Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği komuta eder.
İstiklal Savaşı'nda üç sene hizmet etti ve 300 kişilik bir müfrezeyi yönetti. Yaya ve atlı olarak silah ve cephane yükleri ile cepheden cepheye gitti. İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunda rol oynadı; ardından I., II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpıştı.
Kara Fatma Erzurumlu Yusuf Ağa'nın kızıdır. Balkan Harbi'nde ko- cası Derviş Erden'le Edirne'de Yanık Kışla'da bulunmuştur. 1. Dünya Sa- vaşı'nda 9, 10 kadınla birlikte Kafkas Cephesi'nde savaşmıştır.
Günaydın, Milli Mücadele kahramanlarından Fatma Seher Erden'in cesareti ve gözü karalığı dolayısıyla "Kara Fatma" lakabını aldığını belirtti.
Kara Fatma 1888 senesinde Erzurum'da dünyaya gelmiştir. Kocası Ahmet Bey subay olup Balkan Savaşlarında aktif görev almıştır. Kara Fatma eşi ile birlilkte Kafkas Cephesinde savaşmıştır. Eşi Sarıkamış'ta şehit olunca Kara Fatma da memleketi Erzurum'a gelmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Dünya Savaşı sırasında Türk kadını önemli roller üstlenmiştir. Milli Mücadele döneminde ise vatanını korumak için mücadeleye atılan kadınların ortak adı Kara Fatma'dır. Bununla birlikte Milli Mücadele ve Kara Fatma denilince ilk akla geln Fatma Seher Hanım'dır.
Milli Mücadele dönemi kahramanlarından “Kara Fatma” olarak bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden, vefatının 65'nci yıl dönümünde kabri başında anıldı. Beyoğlu'nda bulunan Kulaksız Mezarlığı'ndaki anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum'da doğru. Subay olan Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı'na katıldı ve askerlik hayatını eşiyle paylaştı. Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde ailesinden dokuz-on kadınla birlikte cephede savaştı.
Erzurumlu Yusuf Ağa'nın kızı olan Kara Fatma, ilk cephe mücadelesini kocası Derviş Bey'le birlikte Balkan Savaşı'nda verdi. Balkan Savaşı sırasında Edirne'de, Yanık Kışla'da düşmanla çarpıştı. Ardından I. Dünya Savaşı başladı.
Erzurumlu Kara Fatma; Ahmed Bey'in Sarıkamış'ta şehit düşmesi üzerine Edirne'den ayrılarak Erzurum'a gelmiştir. Burada bir süre kaldıktan sonra Sivas'a hareket eden Erzurumlu Kara Fatma, Sivas'ta Mustafa Kemal Paşa ile tanışmış ve Milli Mücadele'de görev almıştır.
Karafatma (Blaps spp.), kara böcekgiller (Tenebrioniddae) familyasından karanlık yerleri seven ve ışıktan kaçınan gececi böcek cinsidir. Metne bakınız. Evlerde (karyola altında bile), kiler, mahzen, hangar, ahır, ambar ve kuş yuvası olan çatılarda bulunurlar.
Fatma Seher artık “Kara Fatma'dır”. Simsiyah giyinir. Siyah pantalon ve siyah çizmelerinden başka belindeki kaması da siyahtır. Tüfeği, kırbacı ve çok sevdiği atı da.
İzmir'in Yunan işgaline uğraması sonucunda İzmir'e geçerek savaşan Kara Fatma, 300'ü aşkın birliğiyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı ve Dumlupınar Meydan Savaşı'nda kahramanlık gösterdi. Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunda büyük rol oynadı.
Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olan Şerife Bacı'nın (1900- 1921) hayatında ön plana çıkan değerler: vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabırlı olma, yardımlaşma, birlik-beraberlik, dayanışmadır.
Fatıma, Ali bin Ebu Talib ile olan evliliğinde, ikisi kız, üçü oğlan olmak üzere beş çocuk sahibi olmuştur. Çocuklarının isimleri; Hasan bin Ali.
Erzurumlu Kara Fatma, Sütçü İmam, Halide Edip Adıvar, Hasan Tahsin, Gördesli Makbule, Mustafa Kemal Paşa, Tayyar Rahmiye Hanım, Şerife Bacı, İsmet Paşa, Halime Çavuş, Fevzi Paşa, Kazım Karabekir, Nezahat Onbaşı, Şahin Bey, Yörük Ali Efe ve nice kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Mutfakta görülen karafatma bina kaynaklı da olabilir. Halk dilinde karafatma olarak bilinen şark böcek hamam böceğidir. Şark hamam böceği binanın pis su hattından evlere giriş çıkış yaparlar. Belediye kanalizasyonundan gelen bu haşereler, bina ve evlere girerler.
Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu' dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
Şehit Şerife Bacı Kurutuluş Savaşı'nda İnebolu'dan Kastamonu 'ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınını temsil etmektedir. Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile kışla önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
Rahime Hatun (Tayyar Rahmiye)(1890, Kayalı, Osmaniye - 5 Ağustos 1920, Alibeyli, Osmaniye), Türk Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından. Rahime Hatun'un fotoğrafı olarak gösterilen, kaynağı belirsiz bir fotoğraf. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı.
Karafatmalar rutubetli ve kirli ortamlarda barınırlar, böylece onlara yaşam alanı bırakmamış olursunuz. Evin duvarlarında, mobilyalarda ve kapılarda bulunan yarık ve delikleri kapatın, gider borusu etrafına böcek kovucu aparatlar yerleştirin. Evin rutubet seviyesini kontrol altında tutun.
Evlerinizdeki tüm çatlakları, yarıkları ve delikleri kapatın. Böylece onların yaşam alanlarını kısıtlamış olursunuz. Tezgâh altlarına, dolaplara ve beyaz eşyaların altına böcek kovucu tabletler yerleştirin. Geceleri pencere ve balkon kapılarını kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri