Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
İlgili 23 soru bulundu
örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar ve üzerinde ise bu araziler arasında ekonomik bütünlük bulunduğu kabul edilir. Parseller arasında EKONOMİK BÜTÜNLÜK YOK, bu tarım arazileri satılabilir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Tapu dairesi taşınmazı hissedarların paylarına göre ayırır. Ancak tüm hissedarlar anlaşamazsa, bir izale-i şuyu davası açılarak taşınmazın satışa zorlanması da mümkündür. Dolayısıyla, hisseli tapunun bölünmesi, hem taşınmazın özelliklerine hem de hissedarların anlaşmasına bağlı bir süreçtir.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Peki, hisseli tarım arazisinin 3.şahıslara satışı mümkün müdür ? Bölünemez büyüklükte olan ve birden fazla hissedara sahip olunan tarım arazilerinde, hissedarların ya da iştirakçilerin tamamının beraber katılımı ile 3. şahsa satışı yapılabilmektedir.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu durumda diğer hissedarların bilgisi veya rızası gerekli değildir.
Miras kalan arsanın hisseli olma durumunda ise satış şekli hissedarların oy çoğunluğu ile belirleniyor. Oy çoğunluğu sağlandığı taktirde arsa satışı nakit ya da kat karşılığı olarak yapılabiliyor. Mirasçı kendi hissesini 'gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi' ile satabiliyor.
Miras payını devreden bir kişi, miras payının tamamını bir başkasına devrettiğinde miras hakkı tamamen sona erer. Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Hisseli tapunun satışı müstakil tapu satışları kadar kolay değil. Satış işleminin gerçekleşmesi amacıyla öncelikle tüm hissedarların hisselerini satması için tapuya gitmesi gerekiyor. Hissedarlar tapuda yer almayacaksa birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermesi gerekiyor.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz. Hissedarı olduğunuz taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırabilirsiniz.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün 175'inci yıldönümünde TRT Haber'e konuk olan genel müdür Zeki Adlı, tarım arazilerinin satışının Tarım Bakanlığı'nın iznine tabii olduğunu söyledi. Bu arazilerin küçük parçalar halinde satışının mümkün olmadığının altını çizen Adlı, buralarda yapılaşmaya izin olmadığını da hatırlattı.
Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Hisseli tapu, tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz ile bölünebiliyor. Hisseli tapu ayırma işlemi ifraz olarak bilinirken tapuları birleştirme işlemi de tevhid olarak biliniyor.
Bu sebeple tapular; müstakil tapu ve hisseli tapu olarak adlandırılıyor. Hisse sahiplerinin isteği üzerine hisseli tapudan bireysel tapuya geçiş yapılarak tapular müstakil tapuya çevrilebiliyor.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Yayımlanmış olan genelgeye göre, tarım arazilerinde bölünemez ebatların altında bir parsel oluşturulamıyor. Bölünemez ebatların üzerinde olan tarım arazileri belirtilmiş olan miktarların altında ifraz edilmemek koşulu ile oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabilir.
Mirasçılar, oybirliği ile anlaşarak miras kalan tarım arazisini diledikleri gibi paylaşabilecektir. Mirasçılar arasında anlaşma olmaması halinde ise TKAKK hükümleri uygulanacaktır. Mirasçılar, tarımzal araziyi bir mirasçıya devredebilecekleri gibi üçüncü bir kişiye de devredebilirler.
" Gerçek ve tüzel kişilerin sahip olduğu tarımsal arazi miktarının yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olması halinde, sahip olunan arazi miktarının yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altına düşmemesi şartı ile asgari tarimsal arazi büyüklüklerin üzerinde hisselendirme yapılabilir" ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri