Hisseli arsada/tarlada paydaşlar arasında satışı bir araya gelerek rahatlıkla yapabilirler. Bunun önünde bir engel bulunmamaktadır. Ancak hisseli arsada/tarlada paydaşlar arasında satış yapılmayıp da bir paydaş üçüncü bir kişiye payını satarsa özellikli bir durum söz konusu olacaktır.
Ortak tapu alım işlemi için söz konusu taşınmazda hisse sahibi olan ya da ona vekalet eden kişi ile birlikte tapu dairesine gidilir. Eğer söz konusu hisse ya da pay üzerinde ipotek, haciz vb. gibi unsurlar varsa tapu memuru söz konusu bu durumu hisseli tapu alacak olan kişiye hatırlatır.
Tapuda maalesef ortaklik olmuyor araziden kasit imarli ise tapuda hisseler ayrilabiliyor ancak tarim arazisi ( tarla, mera, cayir ) niteliginde ise maalesef bolmenin yasal bir yolu yok.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Gayrimenkulün tapusu, birden fazla kişi adına çeşitli oranlamalar ile paylaştırabiliyor. Bu tür tapulara "ortak tapu" deniyor. Tapunun iki kişinin üzerine olması için akrabalık koşulu bulunmuyor. Akraba olmayan kişilerde ortak tapu alabiliyor.
Toprak koruma ve Arazi kullanımı kanunu ile medeni kanunda düzenleme yapılarak tarla olarak geçen araziler artık bölünemeyecek. Tarım arazileri 20 dönümden küçük olamayacak. Önceleri miras yolu ile kalan tarla vasfında bulunan araziler mirasçılar arasında bölünebiliyordu.
Tek bir tapuya birden fazla kişinin sahip olduğu, hisseli tapulara sahip gayrimenkuller, ifraz işlemleri adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilir ve ayrı tapular çıkartılabilir.
ELBİRLİĞİ İLE MALİK OLUNAN TARLA SATILABİLİR Mİ? Yukarıda yapılan tanımlar ışığında bir tarlada elbirliği mülkiyet ile malik olan kişiler, bu tarlanın satışını, tüm hissedarların ortak satış kararı ile 3. Bir Kişiye veya hissedarlardan birisine gerçekleştirebilmektedir.
Mirasçılar, oybirliği ile anlaşarak miras kalan tarım arazisini diledikleri gibi paylaşabilecektir. Mirasçılar arasında anlaşma olmaması halinde ise TKAKK hükümleri uygulanacaktır. Mirasçılar, tarımzal araziyi bir mirasçıya devredebilecekleri gibi üçüncü bir kişiye de devredebilirler.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, devletin onayı olmadan tarım arazilerini bölerek satan ve alanları uyardı. Adlı, "Satış işlemi sadece tapu müdürlüklerinde yapılabilir" dedi.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez.
Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde yapılabiliyor.
Hisseli arsa/tarla birden fazla malikin belirli hisselerle veya paylarla birlikte sahip olduğu arsa/tarlaya denir. Bu hisse veya pay sahiplerine ise hissedar/paydaş denmektedir. Payların niteliği elbirliği ve paylı mülkiyette farklı özellik göstermektedir.
Hisseli tapu alınabilmesi için en az iki hissedara ihtiyaç vardır. Hissedar sayısının üst sınırı ise belirtilmemiştir yani bir arsa ya da arazinin büyüklüğüne göre istediğiniz kadar kişi ile satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz ve her birinizin ismi tapu üzerinde gösterilebilir.
Tek tapu bölünmesi işleminin gerçekleşebilmesi için öncelikli şart olarak Tapu kadastro müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Tapu bölünmesi işleminin gerçekleşebilmesi için bazı şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlar arasında; * Tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hisseli Taşınmazın Paydaşlar Arasında Kullanımı
Paydaşlardan her biri, diğerlerinin hakları ile bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir ve onu kullanabilir. Uyuşmazlık hâlinde yararlanma ve kullanma şeklini hâkim belirler.
Mirasçılar Bir Yıl İçinde Anlaşamazsa ve Dava Açmazsa; Mirasçılar tarafından bir yıllık süre sonunda anlaşma sağlanamaması ve dava açmamaları durumunda Bakanlıkça Kanunun öngördüğü şekilde mirasa konu arazilerin mülkiyet devri için mirasçılara 3 ay ek süre verilir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Bu kavram özellikle hukuksal işlerde sıklıkla kullanılır. Emlak literatüründe ise tapu konusunda karşımıza çıkar. Müşterek tapu; ortak mülkiyet hakkı olan taşınır ve taşınmaz malların tüm hak sahiplerine ortaklaşa verilmesi durumuna denir.
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
Miras kalan arazi tarımsal arazi değilse bu durumda mirasçılar miraslı arsayı anlaştıkları doğrultuda satabiliyor. Miras kalan arsanın hisseli olma durumunda ise satış şekli hissedarların oy çoğunluğu ile belirleniyor. Oy çoğunluğu sağlandığı taktirde arsa satışı nakit ya da kat karşılığı olarak yapılabiliyor.
Tarım arazilerinin küçültülerek parsellere ayrılması pek mümkün değildir. Bunun nedeni, tarım arazisinin kaçak parsellere ayrılması durumunda tarıma elverişli olmaktan çıkacağıdır. Dolayısıyla bunlar mevzi imar planları yapılmadan daha küçük parsellere ayrılmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri