıza makamını elde edebilmek için sırasıyla şu makamlardan da geçmek gerekmektedir. Tövbe: “Kulun kendi iradesiyle Allah'a yönelmesi.”
Ancak Eski Türkçe devresinde or- fiilinin sadece “kesmek, biçmek” (EDPT, 194b) anlamındaki şekli vardır. Bu fiilden de or-gak > orak alet adı yapılmıştır. “Koymak, kondurmak” anlamındaki ikinci bir or- fiili, bugüne kadar Eski Türkçe metinlerde tespit edilememiştir.
Türk Dil Kurumu'nun güncel sözlüğüne göre örüntü olay veya nesnelerin düzenli bir biçimde birbirini takip ederek gelişmesidir.
Yelme “izci, keşşaf, piştar, öncül” anlamında kullanılıyordu (Caferoğlu, 1968: 292). Yorçu “usta kılavuz” karşılığındaydı (Kaşgarlı Mahmud, 1992: III, 30). Yirçi ve yirtçi de kavram olarak “rehber, kılavuz, yer gösteren” anlamındaydı (Caferoğlu, 1968: 298- 299).
örge TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Motif.
örüm TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Sürünün gece veya sabaha karşı otlaması
kullanılan tamu ve cehennem kelimeleri sonradan yerini sadece cehennem kelimesine bırakmıştır. Tamu ise daha çok ağız özelliği gösteren bir kelime olarak kalmıştır. Her iki kelime de genelde “ceza”, “azap”, “sıkıntı” ve “derin çukur” anlamları ile birlikte metinlerde kullanılmıştır.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
Aslında Türk göçebe devletinin başında kağan bulunur, o da akrabalarını han rütbesiyle kendisine bağlı oymakların başına yönetici olarak tayin ederdi. Fakat zamanla han unvanı “imparator, şah, sultan” karşılığında hükümdarlar için kullanılmaya başlanmıştır.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Haslet kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı insanların yaradılışı ile gelen özellikleri huyları anlamına gelmektedir.
Oğlun yetiştirilmesinden baba, kızın yetiştirilmesinden ise anne sorumludur. Eski Türklerde anneye “ög”, annesi ölmüş çocuğa da aynı kökten gelen “öksüz” denmektedir.
Bunlar; halk, özgürlük, ülke ve kanundur. Halk, boyların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bağımsızlık, Türklerin büyük önem verdiği bir unsurdur ve bunun için mutlak bir devlet yapısı gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri