Kronolojik zaman, yaşanan olayların tarihsel olarak sıralanması anlamına gelen bir kavramdır ve kronoloji adı verilen bilim dalı, bu sıralamayı gerçekleştiren çalışmaları ifade eder. Kronolojinin en yakın olduğu bilim dalı tarih bilimidir.
Tarihi olayların zamanlarını belirleyip, oluş sırasını düzenler. İnsanları ve yaşamı etkileyen önemli olayları zaman belirterek tarihlerine göre sıralamaya kronoloji denir.
Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır.
Tarihsel zaman kavramı kapsamında yer alan kronoloji bilgisi; zamanı olayların oluş sırasına göre sunar. Kronoloji, geçmişte yaşanmış olayları, yaşandığı tarihten günümüze doğru zamansal bir dizgiye göre sıralama olarak anlaşılır.
1) Kronolojik sıralama işlemi, küçük tarihten büyük tarihe doğru yapılır. Birden fazla eki bulunan evrak ve belgenin, kronolojik sıralamasında da aynı usul uygulanır.
İlgili 43 soru bulundu
Tarih boyunca yaşanan tüm olayların tarihsel olarak sıralanması bilim dalıdır. Atatürk'ün hayatı, doğumundan ölümüne kadar olan süreç yer alır. Bir olayın ya da sürecin zaman içerisindeki gelişim sırasını belirtir. Bir kişinin eğitim hayatı; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak sıralanabilir.
Kronoloji: İnsan yaşamında meydana gelen olaylar ve durumların tarihsel sıralaması kronoloji olarak bilinir. Hayatımız boyunca tarihi bağlı olarak farklı olaylar ile karşılaşır ve bunları yaşarız. Kronolojik sıralama hayatımız için çok önemlidir.
Olayların ve durumların oluş sırasına göre sıralanmasına kronolojik sıralama denir.
Olayları belli bir düzen içerisinde sıralar. Başlangıç ve bitiş tarihleri arasında cereyan eden gelişmeler de kronolojik sıralamaların içerisinde yer alır. Kişilerin kronolojisinde fotoğraf kullanılır. Örneğin bir yazarın kronolojisi doğum ile başlar.
Kronolojik (Tarih) Dosyalama Sistemi: Bu sistemde dosyaların tarihleri esas alınır. Kuruluşun dosyalarının tarihlerinin ne kadar geriye doğru gittiğine bakılır. Buna göre dosyalar varsa yüz yıllara, yüz yıllaryıllara, yıllaraylara, aylargünlere ayrılır.
Astronomik kronoloji veya astronomik tarihleme, astronomik olgularla ilişkili tarihsel olayların veya yapıtların tarihlendirilmesine yönelik teknik bir yöntemdir.
1. Kronolojiyle ilgili: “Kronolojik araştırmalar.” 2. Zaman sırasına göre: “Kronolojik liste.”
Kronoloji, tarihsel olayların zaman içinde yerleştirilmesini inceleyen bir bilimdir. Kronoloji kelimesini günlük hayatta çok sık kullansak da kronoloji aslında bir bilim dalıdır. Ve tarihle çok yakından ilişkilidir.
Üniversitelerin taban puanları ve başarı sıraları önceki sene söz konusu bölümlere en son sıradan giren öğrencilerin aldığı puana göre belirlenir. Yani bunları okullar değil önceki sene tercih yapan adaylar belirler.
Esasında yerleştirme sıralamaları da değişmektedir ancak sıralama puan kadar büyük değişimler göstermez. Bu yüzden sıralamayı baz alarak tercih yapmak daha doğru bir tercih olur ve yerleştirme sonuçları da öğrencilerin beklentilerini karşılama konusunda daha etkili olur.
Kronoloji bilimi, zaman bilimi olarak tanımlanırken, kronolojik sıfatı ise zaman bilimsel olarak tanımlanmaktadır. Kronoloji ve kronolojik kelimeleri sık sık karıştırılıp birbirleri yerine kullanılmaktadır. Tarihsel kronoloji nedir? : Kronoloji bilimi yani zaman bilimi zaten tarih bilimi ile birlikte çalışmaktadır.
Kronolojik özgeçmiş, yaygın olarak kullanılan bir Cv türüdür ve bu türü bildiğimiz geleneksel özgeçmiş olarak da düşünebilirsiniz. Kronolojik CV'de bölümler kronolojik yani zaman sırasına göre oluşturulur, bölümler içinde listelenen öğeler ise ters kronolojik sıraya göre hazırlanır.
Kronoloji ise zaman bilimi olarak ifade edilmektedir. Doğasında geçmişte yaşanılan zamanı açıklamak bulunan tarih dersi, konularını öğretirken zaman ve kronolojiden yararlanmaktadır.
“Tarihi olaylar kronolojik olarak cetveldeki sayılar gibi sıralanır. Yani kronoloji sıralamayı sağlıyor” [Görüşme Kaydı: A, K8]. “Kronoloji cetvel gibidir. Çünkü cetvelde sayılar ve çizgiler bir sıra ile düzenlenmiştir.
Kronoloji kavramına ilişkin öğrenci algılarına örnekler: “olayların oluş sırasına göre dizilişine kronoloji denir”, “bir insanın hayatının sırasına denir”, “Hayatımızdaki önemli olayların sıralanışı”, “Atatürk'ün hayatı”.
Olayları oluş sırasına göre sıralamaya ne denir? Sorusunun cevabı öğrenciler tarafından araştırılmaktadır. Bu sorunun yanıtı kronolojidir.
Bir tarihsel olay veya olguyu doğru bir biçimde kavrayabilmek için öncelikle hangi zamanda gerçekleştiğini doğru bir biçimde algılamak gerekir. Tarih Şeridi kronoloji öğretiminde yaygın olarak kullanılan öğretim materyallerinden birisidir.
Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
Türkçeye Fransızca “anachronique” kelimesinden geçmiştir. Herhangi bir kişinin, olayın veya varlığın içinde bulunduğu zaman dilimi ile kronolojik açıdan uyumsuz olması anlamına gelen anakronizm; sanatta, edebiyatta, sinemada ve daha pek çok alanda kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri