Kurum içi geçici görevlendirmelerde, memurların istekli olup olmamasına bakılabildiği gibi, memurun isteğine bakılmaksızın amirleri tarafından geçici görevlendirme yapılması yoluna da gidilebilmektedir.
Geçici Görevlendirmeye İtiraz
Usulsüz olarak geçici görevlendirildiğini düşünen memur bu işleme karşı itiraz edebilir. Talep içerisinde idari işlemin neden iptalinin gerektiğine dair açıklamalar yer almalı, hem hukuki hem de insani olarak iptal işleminin sebeplerine yer verilmelidir.
657 sayılı yasanın 94. maddesi gereğince, memur izinsiz veya kurumlarınca kabul edilen özürü olmaksızın görevi terk eder ve bu terk kesintisiz 10 gün devam ederse, ayrıca memurun yazılı bir başvurusu aranmaksızın memuriyetten çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Yasanın ifadesiyle "memuriyetten çekilmiş sayılır".
kurum içinde geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin açık bir düzenleme yer almamaktadır. Bununla birlikte asli görevleri ile ilgili olarak memurların kurum içinde geçici olarak görevlendirilebilmelerine aykırı bir husus da bulunmamaktadır.
Buna göre, bağlı olduğu kurum tarafından kabul edilen mazereti olmadığı halde, görevine kesintisiz 10 gün süreyle devam etmeyen memurlar çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Keza, ücretsiz izin süresi dolduğu halde, devam eden 10 gün içinde görevine dönmeyen memurlar da görevden çekilmiş sayılır.
İlgili 38 soru bulundu
Memurların kurumlar arasında geçici olarak görevlendirmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Kanuna göre, isteği üzerine veya isteğine bakılmaksızın memur başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilebilir.
Tüm idari işlemler gibi geçici görevlendirmelerin de kamu yararı amacıyla ve hizmet gereğince yapılması gerekmektedir. Geçici görevlendirme personeli mağdur etmek ya da cezalandırmak amacıyla yapılıyorsa hukuka aykırıdır ve iptal istenebilir. Bu nedenle idari dava açılmalı ve mahkeme kararıyla iptali sağlanmalıdır.
(3) Bu maddede düzenlenen usule uygun olmak kaydıyla geçici görevlendirme süresi uzatılabilir. MADDE 8- (1) Geçici görevlendirmeye ilişkin onay işlemleri, bakanlıklarda bakan, diğer kurumlarda en üst yöneticilerin onayıyla tekemmül eder.
Kamu hizmetinin yürütülmesinde, memurun bir başka yerde geçici görevle görevlendirilmesi, olağan bir yöntem olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından zorunluluk bulunması halinde istisnai olarak başvurulabilecek bir müessesedir.
a) Görevin gerektirdiği şartlara sahip olması ve yapılacak işin mesleği ile ilgili bulunması, b) Bu görevde çalışmayı kabul etmesi, c) Çalıştığı kurumdaki kadronun 7 ve daha yukarı derecelerde olması, hallerinde geçici süreli olarak görevlendirilebilir.
Geçici görevlendirme personelin kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurum tarafından verilecek muvafakat ile mümkün olur. Geçici görevlendirmeye ilişkin form, geçici görevlendirme yapılan kuruma gönderilir. İlgili personele görevlendirme başlangıç tarihinden en az 5 gün önce tebliğ edilir.
d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir. e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
(2) Geçici görevlendirme en fazla bir yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. (3) Kesintili ya da kesintisiz olarak bu Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttır.
Geçici görevlendirme en fazla bir yıl olarak yapılabilecek ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilecek. Kesintili ya da kesintisiz olarak Yönetmelik kapsamında toplamda 6 ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şart olacak.
c) Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır.
Kurum içi görevlendirme, bir kamu kurumunun, personelinin A ilinden B iline görevlendirmesi veya A ilindeki bir ilçeden "başka yer" kavramı içine giren başka bir ilçeye görevlendirmesidir. Kurumiçi görevlendirmelerin süresine dair tek düzenleme 2015 yılında çıkarılan bir Başbakanlık Genelgesidir.
a) Görevin gerektirdiği şartlara sahip olması ve yapılacak işin mesleği ile ilgili bulunması, b) Bu görevde çalışmayı kabul etmesi, c) Çalıştığı kurumdaki kadronun 7 ve daha yukarı derecelerde olması, hallerinde geçici olarak görevlendirilebilir.
- Görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, - Görevlendirmenin ilk 10 gününü takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 miktarı, - Görevlendirmenin 90 gününü aşan günleri için ise gündeliklerinin %40 miktarı ödenmesi hükme bağlanmıştır.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
MEBBİS başvuru modülü üzerinden başvuru yapamayan personel, geçici görevlendirme taleplerini içeren dilekçeleri ile başvuruda bulunabilecek, başvuruları uygun görülenlerin talepleri de valiliklerce Bakanlığa bildirilecek.
Dolayısıyla, görev yerinden ikamet mahalline her gün gidip gelen kişiye, memuriyet mahallinde bir değişiklik söz konusu olmayacağından, gidiş ve dönüşleri için geçici görev yolluğu ödenmesi de mümkün bulunmamaktadır. Aynı çerçevede, buralarda bir görev verilmesi durumunda da harcırah ödenmeyecektir.
MEB GEÇİCİ GÖREBLENDİRME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Geçici görevlendirme talepleri, kişisel şifre kullanılarak MEBBİS başvuru modülü üzerinden alınacak. Geçici görevlendirme başvuruları, personelin görev yaptığı valilikçe değerlendirilerek uygun görülenler modül üzerinden onaylanacak.
Daha sonra söz konusu form geçici görevlendirme yapılan kuruma gönderilecek ve ilgili personele görevlendirme başlangıç tarihinden en az 5 gün önce tebliğ edilecek.
Geçici görevlendirme formu ya da personel geçici görevlendirme formu, herhangi bir işyerinde çalışanın başka bir yerde görevlendirildiğini gösteren formdur. Burada dikkat edilmesi gereken husus geçici olarak görevlendirilen personelin rızasının imza karşılığında kayıt altına alınasıdır.
İkinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz." hükmüne yer verilerek memurlara ikinci görev verilmesi yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri