1839'da tekrar Osmanlı yönetimine girerek, Adana vilayetinin bir kazası olmuştur. 1918 'de Fransız işgaline uğramış ve Ankara Antlaşması'yla Tarsus, 27 Aralık 1921 tarihinde işgalden kurtulmuştur. Tarsus Mersin İli'nin doğusunda yer alır.
1864 yılında da Tarsus'tan ayrı bir kaza merkezi oldu. 1888 tarihinde Mersin, Adana Vilayeti'ne bağlı bir sancak merkezi oldu. Tarsus da Mersin'e bağlandı.
Tarsus, MÖ 64'ten sonra Kilikya Kampestris Bölgesinin başkenti oldu ve bölge sınırları yeniden çizilerek Kilikya Prima olarak tekrar tanımlandığı ve de Bizans İmparatrorluğu egemenliğine geçtiği zamanda da başkent olarak kaldı.
Hitit tabletlerinde Tarşa, Asur kaynaklarında Tarzi, Grek kaynaklarında Tarsos; Arap ve Osmanlı kaynaklarında Tersîs ve Tarsûs adıyla da anılır. Kilikya'nın kapısı olma özelliğini taşıyan Tarsus'un kuruluşu 8 bin yıl öncesine dayanır.
Tabi eskiden bu ilçenin Adana'ya bağlı olduğu da bilinmektedir. Zaman geçtikçe Tarsus ilçesi Adana'dan ayrılarak Mersin iline bağlanmıştır. 1852 yılına kadar Mersin'in Tarsus kazası içerisinde yel aldığı görülmektedir. Daha sonra 1864 yılında ise Mersin ve Tarsus birbirinden ayrılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Fransızların Tarsus'u terk ettikleri 27 Aralık 1921tarihinde, Adana'daki Türk alayının bir taburu ve bir süvari bölüğü Tarsus'a, 3 Ocak 1922'de de Mersin'e girdi, böylece Mersin ve Tarsus'un kurtuluşu sağlanmış oldu.
Bu surlardan yalnız Kleopatra Kapısı kalmıştır. 1839'da tekrar Osmanlı yönetimine girerek, Adana vilayetinin bir kazası olmuştur. 1918 'de Fransız işgaline uğramış ve Ankara Antlaşması'yla Tarsus, 27 Aralık 1921 tarihinde işgalden kurtulmuştur.
Tarsus (Hititçe: Tarşa), Mersin ilinin en doğusundaki ilçesidir. İlçe doğuda Adana, batıda Mersin merkez, kuzeyde Pozantı ve Çamlıyayla, güneyde Akdeniz ile çevrilidir. Tarihte en yaygın Kilikya olarak anılan bölgede bulunan ilçenin Hitit Uygarlığı başta olmak üzere köklü bir uygarlık geçmişi vardır.
Nüfusun yarısından daha fazlası merkezde yaşarken küçük bir kısmı da kırsal bölgelerinde yaşamaktadır. 2021 senesindeki Tuik verilerine göre Tarsus ilçesi Ülkemizdeki 973 ilçe arasında 63. sıradadır. Müstakil ilçeler arasında ise 1. sırada yer alır ve nüfus bakımından da 26 ilden daha büyük olan bir ilçedir.
Şehir, 761 (1360) yılında Memlükler'in Halep valisi Seyfeddin Begtemür el-Hârizmî tarafından fethedildi.
14. yüzyıla ait bir Memlûk (Devletü't-Turkiyye) kaynağında Tarsus Türkmenleri (el-Varsak; Türkmân-ı Tarsus ) tabiri kullanılan Varsaklar Oğuz (Türkmen) boylarından biri olarak zikredilmiştir.
Hasan Çetin, Tarsus'un içinden geçen bir fay hattının bulunmadığını belirterek, “Fayların aktif mi ölü mü olduğunu anlamak için analizler yapılıyor, kazılar ile fayın hareketleri ölçülüyor. Yaşanan depremlerde Elbistan fayı Tarsus bölgesini oldukça rahatlattı. Bu da Tarsus'ta riskin az olduğunu gösteriyor.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
“Tarsus Müzesi Müdürlüğünce 214 Ada, 7 ve 8 no.lu parselde gerçekleştirilen kurtarma kazısında kültür dokusunun ortaya çıkarılarak niteliğinin anlaşılabilmesi için amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları vb. buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür ...
Öz, Tarsus'un neden il olmak istediğine ilişkin görüşünü şu şekilde açıkladı: “Tarsus'ta bir üniversite var ve dört dörtlük bir müze açıldı. İl olması için sanıyorum ki bir valiye ihtiyacımız var. Başka bir şeye ihtiyacımız yok.”
Ancak komşu Adana'da olabilecek M6-M7 arasındaki depremler Mersin'deki kötü yapılaşmaları, özellikle deniz kıyısında duvar gibi dikilen çok katlıları etkileyebilir. Deprem, kötü yerde, kural dışı yapılan hiç bir kötü yapıyı bağışlamaz" diye konuştu. PROF.
Mersin'in Tarsus ilçesinde 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 12.05'de merkez üssü Tarsus olan 3,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Yerleşimin yoğun olduğu Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde bulunmaktadır. Kuzey kesimler ise daha sert ve sağlam kayaçlar üzerine kurulmuştur.
Mersin Tarsus'ta, 82 Evler Mahallesi'ndeki 4 evin avlusunda, 150 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen gizemli kazı, başladığı gibi aniden sona erdi. Ancak kazının amacı ve sonucuna ilişkin sorular hâlâ cevapsız. Gündemden düşmeyen kazının hikâyesi, 2012'de polis memuru Mithat Erdal'ın öldürülmesiyle başladı.
Tarsus mutfağı deyince akla et yemekleri, kebap çeşitleri, ev yapımı reçeller, şalgam suyu, Tarsusi kebabı, tantuni, künefe, kerebiç tatlısı akla gelmektedir. En popüler olan sacda biber ve soğan ile kavrularak lavaş ya da ekmek arası servis edilen lavaş mutlaka denenmesi gereken lezzetidir.
Taçkapı ve minber üzerindeki kitabelere göre cami, H.987/M.1579 tarihinde Ramazanoğullarından Piri Paşa'nın oğlu İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Kaynaklarda yapının bir kilisenin yerine inşa edildiği de belirtilmektedir.
17 Ağustos 1999 depreminde ülkece yaşadığımız kara günlerin unutulmaması gerekmektedir. Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır.
Mersin, M.Ö. 1700 yılından itibaren Kizzuvatna Krallığı, Frigler, Pers Satraplığı, Selevkoslar, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Araplar, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu Devleti, Ermeni Krallığı, Karamanoğulları, Ramazanoğulları ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır.
Kilikya ve Mersin, erken 7. yüzyılda Emeviler tarafından fethedildi. Ardından Mısırlı Tolunoğulları, Bizans İmparatorluğu, Klikya Ermeni Krallığı, Karamanoğlu Beyliği, Memlûk Devleti ve 1473 yılında Ramazanoğulları Beyliği tarafından fethedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri