DİYARBAKIRLI KELİMESİNİN ANLAMI
Diyarbakır ilinden olan kimse anlamına gelir.
Hükümdarlık sarayına ait binek ve yük hayvanlarının barındırıldığı yer.
Allameicihan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Çok bilgili.
yolu ile, biçimi ile. zarf.
İlgili 40 soru bulundu
"kaç nevi?" sorusunun cevabı niteliğindeki söz öbeği.
ŞERÂRET. (ﺷﺮﺍﺭﺕ) i. (Ar. şerāret) Şerirlik, ahlâk bozukluğu, kötülük, fenâlık: “Şerâret-i fıtriyye.” Her kimin var ise zâtında şerâret küfrü / Istılâhât-ı ulûm ile müselmân olmaz (Fuzûlî'den).
Cihan İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Cihan ismi Kur'an içerisinde bulunmamaktadır, ancak bu ismin oldukça güzel anlamları bulunmaktadır. Özellikle kişiler çocukları için bu ismi rahatlıkla tercih edebilirler. Farsça kökenli olan bu isim kız ve erkek çocukları için tercih edilebilir.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
- Sadrazam ve vezirlerin giydikleri kavuk türü. - Kocaman, çok iri. - Vezirlere ve sadrazamlara özel olarak üretilen üstü koni biçimdeki telli kavuk çeşidi.
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir.
Dört başı mamur demek eksiksiz ve kusursuz bir iş yapılmış demektir.
Tekerlemeler, söz, sözcük ve seslerin benzerliklerinden faydalanılarak söylenen, yarı anlamlı, hoş cümlelerdir. Ölçülü ve kafiyeli olan basmakalıp sözler denebilir.
Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
Etimoloji. Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.
Amida (Yunanca: Ἄμιδα, Kürtçe: Amed) Günümüzde Modern Diyarbakır'ın bulunduğu Mezopotamya antik şehri.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Yelme sözcüğü, yelmek işi ve eteklik anlamıyla kullanılıyor. Osmanlıda Yelme Kime Denir? Osmanlı zamanında bazı kişiler için yelme sözcüğü kullanılıyordu.
(ﺍﻫﻮﻥ ﺷﺮّ) i. (Ar. ehven ve şerr “kötülük” ile ehven-i şerr) Kötü olan iki şeyden daha az kötü, zararı daha hafif olanı: Hükûmet hemen yıpranabilirdi, düşürülebilirdi, belki düşürülmesi ehvenişer idi (Ahmet Kabaklı).
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Baran, Farsça kökenli bir isim olup "yağmur" anlamına gelmektedir.
Alp, kelime anlamı bakımından iki farklı açıklaması olan bu sözcüktür. Bu anlamlardan biri eski Türk topluluklarında; yiğit, cesur, pehlivan ve askerler için kullanılan sıfattır. Alp'in ikinci anlamı da buna benzer bir yorumdadır. Buna göre Alp, aynı zamanda Seyfi kola mensup olan savaşçıların genel adıdır.
Cümle içerisinde sıfat ve zarf olarak kullanılan nebze kelimesi çok az anlamına gelir. Örneğin "Bir nebze de olsa rahatladım." cümlesini kuran kişi az da olsa rahatladığını ifade etmektedir.
Arapça kökene sahip olan nevi şahsına münhasır kelime grubu anlam olarak kendine özgü özellikleri olan, herkes gibi olmayan ve özgün özelliklere sahip demektir.
(askeriye) Silâhlı kuvvetlerin yiyecek ile giyecek maddelerini, silâh ve cephane dışında kalan türlü araç ve gereksinimlerini belirtmek üzere kullanılan genel tabirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri