Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır. Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir.
Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir. Ne yazık ki, un böceği gibi herhangi bir haşere, ununuzu istila ederse, bozulmasına neden olurlar. Unun kullanılabilir olup olmadığından emin değilseniz, inceleyin ve koklayın.
Son kullanma tarihi daha katı olma eğilimindedir, yani bu noktadan sonra onu gerçekten atmanız gerekir. Uzun süre havaya, neme veya haşerelere maruz kalan un yüksek risk altında olabilir ve muhafaza edilmemelidir. Unun türü önemlidir.
Mısır unu bozulur mu sorusu bir diğer merak edilen konudur. Mısır unu uygun saklama kabında 12 aya kadar bozulmadan durabilir. Bununla birlikte müsait depolama alanlarında da saklayabilirsiniz. Ayrıca mısır ununu derin dondurucuda saklarsanız, bozulmadan daha uzun süre tüketebilme şansınız bulunmaktadır.
Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir. Yulaf Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
UN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Özellikle kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının çok fazla kullanmaması gerekir. Aynı zamanda aşırı tüketilen mısır unu bağırsaklarda gaz problemi meydana getirebiliyor. Lif bakımından yüksek olduğu için yine fazla kullanmak bazı mide sorunları oluşturabilir.
Sorunun özüne bakıldığı zaman mısır unu, kalori aldıran ancak yeterli ve dengeli bir şekilde tüketildiği zaman vücutta büyük bir değişim ortaya çıkarmayacak olan bir besin olarak bilinir. Bunların yanı sıra mısır unu, oldukça faydalı ve vücut için de tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır.
Mısır ununun içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunur. Bu da hem yetişkinler hem de çocuklar için besleyici olmasını sağlar. İçerdiği mineral ve vitaminler ile de vücudun daha zinde kalmasına yardımcı olur. Mısır ununda fosfor, demir, B2, protein ve A vitaminleri vardır.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Mısır nişastası son kullanma tarihi geçmeyen bir üründür, 30 yıl sorunsuz saklanabilir.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hemen tüm torbayı atmalısınız. Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek anlayabilirsiniz. Eğer çok uzun süre bekletilmemişse ve kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip temiz halini kullanabilirsiniz.
Mısır Unlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şeker alınarak iyice çırpılır. İçine yoğurt ve sıvı yağda eklenip yine hızlıca çırpılır. Sonra mısır unu, kabartma tozu, vanilya ve un elenerek ilave edilip iyice karıştırılır.
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Ağızda dağılan kıyır kıyır mısır unlu poğaçayı dilerseniz dereotlu da yapabilirsiniz. Mısır unlu poğaçanızın iç harcını kaşarlı, patatesli ya da farklı iç harçlarla da hazırlayabilirsiniz. Hamuru, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmalısınız.
Mısır ununun glisemik indeksi 55 seviyelerindedir. Glisemik indeks 50 ve üstünde olduğunda kan şekeri hızla yükselir. Şeker hastalarının mısır ununu tüketirken dozunda tüketmesi gerekir. Aksi takdirde, kan şekerini yükseltir.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz.
Diğer unlar gibi ekmek, börek vb. hamur işlerinde ve tatlıların yapımında kullanılabildiği için mısır unu da glutenli unlara karşı iyi bir alternatif oluyor. Mısır unu, kullanıldığı yiyeceklere mısırın o bilindik, hafif tatlı lezzetini katıyor.
Mısır Unlu Taze Fasulye Kızartması, Kaşar Peynirli Mısır Ekmeği, Sardalya Tava, Mısır Unlu Kaşık Dökmesi, Mısır Mücveri, Yoğurtlu Mısır Unu Çorbası, Tereyağlı Mısır Unlu Poğaça, Mısır Unlu Tavuk Kızartması, Mısır Unlu Kabak Kızartması, Mısır Unlu Dereotlu Poğaça, Fırında Tereyağlı Acılı Közlenmiş Mısır, Fırında ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri