Polonez Çemeni Sıyrılmış Pastırma, taze dana etinin en leziz kısımlarının tuzlanıp birbirinden lezzetli baharatlarla hazırlanmış çemenle kaplanmasından elde edilir. Sonrasında çemenin tadını ve kokusunu sevmeyen kişiler için çemen kısmı pastırmadan sıyrılır ve beğeniye sunulur.
Pek kokmaz. Et yemiş gibi kokuyor en fazla. Sakız çiğnersin veya dişlerini fırçalarsin olur biter.
Aksi takdirde çemen ete değil elinize yapışır ve pürüzsüz bir katman elde edemezsiniz. Çemeni etin hiçbir yeri açık kalmayacak şekilde sürmelisiniz. Çemeni iki kat sürdüğünüz takdirde pastırmanız çok daha lezzetli olacaktır.
Hayvanın but ve butun alt kısmından çıkan etten yapılır, yağsızdır. Çemeni sıyrılarak satışa sunulmaktadır.
Sindirimi destekleyerek mide ve bağırsaktaki gaz problemlerini gidermeye yardımcı oluyor. Her ne kadar bilimsel çalışmalarla desteklenmese de çemen (buy otu) tohumunun anne sütünü artırıcı etkisi olduğu da düşünülüyor. Nasıl tüketmeliyiz? Pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklı.
İlgili 17 soru bulundu
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Yapılışı yöreden yöreden değişiklik gösterse de biber ezmesi ya da biber ve domates salçası karışımı içerisine eklenen toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlarla tatlanıyor çemen.
Uzmanlara göre pastırma mümkünse doğal haliyle tüketilmelidir. Bunun yanında yemeklerin içerisinde pişirilmesi de tavsiye edilir. Fakat pastırmanın besin değerinin yok olmasına sebep olan yağda kızartma işleminden kaçınılması gerekiyor.
Çiğ etin tuz ve baharatlarla harmanlamasından elde edilen pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklıdır. Uzmanlar pastırmanın mümkünse doğal haliyle tüketilmesi gerektiğini sıkça dile getirirler.
Kurutulmuş bir et türü olan pastırmanın, sağlık için azımsanmayacak kadar faydası bulunur. Protein kaynağı olmasından dolayı pastırma, fiziksel olarak aktif olanların ve sporcuların beslenme rutinine eklenmesi önerilen bir besindir. Zengin içeriği ile güçlü bir enerji kaynağıdır.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
1-Çemen. Çemen aslında kan şekerini ve lipitleri düşürmek gibi sağlığa çok sayıda yararı olan bir besin. Bu faydaları bir yana vücudun kötü kokmasına sebep olan suçlulardan da biri maalesef. İçerdiği stolon maddesi bu kokunun sorumlusu.
Pastırma ve sucuk gibi Kayseriyle özdeşleşen bir ürün olan çemenin, ağır kokusu nedeniyle yiyemeyenler için kokusuz çeşidi de üretiliyor. Geleneksel çemeni ağır kokusu nedeniyle yiyemeyenler, kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak ve ceviz karışımıyla elde edilen kokusuz çemeni tercih ediyor.
Kimi çiğ şekilde çiğnendiğinde, kimisi de çay şeklinde demlenip içildiğinde kokunun önüne geçer. Bir bardak soğuk süt içilmesi de kokuyu azaltırken bitkisel tedavi uzmanları, özellikle 'çemen otu tohumu'nu tavsiye ediyor.
En lezzetli ve en iyi pastırma, dana etinin sırt bölgesinden elde edilen pastırmadır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Pastırmanın renginde değişiklikler varsa ve küflenme gözlemleniyorsa, kesinlikle tüketmeyin. Pastırmanın normal kokusu haricinde daha ağır ve keskin bir kokusu varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Pastırmanın tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bozulmuş olabileceği için tüketilmemelidir.
Et tuzlama sürecinde içine fazlaca tuz emdiğinden biraz tuzundan arındırılması gerekiyor. Bunun için eti tuzdan çıkarıp üzerindeki tuzu iyice yıkayın. Daha sonra su dolu bir kaba üzerini geçecek kadar su koyup buzdolabına kaldırın. Her gün suyunu değiştirin ve etin 2 ya da 3 gün suda kalmasını sağlayın.
Pastırma, yapılışı itibari ile oldukça tuzlu bir et ürünüdür. Bu nedenle özellikle tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının pastırmayı tüketmemeleri önemlidir. Etin üzerindeki çemen otu ise bazı bilimsel araştırmalara göre kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkileyen ve insülin direncini düşüren özelliklere sahiptir.
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan bitki, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Ağız yaraları, mide yanması, bronşit, tüberküloz, cilt enfeksiyonları, kanser ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli rolü vardır.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri