Ancak, endüstriyel boyadan daha az dayanıklıdır ve daha kolay çizilir ve kirler. Özet olarak, endüstriyel boya, daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan bir boyadır, iken selülozik boya, daha estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılan daha hafif bir boyadır.
Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Sentetik boyamalar ve vernik inceltmeler için sentetik boyalar kullanılırken selüloz bazlı boyama işlemleri ve vernik inceltme uygulamaları için de selülozik boyalar, tinerler kullanılır.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Yağlı boyalar genellikle sentetik bazlı ürünlerdir. Bu nedenle boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanımına ihtiyaç vardır. Yağlı boyaya tiner uygulamasında da uygun tinerin kullanımına özen gösterilmelidir.
Eski ve yeni yüzey fark etmeksizin birçok farklı yüzeyde uygulanabilmektedir. Ahşap, metal, çelik, tuğla, kiremit, alçı, alüminyum gibi birçok yüzeyde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
Yağlı boya yani sentetik boyalar nerelerde kullanılır? Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir.
Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz. Bu tür bir uygulamada alttaki boya çözülerek kabarma ve çatlamalar meydana gelecektir.
Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.
Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Söz konusu temizlik için de sentetik tiner kullanılması çok mantıklıdır. Araba gibi hassas yüzeye sahip olan malzemelerde tiner çeşitleri içinden selülozik tiner gibi etkili tinerlerin kullanılmaması gerekir. Bu tür tinerler aracın boyasına zarar verir. Daha doğrusu boyanın mat bir görünüm almasına neden olur.
Bu sorunun cevabı hayır. Kesinlikle sentetik boyalara su katılmaz. Sentetik boyaları seyreltmek ya da inceltmek için tiner katılır. Tiner, sentetik boyanın kıvamını ve yoğunluğu azaltarak sürülebilir hale getirir.
Hem kullanım bakımından hem de hızlı kuruyan boya olmaları bakımından akrilik boyalar sıklıkla tercih edilmektedir.
Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır.
Sentetik boya, sert ve dayanıklı bir boyadır, yüzeyleri korur diğer boyalara göre Sentetik boya, üstün yapışma özelliklerine sahip yağ bazlı bir boyadır. Parlak ve mat iki tip görüntü elde edebileceğiniz, çeşidi mevcuttur ve tüm astarlara bazlara kolayca yapışabilir.
Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Tam kurumasını 24 saatte tamamlar.Uygulamadan 3 saat sonra zımparalanabilir. AMBALAJ : 18 kg' lık kova ambalajlar içerisinde kullanıma sunulur.
Sprey Boyanın Üstüne Vernik Olur Mu? Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Genellikle fayans boyama işlemlerinde yağlı boya ya da epoksi boya tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra hobi boyaları, su bazlı boyalar veya silikon boyalar da fayans boyama uygulaması için tercih edebilirsin.
Mutfak dolaplarını boyamak için yağlı boya, akrilik su bazlı boya veya sprey boya tercih edebilirsiniz. Sprey boya kullanımı, yüzeyde damlama, dağılma ve düzensiz, çirkin yansımalara neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Yağlı boya, dayanıklı bir yapıya sahip olan ve parlak bir son kat gerektirmeyen bir boyadır.
Mobilyanıza uygun astar boya seçimi oldukça önemlidir. Astar boya sonraki boyanın daha iyi görünmesini sağlar. Yağlı boya (sentetik boya) ile mobilya boyamayı düşünüyorsanız, yüzeyinde parlak boya ve kaplama varsa önce bir kat sentetik astar kullanılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri