Tarım Devrimi'nin farklı bölgelerde başlangıç tarihleri, Melanezya'da günümüzden 10 bin, Sahra altı Afrika'da 4.500 ve bazı önemli gelişmeler dikkate alınarak Bereketli Hilal'de 10.000 – 9.000 gibi olmuştur.
Genel bakış Tarım, muhtemelen Neolitik Çağ'da (Cilalı Taş Devri), yaklaşık olarak MÖ 9000 yıllarında başlamıştır. Neolitik Çağ, cilalı taştan yapılmış aletlerin geliştirildiği ve son buzul çağının sona erdiği dönemdir.
Tarımı daha erken keşfeden toplumlar daha önce yerleşik yaşama geçmiş ve günümüz uygarlıkları oluşmuştur. Hindistan'da M.Ö. 7000'lerde rastlanılan tarım, yaklaşık 2000 yıl sonra da diğer Asya ülkelerinde görülmektedir. Yine bu dönemlerde Nil Nehri çevresinde tarımsal yapılara rastlanmaktadır.
Anadolu'da tarımsal üretimin başlangıcının tarihte var olmuş pek çok medeniyetten daha eski olduğu bilinmektedir. Yaklaşık olarak bundan 8 bin yıl önce tarımın keşfedildiği bilinmekte ve hatta bazı bilim adamları tarafından, Dünya'da tarımın ilk keşfedildiği yerin Anadolu olduğu iddia edilmektedir.
Tarihte, en eski tarım verileri, Anadolu'da Abu Hureyra adlı yerleşimde M.Ö. 13500 yılından kalma tarım aletlerinden edildi. Yine yakın dönemlere ait, Levant ve İran'daki Zagros Dağları çevresinde tarım faaliyetlerinin izine rastlandı.
İlgili 41 soru bulundu
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan 9 bin yıllık Çatalhöyük'e 9 kilometre mesafedeki Boncuklu Höyük, Anadolu'da tarım ve hayvancılığın ilk izlerini taşıyor.
Anadolu'nun neolitik döneme ait en eski yerleşimleri arasında yer alan Aşıklı Höyük (Aksaray), Can Hasan III (Karaman) ve Çatalhöyük'te (Konya-Çumra) yaşayan atalarımız, yabani buğday ve arpayı tarıma almış, ayrıca bezelye ve mercimek gibi bitkileri yetiştirmeye başlamışlardı.
MÖ 6500 yıllarında ilk çiftçiler pirinç, darı ve buğday gibi ekinlerini, bu ırmakların oluşturduğu verimli taşkın ovalarında yetiştirdiler. Hindistan Yarımadası'nın kuzeybatısında, İndus Nehri yatağında kurulmuş olan İndus (Harappa) Uygarlığı, aynı zamanda tarımın dünyadaki en eski merkezlerindendir.
Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ (Yeni Taş Çağı), tarihöncesi çağlardan biridir. Bu dönemde (MÖ 8000-5500) önceki devirlere göre daha sert ve daha düzgün taş aletler yapılmıştır.
Öz: MÖ. 2. ve 1. Binyılda Eski Anadolu'nun önemli kültürlerinden olan Hitit, Frig, Urartu ve Lidyaʹnın ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.
Neolitik Çağ'da Anadolu'da ilk geliştirilen tarım aleti saban iken, hemen ardından yay şeklindeki hayvan boynuzunun iç tarafına açılan oyuklara yerleştirilen mikrolitler sayesinde oluşturulan orak geliştirilmiştir.
Türk tarımında makineleşme gerçek anlamıyla 1950'den itibaren başlamıştır (Türkiye Tarımında Gelişme Eğilimi, 1968, s. 27). Gerçi bu tarihe kadar gerek Osmanlıların son dönemlerinde ve gerekse Cumhuriyetin ilk yıllarında makineleşme konusunda bir takım çabalar sarf edilmiştir.
İnsanın yerleşik yaşama geçişi, hayvanları evcilleştirmesi ve bitkileri ehlileştirmesi yani üretim yapmaya başlaması neolitik çağın başlangıcı olarak kabul ediliyor ve buna Neolitik Devrim adı veriliyor. Paleolitik ve mezolitik çağlar boyunca insan yalnızca tüketiciyken neolitikte yavaş yavaş üretici konumuna geçti.
Neolitik Devrim, insanların ilk kez çiftçiliğe başladığı Orta Doğu'nun bumerang şeklindeki bir bölgesi olan Bereketli Hilal'de MÖ 10.000 civarında başladı. Kısa bir süre sonra, dünyanın diğer bölgelerindeki Taş Devri insanları da tarım yapmaya başladı. Medeniyetler ve şehirler, Neolitik Devrim'in yeniliklerinden doğdu.
Yabani tahıllar, en az 105.000 yıl önce toplandı ve yenildi; diğer yandan evcilleştirme epey sonrasında gerçekleştirildi. MÖ 9500'den başlayarak, sekiz Neolitik kurucu mahsul, (kavulca buğdayı, siyez buğdayı, kabuğu soyulmuş arpa, bezelye, mercimek, burçak, nohut ve keten) Levant'ta yetiştirildi.
Mezolitik Devir, İnsanların taşları yontmaya başladığı, taşları kendilerini savunmak ve avlanmak için kullandıkları devirdir. Basit aletler yapılmıştır. İnsanlar mağara duvarlarına resimler yapmaya başlamışlardır. Bu dönemde insanlar yaşamlarını avcılık ve toplayıcılıkla sürdürmüşlerdir.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir.
Tarım devrimi ya da neolitik devrim, insan topluluklarının ilk kez tarım yapmasıyla gerçekleşen ve bu toplumların sosyo-ekonomik yapılarında devrimsel dönüşümler yaratan süreçtir.
Paleolitik dönem 2 milyon yıl devam eden insalığın yaşadığı en uzun ve en zahmetli dönemidir. İlk insanın çıkış yeri olan Afrika'da ilk aletlerin yapılmasıyla başlayan bu dönem Anadolu'da alt, orta ve üst paleolitik dönemlere ayrılmaktadır. Bu bölümlerden her biri tipik buluntu yerlerine göre isimler alırlar.
Eski Frigya medeniyetinde tabiat ve tarım tanrıçasıdır.
Buna göre ilk çiftçiler, Kuzey Mezopotamya ve Levant'tan göç edenlerle birlikte Anadolu yerlileriydi. Harvard Üniversitesi'nden David Reich ve Iosif Lazaridis liderliğindeki araştırma ekibi, çalışmada kullanılan iskelet örneklerini yaklaşık 4 yıl boyunca arkeologlar ve dilbilimcilerle birlikte çalışarak topladı.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir. Yetişme döneminde bol su ister. Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir. Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir.
2.5 milyon yıl önce başlayan Pleistosen Dönemi'ni takiben günümüzden 12.000 yıl önceye tarihlenen Holosen Dönemi ile insanoğlu yerleşik hayata geç- meye başlar ve tarımla tanışır.
Cumhuriyetin ilk tarım sayımı 1927'de yapıldı
Cumhuriyetin ilanından sonra, ilk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. Bu sayım bir anlamda kurtuluş savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan ilk tarım envanteri niteliğindedir.
1700'ler: Modern tarımsal gelişmeler başladı. 17. yüzyıl ortası ve 19. yüzyılın sonlarında işgücü ve toprak verimliliğindeki artış nedeniyle Britanya'da tarımsal üretimde görülmemiş bir artış oldu. Bu artış, Britanya Tarımsal Devrimi veya İkinci Tarım Devrimi olarak adlandırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri