Taʻrîz ise “Bir sözün sadece bağlamından anlaşılabilen başka bir manaya işaret edecek şekilde söylenmesidir.” Kur'ân üslubunda en çok tercih edilen belâğî sanatlardan olan kinâye ve taʻrîz muhtelif belâğî maksatlar için kullanılır.
Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir. Örnek: Kendi kurduğu şirketin başarılarını ballandıra ballandıra anlatan arkadaşıma: "Bu ne tevazu arkadaşım!" dedim.
Dokunaklı söz söyleme, iğneleyici söz söyleme, söz dokundurma, kapalı ve dolaylı bir biçimde söz söylemeye tariz denmektedir. Bu şekilde yapılan söz söyleme sanatına da tariz edebi sanatı denmektedir. Tariz kelimesinin bir diğer anlamı da buradan anlayacağımız şekilde dokundurma demektir.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Kinaye, bir asır önceki lügatlerde hemen hemen “mefhum-ı muhalifini kas- dederek söz söylemek” şeklinde açıklanıyor. Yani sözü; karşı, uzak manasının/ mealinin anlaşılmasını murat ederek söylemek. Bu söyleyişte sözün açık anlamını gizlemek şeklinde bir tutum amaçlanıyor.
İlgili 31 soru bulundu
[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır anlatmak yerine dolaylı yollara başvurarak anlatmak. Başka anlama gelecek şekilde, kinayeli konuşmak.
Belâgat ilminde kinâye “Bir sözü gerçek anlamını da kastetmekle beraber gerçek anlamının dışında kullanmak” şeklinde tanımlanabilir.
Bir edebi eserde çoğu zaman benzetme amacı gütmeden bir kelimenin hem düz hem de mecaz anlamına denk gelecek şekilde kullanılmasına kinaye ya da bir diğer ifadeyle değinmece adı verilmektedir.
Bir sözün benzetme amacı güdülmeksizin hem gerçek hem de mecaz manasını düşündürecek şekilde kullanımına kinaye denir. Kinayede asıl kastedilen gerçek değil mecaz manadır.
üstü kapalı konuşma ve söz söyleme sanatı. 'satir'in en yakın türkçe karşılığı.
Tariz sanatı tersini söylemek anlamına gelen bir söz sanatıdır. Bu söz sanatı genel olarak kinaye ile karıştırılır. Ancak tarizde daha keskin bir alaya alma durumu söz konusudur. İlgili kavramlar tarizde mecaz ve gerçek anlam göz önünde bulundurulmadan direkt ters anlamı ile söyleniyor.
Tariz kelimesi Arapça bir kelimedir. Kendi dilindeki orijinal kullanımı "taʿrīż" olarak kullanılmaktadır.
İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: - Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Kelime anlamına baktığımızda iğneleme, taşlama ya da dokundurma gibi anlamlara gelen tariz sanatı; bir eserde söylenen bir sözün ya da kullanılan bir kavramın mecaz anlamından ayrı olan tamamen tersini kastetmektir.
Arap Dili ve Edebiyatının en önemli kaynaklarından olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v) hadis-i şeriflerinde de hakîkat, mecâz, teşbih, icaz, itnâb, musâvât ve özellikle kinaye ve isti'âre gibi edebi sanatlar çokça kullanılmıştır.
Halk arasında, bir sözün, bir anlatımın üstü kapalı bir şekilde ifade edilmesi, şakaya vurulması, alaya alınması kinaye yapmak olarak tarif edilir. Bir başka şekli ile "kinayeli anlatım", cümlede ifade edilen düşüncenin, genellikle alaycı biçimde, tersine kasten anlatım biçimidir.
Kinaye:bahsi geçen kelimenin bir anlamının mecaza yönelmesidir. kinaye daha çok atasözleri gibi, mecaz anlam oluyo ama tevriye en sağlamı iki anlamı da sağlıyo. kinaye daha çok atasözleri gibi, mecaz anlam oluyo ama tevriye en sağlamı iki anlamı da sağlıyo.
kinaye - Nişanyan Sözlük. Arapça knw kökünden gelen kināya(t) كناية “dolaylı anlatım, bir şeyi adını vermeden anma” sözcüğünden alıntıdır.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
özellikle dini söylevlerde bir durumu anlatmak-izah etmek için kullanılması ve ardından bilhassa avam arasında gerçekmiş gibi algılanması muhtemel benzetme-vurgulama çeşidi..
Nitekim Arap dilinde cömert için "külü bol" (kesîrü'r-remâd) kinayesi, eski zamanda odun yakılıp yemeklerin pişirilmesi geleneğine dayalı olarak klişeleşmiş olup ateş ve külle ilgisi olmayan cömert kimse için de söylenir.
Yalanı ve olmayan bir şeyi haber vermek mutlak sûrette yasaklanmıştır. Yalan hususundaki hadisteki müsaade ise “tevriye” ve “îhâm” yoluyla söylenmesi halindedir. Tevriye: Birkaç manası olan bir kelimeyi kullanan kimsenin en uzak manayı kasdederek söylemesidir.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri